Ufuk Sandık: Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2001 00:00


Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Bu otomobil, evdeki yemeği pişiriyor

GÜNÜMÜZDE otomobiller artık sadece bir ulaşım aracı değil. Bunun en son örneği Sun Microsystems ve DaimlerChrysler'ın üzerinde çalıştıkları internet ve multimedya aracı IT Cruiser.... Kablosuz iletişim teknolojilerini kullanarak her tür bilgiye ulaşacak olan Java tabanlı IT Cruiser, hem sürücüsüne hem de yolcularına, internet üzerinden tüm multimedya servislerinden faydalanma imkanı sunuyor. Böylece, yolda giderken tüm dünya ile bağlantı kurmayı sağlıyor.

IT Cruiser adlı bu aracı kullanan sürücüler ve yolcular, yolda giderken evlerindeki cihazlara ulaşıp istedikleri komutları verebilecek. Canları isterse evlerindeki cd arşivlerinden dilediklerini seçip araçta dinleyebilecekler. IT Cruiser'daki yolcular ve çocuklar oyun oynayıp eğlenebiliyor. Ayrıca sürücünün adresi bulması da sorun olmaktan çıkıyor. Aracın içini, sürücü yolcu, sağ kabin ve sol kabin olmak üzere dörde ayıran sistem sayesinde, sürücü ve yolcular hem araç networkü ile birbirlerine bağlanabilecek, hem de birbirlerinden bağımsız olarak farklı bölgelerde iletişim kurabilecek. IT Cruiser'de yer alan özellikler şöyle:

HOME LINK (Ev bağlantısı): Sürücü home link sayesinde, evine bağlanarak istediği bilgilere ulaşıyor ve evini istediği şekilde hazırlıyor. Evdeki güvenlik problemlerinden klimanın duruman dek birçok şey sürücü yoldayken kontrol edilip ayarlanabiliyor. Sun'in jini teknolojisi ağıyla kontrol edilebilen araçlar arasında, klima, lambalar, kameralar, alarm sistemi, pişirme sistemleri, bahçe sulama sistemleri ve ev eğlence sistemleri yer alıyor. Infotronic sistem sayesinde sürücü, garajdaki ve evindeki lambaları yakabiliyor ve gerçek zamanlı resimlerle güvenlik sistemini ve evdeki evcil hayvanlarını izleyebiliyor.

OYUN SALONU: Otomobilin arka koltuğunda yer alan Trivia2Go adlı oyun ikinden fazla kişi ile oynanabiliyor. İnternet aracılığıyla bir oyun sunucusuna bağlanan oyun, çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici bir nitelik taşıyor.

ADRES SORMAYA SON: IT Cruiser'da yer alan; ‘‘Şu an neredeyiz?’’ ekranı uçaklardaki uçuş planına benzer bir özelliğe sahip. Sürücü bu ekrandan sürüş anında bulunduğu bölgeyi, ulaşmak istediği yere kalan mesafeyi ve saati, haritada şehir ve ülke olarak nerede olduğu gibi detayları da görebiliyor. Ayrıca IT Cruiser yol üzerindeki yerini belirleyip trafik bilgilerini de göz önünde tutarak hedefe en kısa yolu sürücüye sunuyor.

DİSCO GİBİ OTOMOBİL: Ayrıca IT Cruiser sayesinde yolcular evdeki müzik cd'lerini dinleyebilirken, isterlerse internet üzerinden her türlü MP3'e ulaşarak sınırsız bir müzik arşivine sahip oluyorlar.

Fiat'ın yeni modeli Stilo gelecek yıl Türkiye'de

FIAT'ın kompakt segmentteki modeli Stilo, 2002 yılının ilk üç ayında Türkiye'de satışa sunulacak. Köşeli hatlara sahip olan Stillo, Fiat Punto modelinden de esintiler taşıyor.

Üç ve beş kapılı olarak satışa sunulacak Stilo'nun isim babalığını ‘‘style’’ kelimesi yapıyor. Stilo'nun üç ve beş kapısı dışarıdan birbirine benzer görünüm sunsa da, sürüş pozisyonu ile farklı karaktere sahip olduklarını gösteriyor. Üç kapılı model daha düşük yüksekliğe sahip sürücü koltuğu ile spor coupeleri andırıyor. Beş kapılı versiyonda ise tüm koltuklar, iç mekan genişliği ve yol hakimiyeti açısından yüksek konumlandırılmış.

Stilo, klasik hatcback çizgilerini korumakla beraber, Renault'nun Scenic ve Opel'in Zafira'sının sahip olduğu geniş görüş alanı ve rahat kullanım ölçülerine de sahip. Fiat'ın Stilo için belirlediği müşteri portföyü ise oldukça geniş. Stilo ile hem sportif karakterde, hem de konforlu ve geniş bir otomobile sahip olabilirsiniz.

4.25 metre uzunluğunda ve 1.51 metre genişliğinde olan beş kapılı Stilo'nun 2.60 metre uzunluğunda dingil aralığı bulunuyor. Üç kapılı Stilo da aynı genişlik ve dingil aralığı ölçülerine sahip olmakla bebaber, beş kapılıdan farklı olarak 4.18 metre uzunluğa sahip.

Stilo'da 1.2 ile 2.4 litre arasında 80 ile 171 beygir güçlere sahip dört benzinli motor bulunuyor. Ayrıca Stilo'da iki adet common-rail turbo dizel motor seçeneği de sunulacak.

