Ufuk Sandık: Dünyada her 1000 otodan 60'ı Türkiye'de üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Dünyada her 1000 otodan 60ı Türkiyede üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Dünyada üretilen her 1000 otomobilden 60'ı Türkiye'de üretiliyor. Geçen yıl dünya otomobil üretimi 39.1 milyon adet olurken, Türkiye'nin otomobil üretimi ise 240 bin adette kaldı. Türkiye 243 bin adet üretimle, dünya otomobil üretiminden yüzde 0.6 pay aldı.

1997 yılında 40 milyon adet olan otomobil üretimi, 1998 yılında yüzde 2 düşerek, 39.1 milyon adete geriledi. Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 8, Doğu Avrupa ülkelerinde ise yüzde 7 artış görüldü. Otomobil üretiminde en büyük düşüş yüzde 22 ile Güney Amerika, yüzde 11 ile Birleşik Devletler Topluluğu'nda yüzde 10 ile Asya-Okyanus'ya ülkelerinde gerçekleşti. AB ülkeleri ürettikleri 15 milyon 187 otomobil ile dünya otomobil üretiminden yüzde 41 pay alırken, AB'yi yüzde 31 pay ile (11yon 393 bin otomobil üretimi) ile Asya ülkeleri izliyor. Doğu Avrupa ülkelerinin dünya otomobil üretiminden aldıkları pay yüzde 6 iken Güney Amerika ülkelerinin payı ise yüzde 4 oldu.

OICA verilerine göre, 1997 yılında 55.9 milyon adet olan dünya motorlu araç üretimi 1998 yılında yüzde 3 düşüşle, 54.3 milyon adete geriledi. Toplam motorlu araç üretiminde bölgesel olarak en büyük düşüş yüzde 129 ile Güney Amerika'da gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 13 ile Asya ülkeleri, yüzde 10 ile ABD ve yüzde 1 ile NAFTA ülkeleri takip etti. Buna karşın, Avrupa Birliği ülkelerinde motorlu taşıt üretimi yüzde 8, Doğu Avrupa ülkelerinde ise yüzde 6 arttı. Türkiye'nin üretiminde ise 1997 yılına göre, bir değişme olmadı.

OICA'nın 1998 yılına ait motorlu taşıt üreticisi firmaların dünya sıralaması verilerine göre, toplam motorlu araç üretiminde 7 milyon 582 bin adet ile GM birinci, 6 milyon 556 bin adetle Ford ikinci ve 5 milyon 210 bin adet ile Toyota-Daihatsu üçüncü sırada bulunuyor.

Dünya otomobil üretimi

1000 adet yüzde

AB 15.187 41

Asya Okyanusya 11.393 31

NAFTA 7.630 21

Doğu Avrupa 2.190 6

G. Amerika 1.598 4

Birleşik Devletler Top. 927 2.4

Türkiye 240 0.6

TOPLAM 39.165

SOL ŞERİT

SKODA Türkiye Distribütörü Yüce Auto'nun 1997'den beri hizmete sunduğu gezici yol servisi ‘‘Service Mobile’’ 365 gün, 24 saat hizmet veriyor. Service Mobile şu hizmetleri sunuyor: Yolda kalan araç onarılıp yola devamı sağlanıyor, arızanın yolda tamiri mümkün değilse servise çekiliyor.

SUBARU müşteri memnuniyetinde bir numara... Subaru, dünyanın en saygın ‘‘Müşteri Tatmini’’ araştırmalarından J.D. Power da bir kez daha birincilği kazandı. Subaru 1997 yılından sonra 1999'da da altın madalyayı 32 üretici arasından almayı başardı.

ANADOLU Honda'nın geleneksel Honda Yetkili Servis Teknisyenleri Beceri Yarışması'nın 5'incisi Gebze Şekerpınar Fabrikası dahilinde Eğitim Merkezi Tesislerinde gerçekleştirildi. Yarışmada birinci olan Ali Adnan Gürbüz, kasım ayında Dubai'de yapılacak Ortadoğu Bölge Şampiyonası'nda yarışacak.

