ÜFE TÜFE ve enflasyon nedir?

Güncelleme Tarihi:

ÜFE TÜFE ve enflasyon nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 09:51

Enflasyon, beraberinde ÜFE TÜFE ile birlikte belirli dönemlerde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artması anlamına gelen enflasyon, belirli analizlerle değerlendirilmektedir. TÜFE (tüketici fiyat endeksi) tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçerken, ÜFE ise TÜFE gibi belirli bir mal sepetinin maliyetini ölçer. İşte, Enflasyon, ÜFE, TÜFE nedir sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Enflasyon, günlük tüketim ürünlerinde meydana gelen artışın hesaplandığı veridir. ÜFE ve TÜFE ise Enflasyon verilerinin detaylarını ifade eder. Peki, enflasyon nedir ve ÜFE TÜFE ne demektir? İşte, ÜFE, TÜFE ve enflasyon hakkında merak edilen bazı bilgiler

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, ürün ve servis fiyatlarındaki artış ve dolayısıyla da satın alma gücündeki azalma oranıdır. 

Enflasyon oranı fiyatlar genel düzeyindeki artış oranının hesaplanması yoluyla ölçülür. Bütün mal ve hizmet fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınır ve bu ortalama fiyattaki (fiyatlar genel düzeyindeki/fiyat düzeyindeki) degişimler incelenir. Fiyat düzeyleri, fiyat endeksleri şeklinde hesaplanır.

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE)

Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE’de esas alınan perakende fiyatlarıdır.

Haberin Devamı

Şehirlerde yaşayan tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun (sabit bir mal ve hizmet sepetinin) fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Bu nedenle tipik bir hane halkının yaşam maliyetinin göstergesi olarak kullanılır.

İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel (baz) yıl kabul edilir. Endeks (baz yıl) değeri 100'dür. Cari (ölçülen) yıldaki sepet maliyeti endeks (baz) yılındaki sepet maliyeti ile karşılaştırılır.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (ÜFE)

ÜFE, TÜFE gibi belirli bir mal sepetinin maliyetini ölçer.

TÜFE’den farkı maliyeti ölçülen sepetin hammadde ve yarı mamul malları da içermesi ve fiyatların üreticiden dağıtım kanallarına geçerken (toptan eşya fiyatlarıyla) ölçülmesidir.

ÜFE, TÜFE için bir haberci gibidir. ÜFE’deki artışlar bir süre sonra TÜFE’deki artışa işaret eder. Bu nedenle siyasiler ve ekonomistlerin önem verdiği endeks ÜFE’dir.

 

BAKMADAN GEÇME!