Ücret piramidinin tepesinde bilgi teknolojileri var

Güncelleme Tarihi:

Ücret piramidinin tepesinde bilgi teknolojileri var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 07:00

Michael Page Türkiye Ücret Araştırması’na göre, yılın ilk çeyreğinde siber güvenlik ihtiyacındaki artış nedeniyle bilgi teknolojileri ücret piramidinin zirvesine çıktı. Bir dönem en yüksek ücretlerin alındığı bankacılık ve finans sektörlerinde 12 yıllık deneyime sahip bir yöneticinin yıllık brüt kazancındaki üst bant 1.3 milyon TL iken bilgi teknolojilerinde bu rakam 1.8 milyon TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

İşe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page tarafından hazırlanan 2023 yılı Ücret Araştırması, yılın ilk çeyrek sonuçları belli oldu. Çalışmada Türkiye’deki 10 farklı sektördeki firmaların ciroları, sektörleri ve pazar eğilimleri dikkate alınarak mevcut maaş durumu aktarıldı. Araştırmaya göre, bilgi teknolojileri ücret piramidinin zirvesinde yer aldı. Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert ve Yönetim Kurulu Üyeleri Çağla Şengöz Altaş, Deniz Çakırgil Sezen ve Melih Mümünoğlu, araştırmanın sonuçlarını şöyle özetlediler:

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Yazılım geliştirme pozisyonları en çok talep gören rollerden biri. Ancak teknoloji endüstrisi, ERP rolleri gibi BT uygulamaları derin teknoloji rolleri için artan bir talep olduğunu gösteriyor. İş zekâsı ve veri rollerinin de önemi giderek artıyor. Blockchain, bulut ve güvenlik de dahil olmak üzere derin teknolojinin artması, tüm işverenlerin ilgisini çekiyor. Bilgi güvenliği ve siber güvenlik, finans ve ödeme firmalarının temel finansal çözümlerinin detaylandırıldığı ve geliştirildiği için çok önemli hale geldi. Yıllık brüt paketler, direktör seviyesine kadar çalışanın alanına, deneyimine ve uzmanlığına bağlı olarak 400 bin TL ile 1 milyon 800 bin TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

BANKACILIK & FİNANSAL HİZMETLER

Pandemi döneminde bankacılık sektöründe dijitalleşme projeleri hızlandı. Sigorta, varlık yönetimi ve menkul kıymet şirketleri de bu trendi takip ediyor. Bunun yanında RPA ve yapay zekâ araçları yer edinmeye başladı. Finansal hizmetler de bu araçları kullanıyor. Dijital dönüşüm, mobil ürün yöneticisi pozisyonları en çok talep gören roller arasında. Bu sektörde en az deneyimli uzman yılda en fazla brüt 450 bin TL baz maaş alırken, 12 yılı aşkın deneyime sahip yöneticinin baz maaşı aynı koşullarda 1 milyon 300 bin TL.

SATIŞ VE PAZARLAMA

Satış ve pazarlama rollerinde, özellikle endüstri ve üretim, hızlı tüketim malları, perakende gibi sektörlerde işe alımlar son dönemde hareketlendi. Maaşlar, dijital ve e-ticaret rollerinde, teknoloji deneyimi gerektiren satış pozisyonlarında yukarıya doğru ivme kazandı. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 400 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 500 bin TL’ye ulaşıyor.

Haberin Devamı

FİNANSTA ‘İNGİLİZCE’ ÖNEMLİ

Araştırmaya göre, finans rollerinde yoğunluk devam ediyor. Maaş aralıklarının ise değiştiği gözlemleniyor. Finans rollerinde en belirleyici konu İngilizce seviyesi. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 420 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 700 bin TL.

SAĞLIK VE YAŞAM BİLİMLERİ

Sağlık ve yaşam bilimlerinde maaşlar 2022 yılına oranla daha stabil. Çift haneli maaş artışları devam etmekle birlikte ara dönem zam sıklığı azaldı. Sağlık Bakanlığı’nın 2022 ikinci çeyrek itibarıyla hekimlerin koşullarını iyileştirmesi ile birlikte yeniden kamuya dönüş hız kazandı. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 500 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 750 bin TL’ye ulaşıyor.

Haberin Devamı

İNSAN KAYNAKLARI

Araştırmaya göre İK rollerinde artış olduğunu gözlemleniyor. En az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 400 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışan yıllık brüt 1 milyon 600 bin TL alıyor.

PERAKENDE SEKTÖRÜ

Perakende sektöründe hem mağaza hem merkez ofis alanında rollere talep artıyor. Son dönemde özellikle mağaza satış, bölge satış, pazarlama, dijital pazarlama ve e-ticaret rollerine çok fazla talep var. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 450 bin TL alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 200 bin TL üzerine ulaşıyor.

TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK

Haberin Devamı

Son iki yıl içinde özellikle satın alma ve tedarik zinciri pozisyonları önem kazandı ve 2023 yılında firmaların öncelik verdiği departmanlardan biri oldu. Maaşlarda ise geçen yıla göre ciddi bir artış var. En az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 450 bin TL alırken, 12 yılın üstünde deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 500 bin TL’yi aşan seviyelere ulaşıyor.

MÜHENDİSLİK & ÜRETİM

Endüstri 4.0’la birlikte üretim ve üretime bağlı fonksiyonlar pozitif yönde ivme kazandı. Bu ivme, 2023’ün ilk çeyreğinde de devam etti. Talep gören rollerde; üretim, kalite, Ar-Ge pozisyonları ile proses ve yalın üretim mühendisleri öne çıkıyor. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 400 bin TL alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip olanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 700 bin TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!