Ufuk Sandık: Otomotivin cirosu 1.3 katrilyon

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otomotivin cirosu 1.3 katrilyon
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomotiv sanayiinin 1998 yılındaki cirosu 1 katrilyon 307 trilyon liraya ulaştı. Otomotiv Sanayii Derneği'ne üye olan 18 firmanın geçen yıl yaptıkları ciro 1997 yılına göre 448 trilyon lira artarak 1.3 katrilyona yükseldi. Otomotiv firmalarının 1997 cirosu 858 trilyon lira olarak gerçekleşmişti. OSD üyeleri arasında en yüksek ciroyu 170 trilyon lirayla Oyak Renault yaptı. Renault'yu 167 trilyon lirayla Tofaş, 158 trilyon lirayla Ford Otosan, 131 trilyon lirayla Mercedes Benz Türk izledi. Geçen yıl en düşük ciroyu ise 24 trilyon lirayla Otokar gerçekleştirdi.

YÜKSEK ARTIŞ

Diğer otomotiv firmalarının ciroları ise şöyle: Honda 45 trilyon, A.I.O.S. 35 trilyon, BMC 60 trilyon, Chrysler 43 trilyon, Hyundai Assan 62 trilyon, Karsan 27 trilyon, Man 29 trilyon, Opel 89 trilyon, Otoyol 35 trilyon, Temsa 48 trilyon, Toyotasa 34 trilyon, Türk Traktör 65 trilyon, Uzel 76 trilyon lira.

Otomotiv sanayii firmalarının cirolarında 1991'den bu yana geçen 7 yıl içinde büyük bir artış oldu. Otomotivin 1991 yılında 12 trilyon lira olan cirosu, 92'de 27 trilyona, 93'de 60 trilyona, 94'de 66 trilyona 95'de 182 trilyona, 1996 yılında ise 360 trilyona yükseldi.

Yeni kaplumbağa haziranda piyasada

VOLKSWAGEN'in efsaneleşen modeli ‘‘Beetle’’ yeni teknolojisiyle aramıza geri dönüyor. Türkiye'de kaplumbağa olarak tanınan ‘‘Beetle’’, VW Türkiye Distribütörü Doğuş Otomotiv tarafından Haziran ayında Türkiye'de satışa sunulacak. Üretimine başladığı günden itibaren Amerika'da satış rekorları kıran VW'in efsanevi modeli Beetle, Türkiye'de 2.0 litre ve 115 beygirlik motor seçeneği ile piyasaya çıkıyor. Eski modeline oranla büyüyüp genişleyen ve motoru öne yerleştirilen Beetle, yüksek güvenliği ve konforuyla da dikkat çekiyor.

Kia'dan geleceğin yarış aracı Jupiter

İKİ yılda bir yapılan Seul Motor Show Fuarı'na katılan Koreli Kia firması, fuarda sergilediği 19 yeni model ve 3 yeni motorla adeta çıkarma yaptı. Kia'nın fuarda tanıtımını yaptığı konsept araç Genesis, yeni nesil minivanlar Carnival, Carstar ve Carens, spor otomobil Elan, lüks binek otomobil Enterprise, Kore kompakt sedan segmentindeki Sephia ve hatcback Shuma, stainwagon Parktown, yeni dizayn Clarus ve Retona Jeep ile dünyanın ilk 16V DOHC Turbo Intercooler motor ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.

Kia'nın yarış aracı Jupiter ile ziyaretçileri geleceğin dünyasına seyahat ettiren similatör aracı Millennium 2020 otomobil sevenlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

BMW'nin bisikleti de var

ÜRETTİĞİ lüks otomobiller ve motosikletleriyle tanınan BMW, performans bisikletleri de üretiyor. BMW'nin bisiklet serisindeki üç modeli; Super-Tech, High-Tech ve Top-Tech, yüksek performansları ve yenilenen teknik özellikleri ile dikkat çekiyor.