ABD'nin California eyaletinin 250 millik çöl parkurunda yapılan ve 146 ülkeden SSUV sınıfı araçların katıldığı çöl rallisinde zafer Kia Sportage'ın oldu. Düzenlenen yarışta 5 saat 38 dakikalık derecesiyle Sportage en yakın rakibine iki saatlik bir fark attı.

BMC fotoğraf yarışması düzenliyor. Türkiye Fotoğraf Dernekleri Birliği'nin katkılarıyla düzenlenen ‘‘Ülkemiz ve BMC Ürünleri’’ konulu yarışmaya katılmak isteyen sanatseverler eserlerini, 30 Ağustos tarihine kadar Kemalpaşa Caddesi No:32 35060 İzmir adresine ulaştırmaları gerekiyor.

TVR Cerbera F-16 gibi

İNGİLİZ spor otomobil üreticisi TVR'ın Cerbera modeli Avrupa'da yok satıyor. Türkiye için yeni bir model olan Cerbera hem görünüşü hem de performansıyla dikkat çekiyor. TVR Cerbera'nın iki motor seçeneği var; 4.2 ve 4.5 lt. Bu motorlar A'dan Z'ye el yapımı... TVR'ın (V8, 75 dereceli) AJP8 motoru pist yarışları için dizayn edilmiş ve caddeye uyarlanmış. 4280 cc hacmindeki motor 360 beygir güç üretiyor. 44755 cc hacmindeki motorun beygir gücü ise 420. Cerbera 4.5 0'dan 100 km. hıza 4.33 saniyede ulaşıyor. Maksimum hızı 256 km. TVR Cerbera'nın kokpiti de görülmeye değer. Göstergeler direksiyon simidinin içine yerleştirilmiş. Kullanıcıya rahat okuma açısı veriyor. Yolcu ve sürücü ise deri bir tünelle birbirlerinden ayrılıyorlar. Bu haliyle TVR Cerbera'nın kokpiti F-16 savaşan şahinin içine benzetiliyor. TVR tüm modellerinde renk, deri ve pedal ayarlamalarını kişiye özel olarak yapıyor. TVR Cerbera'nın anahtar teslim fiyatı 65 bin 500 sterlinden başlıyor, 72 bin 500 sterline kadar çıkıyor.

Otomobilde mide bulantısına son

NİSSAN Otomotiv, yeni Primera'yı Avrupa ile aynı anda eylül ayında Türkiye'de satışa sunmaya hazırlanıyor. 2000 yılının Primera'sı zenginleştirilmiş 4 ayrı motor seçeneği ile piyasaya sürülecek: 1.6, 1.8, 2.0 Hypertronic CVT ve 2.0 Turbo dizel. Dış tasarımında, ön ızgaradan çamurluklara kadar yapılan değişiklikler, yeni Primera'yı daha şık ve sportif hale getirdi. İç tasarımında da yeni koltuklardan kumaş döşemelerine kadar bir dizi değişiklik yapıldı. Yeni Primera'da ayrıca yeni Hypertronic CVT adı verilen yeni bir şanzıman bulunuyor. Bu şanzıman ile bir vitesten diğerine geçerken sürücünün yaşadığı sarsıntı ve devir düşmesi yaşanmıyor. Hem otomatik hem de manuel kullanım imkanı sağlayan Hypertronic CVT, konforlu ve sportif sürüş imkanı sağlıyor. Primera'daki diğer yenilikler şöyle: Sürücü frene yeterli oranda basmadığı zaman ‘‘Brake Assit System’’ devreye giriyor ve fren dozajını artırıyor. Ayrıca EBD sistemi sayesinde elektronik olarak güç, ihtiyaç olan lastiğe göre ayarlanıyor. Yeni Primera koltuklarının içi, mide bulanmasına neden olacak yol gürültüsünü giderecek şekilde tasarlandı. Eylül ayında satışa sunulacak yeni Primera, Nissan'ın İngiltere'de Sunderland'daki fabrikasında üretiliyor.

