Ufuk Sandık: Renault, 2000 yılına

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Renault, 2000 yılına
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Clio Symbol'le giriyor

MEGANE Wagon'dan sonra Clio Symbol'ün üretimi de dünyada ilk önce Oyak-Renault otomobil fabrikalarında başladı. Tüm versiyonlarında sürücü hava yastığının standart olarak yer aldığı Clio Symbol, Kasım ayının ortasında 4 milyar 950 milyon lira ile 5 milyar 450 milyon lira arasında değişen anahtar teslim fiyatlarıyla satışa sunulacak.

Yeni modelin tanıtımı amacıyla Antalya Naturland'de basın mensuplarının katıldığı bir test sürüşü gerçekleştirildi.

KABUK DEĞİŞTİRİYOR

Clio Symbol ile ilgili bilgi veren Renault-Mais Genel Müdürü Onur Baytok, 2000 yılına girerken ürün gamını en modern, en güvenli, en konforlu araçlardan oluşturduklarını söyledi. Renault'nun kabuk değiştirdiğini ve Clio Symbol'un 2000 yılına girerken bu değişimin sembolü olduğunu belirten Baytok, ‘‘Symbol, hem Renault'un iddiasını, hem de Türkiye'de otomobilin yeni standartlarını sembolize ediyor’’ dedi.

Clio Symbol'ün yıl sonuna kadar 3 bin adet satmasını beklediklerini kaydeden Baytok, gerek satış, gerekse yedek parça fiyatlarının ucuz olması nedeniyle bu modelin büyük talep görmesinin beklendiğini bildirdi.

Yeni modelin, üretimi durdurulan Renault-9'un yerini doldurmakla kalmayıp, Tofaş'ın ‘‘kuş’’ serisinin de aralarında bulunduğu modellerin pazarından da pay alacağını anlatan Baytok, ‘‘Bu modelle gelecek yılda pazardan önemli bir pay alma hedefimiz var. Liderliği bırakma niyetimiz yok’’ diye konuştu.

Hava yastığı standart

Clio Symbol, 510 desimetretüplük hacmiyle segmentinde en geniş bagaj hacmine sahip araç konumunda bulunuyor. Yerlilik oranı yüzde 60 düzeyinde bulunan ve önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 70'e çıkacağı Clio Symbol, RN ve RNA olmak üzere iki ekipman seviyesinde 1.4 litrelik 75 beygir güçlü motora sahip.

RN versiyonunda yan koruma çıtaları, elektrikli camlar, plastik ön çamurluklar, gri tampon, elektrikli far yükseklik ayarı, üçüncü stop lambası, kuvvet kontrol sistemli ön emniyet kemerleri, sürücü hava yastığı ve 4 kademeli havalandırma standart olarak sunuluyor.

Geniş iç ve bagaj hacmi nedeniyle taksi piyasasında da ilgi görmesi beklenen modelin RNA versiyonunda ise, tüm bu ekipmanlara ek olarak gövde rengi tamponlar, hidrolik direksiyon, merkezi kilit, elektrikli ön camlar, radyo-teyp, standart olarak yer alıyor. Bu versiyonda klima ile yolcu hava yastığı ve ABS fren sistemi obsiyonel olarak sunuluyor.

Ferrari 360 Modena yok sattı

1999 yılının Mart ayında Cenevre Fuarı'nda tanıtılan Ferrari'nin yeni modeli 360 Modena Türkiye'de de büyük ilgi gördü. Mayıs ayında Türkiye'de pazara sunulan 360 Modena'na Türk spor otomobilseverler tarafından yoğun ilgiyle karşılaştı. Türkiye için ayrılan 8 adet Modena'nın tümü kısa bir süre içinde satıldı. Ferrari'nin ekim ayı itibariyle satışı ise 10 adeti buldu. Ferrari'nin Türkiye temsilcisi Zeytinoğlu Motorlu Taşıtlar A.Ş. 1999 yılı hedefi olan 12 rakamını Kasım ayında düzenlenecek Auto Show Fuarı'ndan sonra gerçekleşmesini bekliyor.

Yerli Marea geliyor

TOFAŞ-Fiat'ın Bursa tesislerinde üreteceği Fiat Marea, yerli olarak satışa sunulmaya hazırlanıyor. Fiat Marea'nın Türkiye'de üretilmesi ile ilgili olarak 21 Ekim 1999'da düzenlenecek olan toplantıya Fiat Auto S.p.A Murahhas Azası Roberto Testore'de katılacak. Türkiye'nin iklim ve yol şartlarına uygun hale getirmek için birtakım değişiklikler yapılan Fiat Marea'nın özellikle süspansiyon sistemi Türkiye yollarına göre geliştirildi. Marea'nın 4 silindirli 1.6 litre motoru 103 beygir güç üretiyor. Marea'nın maksimum hızı ise 187 km. Marea'da standart olarak sunulan aksesuarlar arasında, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve hidrolik direksiyon, ön panele enterge edilmiş radyo-teyp, 430 litrelik bagaj hacmi dikkat çekiyor.

