Ufuk Sandık: Depremzedeye vergisiz otomobil

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Depremzedeye vergisiz otomobil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Depremde otomobili ya da ticari aracı zarar görmüş depremzedelere sevindirici bir haberimiz var. Depremzedelerin vergisiz otomobil satın almalarına olanak sağlayan karar, 22 Kasım 1999 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de çıktı.

Böylece depremde, aracı hasar gören depremzedeler, ikametlerini deprem bölgesinde olduğunu kanıtlamaları halinde Taşıt Alım Vergisi ve Motorlu Taşıt Vergisi (Taşıt Pulu) ödemeden yeni araç satın alabilecekler. Depremzedeler, kararın yayın tarihinden itibaren bir yıl içinde vergi indiriminden yararlanabilecekler.

Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD), Marmara Depreminde otomobilleri hasar gören depremzedelerin yeni otomobil alabilmeleri için vergi indirimi istemişti. Bu gerçekleştiği taktirde otomobilde yüzde 23 olan KDV de, depremzedeler için sıfırlanacaktı.

OSD tarafından hazırlanan ‘‘Marmara Depremi’’ raporunda, depremzedeler için istenilen Motorlu Taşıt Vergisi ve Taşıt Alım Vergisi indirimi kabul edilirken, KDV gindirimi gibi diğer istekler kabul edilmedi.

OSD, hazırladığı raporda şu önerilerde bulunmuştu:

Deprem tahribatı nedeni ile trafik kayıtları silinen motorlu taşıt aracının sahibi kişi veya kuruluş ile bunların hayattaki varisleri için yeniden motorlu taşıt aracı temininde (yerli ürün olmak, belirli bir süre içinde devir yada satışı yapılmamak ve kendi ilinde kayıt ve tescili yapılmak şartı ile) aşağıdaki kolaylıklar sağlanmalıdır.

Otomobil satın alacaklar için silindir hacmi 1600 cc'ye kadar olanlarda KDV istisnası uygulanmalıdır.

Kamyonet, kamyon, minibüs, midibüs veya otobüs gibi ticari araç satın alacaklar için KDV istisnası sağlanmalıdır. Ayrıca ticari araç satın alacak şoför esnafı için 1 Nisan 1998 tarih ve 23304 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kararname kapsamı genişletilerek, Halk Bankası kaynaklı özel koşulları içeren kredi temin edilmelidir.

Aynı koşullar tarım traktörü satın alacak çiftçiler için de, Ziraat Bankası kaynaklarından sağlanmalıdır.

Deprem bölgesinde motorlu taşıt aracı veya tarım traktörü satın almak üzere kullanılacak tüketici kredilerinde vergi yükü en az düzeye indirilmelidir.

Deprem bölgesinde tahrip olması nedeni ile trafik kayıt ve tescilinden çıkartılacak olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili borçları otomatikman affedilmeli ve bunların trafikten kayıtlarının silinmesinde kolaylık getirilmelidir.

Türkiye'de ilk otomobil hava yastığını Autoliv üretecek

Otomotiv emniyet sistemleri sektöründe faaliyet gösteren Autoliv Cankor, Türkiye'nin ilk otomobil hava yastığı üretimini gerçekleştirecek olan tesislerini 1 Aralık 1999 tarihinde hizmete sokuyor.

1971 yılından bu yana Türkiye'de otomotiv sektörüne, emniyet kemeri, direksiyon, elektronik ünite ve bazı koltuk parçaları üreterek hizmet veren Autoliv Cankor, bağlı bulunduğu Autoliv Inc.'ın kararı doğrultusunda yeni bir yatırım yaparak Türkiye organizasyonunu büyütüyor. Gebze'de kurulan yeni üretim tesisleri toplam 25 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Bu alanın bir bölümünde ürünlerin en son teknoloji kullanılarak test edildiği laboratuvarlar bulunuyor. Autoliv Inc.'in tüm dünyada yaygın olarak kullandığı crash-test adı verilen sistem ile kazayı taklit ettirerek, sağlanan test olanağı Türkiye'de ilk kez Autoliv Cankor'un Gebze tesislerinde kullanılacak. Müşterileri arasında Renault, Tofaş, Fiat, Hyundai, BMC, Mercedes-Benz gibi şirketleri yer aldığı Autoliv Cankor, yeni tesislerinde 2000 yılında 100 bine yakın hava yastığı üretmeyi hedefliyor.

Volvo'nun yeni wagonu

VOLVO Car Corporation, yeni stationwagon modelini 2000 yılında tanıtmaya başlıyor. Volvo staionwagon ilk olarak 10 Ocak'ta Detroit ve Brüksel'deki otomobil fuarlarında vitrine çıkacak. Aynı anda Avrupa'da birçok pazarda satışa sunulacak Volvo'nun yeni stationwagon modeli, Türkiye'ye şubat ayında gelecek. Yeni staionwagon başlangıçta yalnızca turbo motorlarla piyasaya sunulacak. Seride başı çeken, mevcut T5 modeli üzerinde geliştirilen 5 silindirli 2.3 lt. bir turbo motor; 250 beygir güç üretiyor. 0'dan 100 km'ye hızlanması 7.1 saniye, yakıt tüketimi ise 100 km'de 9.3 litre. Yeni motorun performansı artırılırken yakıt tüketiminde de iyileştirme sağlandı. Yeni staionwagon Türkiye'de vergiler nedeniyle öncelikle 180 beygir gücüne sahip 2.0 T motoru ile ithal edilecek.

Seat'ın yeni imajı sevildi

SEAT, yeni Toledo ile değişen çizgilerini Ibiza ve Cordoba'ya da taşıdı. yeni Ibiza ve Cordoba'nın değişen yüzleri ile birlikte Seat Ailesi yeni imajına kavuştu. Seat'ın yenilenen modelleri, Ibiza ve Cordoba Türk otomobilseverler tarafından yoğun talep görüyor. İlk kez Auto Show fuarında sergilenen Ibiza ve Cordoba, değişen çizgileri, ön konsolda yer alan yeni dijital ekranı ve zengin aksesuarlarıyla büyük beğeni topluyor. Yeni Seat Ibiza ve Cordoba 1.7 75 hp, 1.6 100 hp, 1.9 90 hp TDI motor seçenekleri ile Stella ve Signo adındaki farklı donanım paketleri ile piyasaya sunuluyor. Ibiza'lar 5 milyar 910 milyon liradan, Cordoba'lar ise 6 milyar 480 milyon liradan başlayan anahtar teslim fiyatlarıyla satılıyor.

Park kazalarını önleyen sensör

SÜRÜCÜLERE kolaylık sağlayacak olan geri park sensör sistemi Poron, şimdi Türkiye'de... Yoğun trafikte yaşanan stresi hafifleten ve olası park kazalarını en aza indiren Poron, Global Pazarlama tarafından ithal ediliyor. Geri park sensör sistemi, değişen sesli uyarılarla ve görüntülü (cm olarak) park ederken veya geri giderken arkanızdaki cisim veya araçla aranızdaki mesafeyi bildiriyor. Poron, aracı delmeden monte edilebiliyor. Her türlü iklim koşulunda çalışabiliyor ve her marka ve model araca takılabiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!