Geçen yıl BMW motosikletlerinde kullanılan ön telever süspansiyonunu, performans bisikletlerine de uygulayan BMW, son olarak bisikletlerde amortisör de kullanmaya başladı. Böylece arka amortisör bağlantılarının değiştirilmesi ve şasi geometrisinde modifikasyon ile, her türlü sürüş durumunda denge sağlanması mümkün hale geldi.

BMW'nin dağ bisikletlerindeki üst sınıf modeli olan Top-Tech, Magura disk freni ile donatıldı. Disk freni, açık hidrolik sisteminde bulunan dengeleyici ile fren hidroliğinin aşırı ısınmasının negatif sonuçlarını ortadan kaldırıyor. Tüm BMW bisikletleri, katlanabilme özellikleri sayesinde herhangi bir otomobilin bagajına yerleştirilebiliyor.

Seat yeni Toledo ile iddialı

SEAT, yenilenen Toledo modeli ile iddialı... Yeni Seat Toledo, yeni dizaynı, konforu ve teknolojisiyle Seat'ın geçiş yaptığı yeni teknoloji ve dizayn çizgisinin ilk temsilcisi olarak görülüyor. Yeni Toledo'nun tasarımında, Italdesign, Seat, Audi ve Volkswagen'in eşit payla sahip oldukları İspanya Sitges'deki Design Center Europe ve Seat Martorell Fabrikası'ndaki Centro Tecnico Seat'ın imzaları bulunuyor. Haziran ayından itibaren satışa sunulan Toledo'nun 1.6, 1.8, 19 TDI ve 2.3 litre V5 motor seçenekleri bulunuyor. 4.44 metrelik boyu ile şimdiki Toledo'dan 12 cm. daha uzun olması ve 500 litrelik geniş bagaj hacmi yeni Toledo'yu bir üst sınıfa çıkarıyor. Yeni Toledo, Stella, Sport ve Signum olmak üzere üç aksesuar paketiyle satılıyor.

Otomotiv 5 milyon Almanı besliyor

ALMANYA'nın 50 yıllık tarihinde ekonomik mucizenin sembolü otomotiv sanayii 720 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Yan sektördekilerle birlikte otomotiv sanayiinde çalışanların sayısı 5 milyonu aşıyor. Buna göre, çalışan Alman nüfusunun 7'de 1'i geçimini otomotiv sektöründen sağlıyor. Alman otomotiviyle ilgili veriler şöyle:

* Alman otomotiv sanayiinin gayrısafi yurt içi hasıladaki payı yüzde 20. Otomobil imalatı ve kullanımı üzerinden hazineye akan vergiler 1997’de 200 milyar mark ile devletin bütçe gelirlerinin 4'te 1'ini oluşturdu.

* Otomotiv ihracatı, bu ülkeden yapılan ihracatın yüzde 60'lık payını elinde tutuyor.

* Alman şirketleri 1998 yılında 5 milyon 730 bin adet ve 312 milyar mark ciroyla yeni rekor kırdılar.

HYUNDAİ'nin 365 gün, 24 saat ücretsiz ‘‘Yol Yardım’’ programı için başvuru süresi talep üzerine uzatıldı. İki haftada 20 bin kişinin başvurduğu ‘‘Yol Yardım’’ programının başvuru tarihi 10 Haziran’a kadar uzatıldı.

TOYOTASA Servis Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Teknisyen Beceri Yarışması'na 120 Toyotasa teknisyeni katıldı. Üç kademeli sınavda Toyota Plaza Tarabya'dan Yusuf Çilo birinci oldu.

CASTROL'den yeni teknoloji merkezi... Castrol Madeni Yağ Harmanlama ve Dolum Tesisi'nin Teknoloji Merkezi, Castrol Orta-Güney Bölgesi Direktörü David Barclay'in de katıldığı bir törenle yeni binasında hizmete başladı.

AUDİ, tatil planlarının yapılmaya başlandığı şu günlerde Audi sahiplerine otomobillerinin uzun yola hazırlıklı olup olmadığını öğrenebilmeleri için ücretsiz ‘‘Diagnos’’ (teşhis) hizmeti sunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!