Otoda uzay sistemi

FORD firması tarafından Lincoln otomobillerde geliştirilen sistemle, dünyanın neresinde olursa olsun, sürücüler araçlarının bozulması halinde uydu aracılığıyla yardım isteyebiliyorlar. Sistemin, cep telefonlarının yerleşim birimlerine uzak bölgelerde kapsama alanı dışında olduğu durumlarda aracı bozulan sürücünün çaresizliğine son verdiği belirtildi.

Sistem, aracı bozulan sürücünün acil yardım istemek için sadece bir düğmeye basıyor. Kendi bataryası bulunan sistem devreye girdiği anda Ford tarafından kiralanan uyduya sinyal gönderiyor. Bu uydu acil yardım çağrısını Ford'un Teksas'taki Houston kentindeki 24 saat aralıksız izlenen komuta merkezine aktarıyor. Houston'daki Ford Acil Yardım Servisi'nin uydudan gelen yardım çağrısını yardım isteyen otomobilin dünya üzerinde nerede olduğuna dair enlem ve boylamlarına ilişkin tüm bilgileri içerdiği için nöbetçi görevli, arızalanan otomobilin bulunduğu en yakın Ford tamir ve bakım servisini arıyor. Birkaç saat içerisinde yardım isteyen aracın yeryüzünün neresinde olursa olsun kısa sürede bulunabiliyor.

Benzin istasyonlarında cep telefonu kullanmak tehlikeli

BP Amoco, benzin istasyonlarında cep telefonlarının kullanılmaması uyarısında bulundu. BP Amoco, benzin ya da gaz buharı olması durumunda, cep telefonlarından çıkan elektronik titreşimlerin, yangına yol açabileceğini söyledi. Riskin çok düşük olmasına rağmen, Amoco ve BP benzin istasyonlarında bundan sonra, kırmızı bir çember içinde ve üzerinde kırmızı çarpı bulunan bir cep telefonu görüntüsünün yer aldığı panolar konulacak. Panolar ABD'deki bütün benzin istasyonlarına yıl sonuna kadar asılacak. Cep telefonu üretecilerinin de son birkaç yıldır, bazı koşullarda cep telefonlarının kıvılcımlar yayabileceğini belirterek, el kitaplarında söz konusu uyarıda bulundukları bildiriliyor.

Citroen Saxo 2 Türkiye'de

TÜRKİYE'de ithalatı Baylas Otomotiv tarafından gerçekleştirilen Citroen Saxo'nun yenilenen modeli satışa sunuldu. Daha çağdaş hatlara sahip olan Saxo 2'de motor kaputu, farlar ve panjurlar yenilendi. Saxo 2'nin arka cephesinde de yenilikler bulunuyor. Kırmızı bölümü daha canlı, kristal bölümü daha parlak olan modern stop lambaları, arka cam sileceği, 1.6 i VTS versiyonunda standart olarak sunulan gövdeyle aynı renk spolier yenilikler arasında hemen göze çarpıyor. Ayrıca Saxo 2 ile birlikte Saxo serisine lucifer kırmızı ve helioder sarı olmak üzere iki yeni renk daha katılıyor. Yeni Saxo daha modern ve konforlu iç hacmi de birlikte getiriyor. Daha görünür bir flaşor düğmesi, yeni arka kafalıklar, göz kamaşmasını engelleyen dikiz aynası üzeri özel filtresi, yeni vites kolu topuzu ve körüğü, yeni iç döşemeler Saxo 2'nin yeniliklerden bir kaçı.

KISALAR

CASTROL, Türkiye'de ilk kez Uluslararası Yağlama Teknikleri Konferans'ı düzenliyor. Castrol, Boğaziçi Üniversitesi tarafından 27-28 Ekim tarihlerinde organize edilen konferansın sponsorluğunu üstlendi.

SEAT ithal otomobil pazarında 10'uncu sıraya yükseldi. 1999'un 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 146 oranında artış kaydeden Seat, 1310 otomobil satışı gerçekleştirdi. Seat'ın pazar payı yüzde 1.5'a çıktı.

NISSAN'ın servis ve yedek parça kampanyası 15 Ekim'de başladı. 28 Ekim tarihine kadar sürecek kampanyada, bütün araçlar ücretsiz check-up'dan geçirilerek, egzoz emisyon ayarları yapılacak. İşçilik ücretlerinde ve bakım parçalarında yüzde 25 indirim uygulanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!