Nissan, 2002'ye yeni modellerle giriyor

NISSAN, 1999 yılında açıkladığı ‘‘İyileştirme Planı’’ çerçevesinde yeniden tanımladığı marka kimliği ve küçük değişiklikler yaptığı yeni logosu ile birlikte, ürün ve hizmet felsefesini de değiştirdi.

Ocak 2001'de Detroit Otomobil Fuarı ile birlikte ilk kez tüketicilere sunulan yeni Nissan Logosu da başlatılan değişimin ilk adımı oldu. 2002 yılında satışına başlanacak olan yeni modeller ile birlikte tüm dünyada ‘‘Tek dünya, tek marka’’ ilkesi çerçevesinde yeni logo kullanımına geçilecek.

Nissan, Detroit ve Cenevre Otomobil Fuarları'nda tüketicilerin beğenisine sunduğu konsept araçları ile de değişimin ilk ürünlerini ortaya çıkarmış oldu. Nissan, üretilecek yeni modelleri, o segmenti oluşturan rakip modeller ile rekabet edecek şekilde tasarlamak yerine, hitap edilen müşteri kitlesinin beklentilerini ve beğenilerini dikkate alarak tasarlıyor.

10 bin kişi krediyle otomobil satın aldı

2001 yılında krediyle otomobil satın alanların sayısı rekor seviyede düştü. Ekonomik krizle birlikte yılın ilk üç ayında kredili otomobil satın alanların sayısı 10 bin 970 kişiye geriledi. Türkiye Bankalar Birliği ve Tüketici Finansman Derneği verilerine göre, 2001 yılı (Ocak-Mart) döneminde kredili satın alınan taşıt aracı oranı yüzde 30 oldu. Bu dönemde kullandırılan taşıt kredisi 2000 yılı aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 85 azaldı.

2000 yılının ilk üç aylık döneminde bu sayı 71 bin 657 adet olmuştu. 2000 yılı toplamında bu sayı 416 bin 410 kişi olarak gerçekleşmişti. 1999 yılı toplamında kredili otomobil satın alanlar ise 144 bin 222 kişi olmuştu. Geçen yılın ilk üç ayında kullandırılan kredi miktarı 422 milyar 409 milyon lira iken, 2001 yılı aynı döneminde bu miktar yüzde 90 düştü. İlk üç ayda taşıt kredisi miktarı 44 milyar 137 milyon lira oldu. 1999 yılında kullanılan taşıt kredisi miktarı 504 milyar 178 milyon lira, 2000 yılı toplamında ise 2 trilyon 706 milyar 913 milyon lira olmuştu.

Düşük emisyona geçiş 3 ay ertelendi

İTHAL otomobillerde araç emisyonuyla ilgili olarak aranan AT direktiflerine uyma yükümlülüğüne esneklik getirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ uyarınca, gümrüklere gelmiş binek otomobiller için AT tip onayı belgelerinde araç emisyonuyla ilgili 98/69/AT direktifi hükümleri 30 Eylül'e kadar aranmayacak. Bu kolaylık, serbest bölgelere gelerek işlem formu ile ön statü belgesi düzenlenmiş binek otomobillere de uygulanacak. Bu tarihe kadar söz konusu araçlar için önceki versiyonlara göre düzenlenen AT tip onayı belgeleri kabul edilecek. Anılan tarihe kadar AT tip onayı belgelerinin ibraz edilmemesi durumunda 98/69/AT direktifi hükümleri hariç ulusal tip onay belgesi aranacak.

Bu arada trafiğe ilk kez çıkacak motorlu araçlar için havayı kirletici gazların emisyon değerleri uygulama ve usul ve esasları hakkındaki tebliğ hükümleri 30 Eylül'den itibaren uygulanacak.

BMW, Amerikan Le Mans'ına katılıyor

BMW, Formula 1 yarışlarına paralel olarak 2001 yılına bir kez daha American Le Mans Series'e (ALMS) katılıyor. BMW, GT kategorisindeki yeni M3'ün yarış versiyonu ile altın madalyayı hedefliyor. Yeni BMW M3 GTR, bir V8 motorun gücüne sahip. Coupe modellerin dördü, Münih'teki BMW Motorsport'ta üretildi. Yarışlarda iki sürücü sırayla aracın komutasını alıyor.

SOL ŞERİT

VOLKSWAGEN AG, 2001 IT (Bilgi Teknolojileri) Müdürleri toplantısını Doğuş Otomotiv'in daveti üzerine İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıya VW bünyesinde bulunan Volkswagen, Audi, Seat ve Skoda markalarının 78 IT müdürü katıldı.

HYUNDAI Motor Company, mini araç segmentinde üreticeği ‘‘Dünya Aracı’’nın araştırma geliştirme çalışmalarını tamamlayarak prototiplerin test etmeye başladı. Mart 2002'de Kore'de üretimine başlanacak olan araç 1.3 lt ve 1.5 lt. motor seçenekleri ile piyasaya sunulacak.

CASTROL tarafından yayınlanan DostCa dergisi yeni bir görünüm ve daha zengin bir içerikle üçüncü yaşına bastı. DostCa, okurlarına spordan sanata, doğadan motorsporlarına kadar değişik alanlarda bilgi ve söyleşiler sunuyor.

ELF Selyak; Suzuki Otomotiv ile bir süredir devam eden işbirliğini resmileştirdi. Bu anlaşma ile; Suzuki araç sahiplerine, Elf markalı motor yağı, antifriz ve yağlama ürünlerinin tavsiye edilmesi doğrultusunda hizmet verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!