Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Hürriyet’e açıkladı: Starlink 2024’te Türkiye’de olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Hürriyet’e açıkladı: Starlink 2024’te Türkiye’de olabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2023 07:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’da Hürriyet’e özel demeçler verdi. Ermenistan’ın Orta Koridor yaklaşımından Zengezur Koridoru’na kadar birçok konuya değinen Bakan Uraloğlu, SpaceX’le ilgili yeni bir gelişmeyi de aktardı: “Elon Musk’ın Starlink uydusuyla ilgili anlaşma hemen hazır, 2024’te Türkiye’ye gelebilir.”

Haberin Devamı

Azerbaycan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları Toplantısı’na katılan Uraloğlu, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Orta Koridor ile ilgili yaptığı açıklamalardan memnun olduklarını dile getiren Uraloğlu, “Henüz görüşme aşamasında değiliz. Biraz ilerleyen zamanlarda olabilir” yorumunu yaptı. SpaceX yetkilileriyle şimdiye kadar iki kez toplandıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, Elon Musk’ın Starlink uydusuyla ilgili, “Emin olmaya ihtiyacımız var. Anlaşma hemen hazır, 2024’te olabilir” diye konuştu. Uraloğlu’nun yanıtlarından öne çıkanlar şöyle: 

BAKÜ-TİFLİS-KARS YILBAŞINDA AÇILIYOR

“Zengezur Koridoru konusu önemli. Biz bunu bitirdiğimiz zaman alternatif bir güzergâh oluşmuş olacak. Bakü-Tiflis-Kars hattında çok ciddi bir bakım var. Orası aylardır kapalı. Yılbaşında açılacak.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Hürriyet’e açıkladı: Starlink 2024’te Türkiye’de olabilir

ERMENİSTAN İLE GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Zengezur Koridoru projesi hakkındaki sözleri bizim için memnuniyet verici. Henüz görüşme aşamasında değiliz. Biraz ilerleyen zamanlarda olabilir. İlk etapta Dışişleri Bakanlığı’mızın koordinasyonunda daha teknik seviyede, genel müdürlük seviyesinde oturup konuşuruz. Azerbaycan’ın tutumu bizim için çok kıymetli. Sürecin ilerletilmesi noktasında Azerbaycan’la eşgüdüm içerisinde hareket edilir. İlerleyen zamanlarda bu süreç aşılacaktır. Görüşmeye açığız.

TERCİHİMİZ ERMENİSTAN

İran ile Orta Koridor süreci devam ediyor. Teknik seviyede İran’la görüşüyoruz. İran koridorun Ermenistan üzerinden geçmemesi noktasında ısrar ediyor. Daha çok kendi topraklarından geçsin istiyor. İran’la her türlü işbirliğine açığız. Cumhurbaşkanımız liderler seviyesinde görüşüp karar verdi mi biz altını hızlıca doldurabiliyoruz. Bizim tercihimiz Ermenistan üzerinden, olmazsa İran’dan. 

PROJE BİTTİ DİYEBİLİRİZ

Kalkınma Yolu Projesi’ne başka ülkelerden talep var. Bir İtalyan firmanın proje ve müşavirliğini yaptığını biliyoruz ve son aşamada. Proje bitti diyebiliriz. Belirtilen işi Irak, BAE, Katar ve Türkiye olmak üzere dörtlü şekilde bölüşüyoruz. BAE’in finansmanla ilgili katkısı olabileceğini düşünüyoruz. Hızlı bir şekilde ilerlenebilecek bir proje. 150-200 kilometrelik altı-yedi parçaya ayırabiliriz orayı, ihaleyi bu şekilde yaparak firmalara sahiplendiririz.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Hürriyet’e açıkladı: Starlink 2024’te Türkiye’de olabilir

HEMEN İMZALAYIN GELELİM

Elon Musk’ın uydu internet hizmeti Starlink’in Türkiye’ye gelmesi konusu gündemde. Bizim için birinci derecede güvenlik önemli. Vatandaşın ilk etapta bunu kullanma ihtiyacı olmayacak. Uçaklar, petrol istasyonları, yatlar ve önemli yapılar kullanacak. Alçak yörünge uydularında şalter bizde değil. Her türlü, kanuni, hukuki imkânınız olacak ve ciddi yaptırımlar koyacaksınız. Bu teklif geldiğinde bize ‘Hemen imzalayın, izni verin TEKNOFEST’e gelelim’ dediler. Elon Musk’ın TEKNOFEST’e gelmesiyle ilgili şartı buydu. Güvenlik de dahil devletin ilgili kurumlarının hepsinin bu konuda görüşlerini aldık. Bugüne kadar Türkiye’de GSM operatörleri, BTK ve güvenlik kurumlarıyla beraber SpaceX yetkileriyle iki toplantı yaptık. Çekincelerimizi ve beklentilerimizi masaya koyduk. Emin olmaya ihtiyacımız var. Anlaşma hemen hazır. 2024’te olabilir.

Haberin Devamı

6A HAZİRAN 2024’TE FIRLATILACAK

6A uydusunun üretimi TUSAŞ’ta devam ediyor. TURKSAT olarak biz onu yaptırıyoruz. TÜBİTAK ve TUSAŞ üretimini yapıyor. Mart ayında teslim alacağız. Haziran 2024’te fırlatacağız. Bu sayede kapsama alanımızı ve kapasitemizi artıracağız.

HIZLI TREN 2028’DE

İstanbul-Ankara süper hızlı tren projesi 344 km’lik bir güzergâh. Mesafe 80-85 dakikaya inecek. Dört istasyon öngörüyoruz; Ankara, Kocaeli, Sakarya ve İstanbul. Projesini yapmaya başladık. 2028 seçimlerinden önce yapımına başlamayı planlıyoruz. Bu projeyi üç-dört yılda bitiririz, zorlu bir proje çünkü. 

TAKSİCİLERE AĞIR CEZA ÖNLEMİ

-İstanbul’daki taksi sorunu ve bazı taksicilerin müşteri seçmesiyle ilgili şikâyetler alıyoruz. Biz bu işe destek sağlamak istiyoruz. İlk etapta 4 bin civarında dolmuşun taksiye dönüşmesiyle ilgili karar alındı. Bu süreç devam ediyor. Henüz dönüşmemiş olan minibüsler var. Onlar dönüştükten sonra tekrar konuşacağız. Taksi ihtiyacını doğru tespit etmeniz lazım. İstanbul’da 17 bin taksici esnafımız var. Düzgün ve emeğiyle çalışan esnafımızı töhmet altında bırakmak istemem. Orada bir zaaf ve bir eğitim eksikliği var, onun mutlaka giderilmesi gerekir. Bu Türkiye’nin problemi ve bizim dünyaya yansıyan yüzümüz. O noktada eğitimden tutun ağır cezalara kadar alınması gereken önlemler var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!