Uludağ Milli Parkı Planları iptal oldu

Güncelleme Tarihi:

Uludağ Milli Parkı Planları iptal oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 07:00

Orman alanları, alpin dağ çayırları, su kaynakları ve endemik tür zenginliğiyle 1961 yılında milli park ilan edilen Uludağ’a ilişkin 2012 yılında yapılan koruma imar planları Bursa 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın söz konusu planların Uludağ’ı korumak yerine yapılaşmaya açtığı iddiasıyla yaptığı başvuruları karara bağlayan İdare Mahkemesi, planları kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırılık gösterdiği, hukuka uygun tesis edilmediği gerekçeleriyle iptal etti.

Uludağ Milli Parkı 2. Gelişim Bölgesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları yürürlüğe girmişti. Ancak Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, planların Uludağ Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı ve plan notlarına aykırı hazırlandığını, bölgede yapılaşma baskısını artırdığını iddia ederek, planların iptali için dava açmışlardı. Üst ölçekli planlarda tahsisi yapılmayan alanların turizm alanı olarak belirlendiğine, kongre merkezi ve otopark adı altında alanların yapılaşmaya açılarak yer altında da büyük inşaat faaliyetleri yapıldığına dikkat çeken odaların, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

BAKMADAN GEÇME!