Citroen'den cimri Saxo dizel

CİTROEN Saxo'nun dizel versiyonu satışa sunuldu. Düşük yakıt tüketimiyle dikkati çeken Saxo'da 4 silindirli 1527 cc. hacminde motor bulunuyor. Saxo 1.5 Dizel 65 beygir güç üretiyor. Saxo 1.5 D, Citroen'in diğer modelleri gibi teknolojik yeniliklerin temsilcisi olma özelliğini taşıyor. Citroen'in iddialı olduğu yol tutuş ve viraj hakimiyeti Saxo 1.5 D'de de kendini gösteriyor. Hidrolik direksiyon, sürücü hava yastığı, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve radyo teybin standart olarak sunulduğu Saxo 1.5 D, özellikle yakıt tüketimindeki cimriliğiyle öne çıkıyor. Radyo teyp, otomatik ön camlar, sis farları, renkli camlar, üçüncü stop lambasının standart olduğu Saxo 1.5 D'de klima opsiyonel olarak sunuluyor.

Mercedes'ten ön ödemeli halk otobüsü satışı

MERCEDES Benz Türk, İstanbul (A) bölgesinden 34 halk otobüsü işletmecisinden oluşan bir grup ile satış sözleşmesi imzaladı. Mercedes-Benz O345 tipi şehiriçi otobüsünü tercih eden bu grubun yüzde 67'sini halı hazırda Mercedes Benz otobüs kullananlar oluşturuyor. Ön ödemeli taksitli sistemle satışı gerçekleştirilen ve birim maliyeti KDV dahil 191 bin 176 mark olan otobüslerin teslimatı 17 ay sonra gerçekleştirilecek. Yeni halk otobüsleri EURO 2 normlarına uygun çevre dostu motorlarla donatılacak.

Opel Omega'da 3000 parça yenilendi

OPEL'in lüks modeli Omega'nın yenilenen 2000 modeli bu sonbaharda Avrupa ile aynı anda Türkiye'de satışa sunulacak. Omega'nın iç ve dış tasarımında önemli değişiklikler yapıldı. Yaklaşık 300 milyon marklık bir yatırım ile tamamen yenilenen Omega ilk kez Eylül ayında Frankfurt Uluslararası Motor Show'da tanıtılacak. Yeni Omega için yapılan bu yatırım, otomobili oluşturan komponentlerin üçte birinden fazlasının (3000 parçanın) değiştirilmesini ya da yeniden tasarımını kapsıyor.

V şeklinde bir çıkıntıya sahip radyatör ızgarasının entegre edildiği ön kaput ve xenon farlar yeni Omega'ya daha dinamik ve sportif bir görünüm kazandırıyor. Tasarımı yenilenen bagaj kapağı hem içerden hem de uzaktan kumanda ile açılabiliyor.

Yeni geliştirilen ‘‘Quick-Power’’ servo fren ise Omega'ya ek frenleme gücü sağlıyor. Sürücü fren pedalına hızla bastığı zaman sistem durumu algılayarak, fren mesafesini kısaltmak için hidrolik basınç takviyesinin hızını otomatik olarak arttırıyor.

Omega'nın tamamen yenilenen direksiyon sistemi, gösterge paneli ve merkez konsol, maksimum düzeyde kullanım kolaylığı sağlıyor. Yeni Omega, sürücü ve yanındaki yol arkadaşı için ayrı ayrı kumandaları olan ‘‘akıllı elektronik iklim kontrolü klima sistemi’’ni standartkk olarak sunuyor. Bu sistem entegre ‘‘güneş sensörü’’ sayesinde güneşin geldiği yöne göre sağ veya sol havalandırmanın ısısı otomatik olarak düşüyor. Yeni Omega, Türkiye'de 170 beygir gücündeki 2.5 lt. ve 211 beygir gücündeki 3.0 lt. 24 valf ECOTEC V6 benzinli motor seçenekleri ile satışa sunulacak.

Kia'nın yeni modeli Pride

KİA'nın Pride modeli Türkiye'de satışa sunuldu. Wagon ve 4 kapı modelleri olan Pride'de klima ve otomatik vites alternatifleri isteğe bağlı sunuluyor. Anahtar teslim satış fiyatı 3 milyon 714 milyon lira olan Pride'de hidrolik direksiyon, merkezi kilit, elektrikli ön camlar, elektrikli anten, radyo-teyp, port bagaj, içerden kumandalı yakıt deposu kapağı standart olarak bulunuyor. Pride'ın çok noktadan enjeksiyonlu motoru, 90 km'lik sabit hızda 4.5 lt. yakıt tüketiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!