Ufuk Sandık: Yıldızların İstanbul gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Yıldızların İstanbul gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

BU yıl 7'incisi düzenlenen Uluslararası Otomobil Fuarı Auto Show'99 4 Kasım’da açılıyor. Türk otomobilseverler 14 Kasım 1999 tarihine kadar 10 gün boyunca CNR Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarı izleyebilecekler.

CNR ve İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği işbirliği ile düzenlenen Auto Show'99, otomobil dünyasının son modellerin tek çatı altında topluyor.

Toplam 60 bin metrekarelik 4 salonda gerçekleşecek olan fuarı yaklaşık 200 bini aşkın otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Yerli-yabancı toplam 80 firma ve markanın katıldığı fuarda, otomobil devleri ‘‘millenium’’ modellerini sergileyecekler. Otomobilseverler, yeni modellerin yanı sıra firmaların düzenledikleri showları da izleme şansı bulacaklar. Otomobilcilerin dışında, oto yedekparçaları, finans ve medya dünyasından firmalarda fuarda stand açacaklar.

ZİYARETÇİ SAYISI

Geçen yıl 230 bin ziyaretçinin izlediği Auto Show'a bu yıl 250 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Atatürk Havalimanı karşısında bulununan CNR Fuarcılık alanında gerçekleşen fuara, her saat başı Taksim'den otobüs ring seferiyle ulaşmak mümkün. Auto Show'99'un giriş fiyatı bu yıl 5 milyon lira olarak belirlendi.

Peugeot'nun konsepti Escapade

1998 yılında ilk kez Fransa Otomobil Fuarı'nda sergilenen ve büyük beğeni kazanan 206 Escapade, Auto Show'99'da. ‘‘Konsept’’ olarak üretilen 206 Escapade, 3 kapılı break formunda tasarlandı. Geniş iç mekanı ile bir aile otomobili olarak tasarlanan Escapade, dinamik karekteri ile şehirde, modüler ve yüksek yapısı ile de kırda zevkle sürülebilecek bir araç.

Tofaş, Fiat'ın 4’üncü Ar-Ge merkezi oldu

TÜRKİYE'nin otomotiv sektöründeki dev kuruluşu Tofaş, yaptığı büyük yatırımlarla Fiat'ın İtalya ve Brezilya'daki merkezlerinin ardından 4'üncü ürün geliştirme merkezi oluyor.

Araştırma ve geliştirme (ARGE) merkezi için bugüne kadar 12 milyondolar harcayan Tofaş, önümüzdeki dönemde Fiat'ın çıkaracağı modellerdegeliştirme sorumluluğu da alacak.

Fiat, 1995 yılında Fiat lisansıyla üretilen araçların Türkiye şartlarına adaptasyon çalışmalarını yürütmek amacıyla kurulan Tofaş AR-GE'yi, başarılı çalışmaları nedeniyle, ürün geliştirme merkezi haline getirmeyi kararlaştırdı.

DÖNÜM NOKTASI

Türk otomotiv sanayii için dönüm noktası olarak değerlendirilen bu gelişmeyle birlikte Fiat, bütün bilgi birikimini de Tofaş'ın kullanımına açtı. Yapılan yatırımlar arasında ‘‘klimatik odalı’’ olarak adlandırılan uç noktalarda sıcak ve soğuk ortam yaratılan emisyon test laboratuvarı, klimatik odalı yağmur ve güneş simülasyonlu yol simülatörü, klimatik odalı çeşitli yorulma test ortamları, süspansiyon ve amortisör test bankoları, titreşim ve akustik laboratuvarı ile model atölyesi bulunuyor.

84 UZMAN

Dünyada alanlarında kullanılan en son teklonojiyi içeren bu ekipmanlarla Tofaş, yeni bir ürünle ilgili veya yerlileştirme çalışmaları kapsamında gerekli olan birçok testi Fiat'tan bağımsız olarak yapabilme yeteneğine kavuştu. Tofaş, ürünlerin Türkiye ortamlarına uyarlanmasının yanı sıra, ihracat yaptığı ve gelecekte yapacağı ülkelerin şartlarına göre adaptasyon yapabilecek.

Aynı zamanda Fiat ile ortaklaşa veya Fiat adına çeşitli ürün geliştirme projelerini gerçekleştirebilecek mükemmeliyet merkezleri oluşturmak için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edilerek, Tofaş'ın hedefinin ‘‘süspansiyon, yorulma, emisyon, titreşim ve akustik konularında bilgi birikimini artırmak ve bu konularda mükemmeliyet merkezleri oluşturmak’’ olduğu kaydedildi. Tofaş AR-GE'de İtalya'da eğitimleri tamamlanan 84 kişi çalışmalarını sürdürüyor.

Honda S2000 geleceğin sporu

HONDA Auto Show'99'da yeni spor modeli S2000'le otomobilseverlerin karşısına çıkıyor. Bu yeni iki kapılı spor model 2.0 litre hacminde 240 beygir gücüne sahip. Honda'nın Formula 1 yarışlarından esinlenerek geliştirdiği S2000, yüksek performansıyla dikkat çekiyor. 0'dan 100 km'e hıza 5 saniyede ulaşan S2000'in maksimum hızı 241 km. Modelin teknolojik özellikleri arasında ise, hafif kademeli, kısa aralıklı düz şanzıman, kompakt hidrolik direksiyon, elektronik fren kuvveti dağıtıcısına sahip ABS fren ve keskin dönüşlerde tekerleklerin kaymasını engelleyen torka duyarlı sınırlı slip diferansiyel yer alıyor.

Picasso’nun otomobili Çevre dostu Prius

Toyota çevre dostu Prius'u Türkiye'de ilk kez Auto Show'99'da sergiliyor. Toyota'nın çevre dostu teknolojisinin en ileri adımı olan Toyota Hibrid Sistemi'nin (THS) uygulandığı ‘‘eko’’ otomobillerin öncüsü olan Prius, THS teknolojisi sayesinde bireyin, toplumun ve doğanın çıkarlarını uyumla birleştiren benzersiz bir otomobil.

Prius havaya ise normal bir otomobilden yüzde 90 daha az bir atık bırakıyor.

Auto Show ilavesi 4 Kasım'da

OTOMOBİL dünyasının son gelişmelerini sergilendiği Auto Show'99'la ilgili tüm bilgileri Auto Show Gazetesi'nde bulabilirsiniz. 4 Kasım 1999 tarihinde Hürriyet Gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak verilecek Auto Show ilavesinde, fuarda sergilenen tüm otomobillerle ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Teknolojik gelişmeler, 2000 yılı modelleri, taşıt kredisi faizleri, kasko bilgilerini bulacağınız Auto Show ilavesi, otomobilseverlere fuar boyunca yol gösterecek.

Otocuların İstanbul zirvesi

DÜNYA otomotiv sektörünün dev isimleri İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir araya gelecekler. İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği tarafından düzenlenen ‘‘II. Uluslararası Otomotiv Konferansı’’, 9 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!