Uçaktan, ’fındığını ucuza satma’ bildirisi yağacak

Güncelleme Tarihi:

Uçaktan, ’fındığını ucuza satma’ bildirisi yağacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 00:00

Hükümetin, fındık sorununun çözümü için bulduğu ’TMO alımı’ formülü TZOB’u memnun etmedi. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO’nun 15 Eylül’den itibaren piyasaya girmesinin fındık piyasasında istikrar sağlamayacağını belirterek, 15 Eylül’e kadar piyasaya fındık arzını yavaşlatmak için gerekirse köy köy dolaşacaklarını, uçakla bildiri dağıtarak çiftçiyi uyaracaklarını söyledi.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO’nun 15 Eylül’den itibaren piyasaya girmesinin fındık piyasasında istikrar sağlamayacağını, üreticilerin önlerini daha net görebilmeleri için fındık fiyatlarının sezon açılmadan ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, fındık ürününün yarısının 15 Eylül’e kadar piyasaya çıkacağına işaret ederek, bu durumun "üreticiyi tüccarın insafına bırakmak" anlamına geldiğini kaydetti.

KÖY KÖY DOLAŞIRIZ: TZOB olarak, 15 Eylül’e kadar piyasaya fındık arzını yavaşlatmak için gerekirse köy köy dolaşacaklarını, uçakla bildiri dağıtarak çiftçiyi uyandıracaklarını belirten Bayraktar, açıklamasında, "Fındığımızı ucuza satmayacağız, 8 milyon insanımızın ekmeğini Avrupalı’ya yedirmeyeceğiz" görüşüne yer verdi. Bayraktar, üreticinin mağdur olmaması için, TMO’nun alım fiyatının ve miktarının ne olacağı, üreticiye hangi şartlarda ödeme yapılacağı, alınan ürünün nasıl değerlendirileceği, kaynağın nereden bulunacağı konularına bir an önce açıklık getirilmesini istedi.

BERLUSCONİ MEMNUN OLMUŞTUR: Alivre bağlantılar yapan tüccarın 15 Eylül’e kadar verecekleri fiyatlar ile fındık piyasasından ihtiyaçları miktarda ürün alacağını ve düşük fiyattan ihraç edeceğini öne süren Bayraktar, açıklamasında şöyle devam etti: "Hükümetin bu kararından, alivreciler, ithalatçı firmalar ve İtalya eski Başbakanı Berlusconi memnun olmuştur. TMO ile Fiskobirlik arasında bir anlaşma yapılmasına, Fiskobirlik ile görüşülmeden nasıl karar verildi. Fiskobirlik depolarını vermediği taktirde TMO bu fındığı nasıl alacak ve nerede depolayacaktır. Biz bu konuda hükümetin Fiskobirlik’e muhtaç olduğunu ifade ederek arabuluculuk teklif etmiştik. (Hükümet Fiskobirlik olmadan müdahale alımı yapamaz) demiştik. Haklı çıktık. Fiskobirlik (evet) demezse, hükümet fındık alımı yapamaz. Türk çiftçisi uyanmıştır. Sekiz milyon insanımızın ekmeğini Avrupalıya yedirmeyeceğiz. Fındıkta ve diğer ürünlerde tüccarın ve Avrupalının bizi sömürmesine engel olacağız. Milli ürününü koruyamayan hükümet olur mu?"

ÇOK KÖTÜ BİR DURUM: Trabzon Ziraat Odası Başkanı Orhan Özdemir, hükümetin fındığı almasının güzel, ancak fiyatı belirlememesinin üretici açısından "çok kötü bir durum" olduğunu söyledi. Özdemir, fındıkta yaşanan sorunların halen çözülemediği belirterek, "Fındık toplanmaya başlandı. Ekonomik sıkıntı içinde olan üretici, fındığı bekletmeden bir hafta içinde pazara indirecektir" dedi. Fındığını toplatmaya başlayan üreticinin, fındık fiyatının ne olacağını bilemediği için sıkıntı içinde olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: "Hükümetin fındığı alması güzel, ancak fiyatı belirlememesi üretici açısından çok kötü bir durum. Üretici fındığını toplayan işçiye ne kadar ödeme yapacağını bilemiyor, çünkü üründen ne kadar kazanacağını bilmiyor. Fiyat beklenenden daha az olursa üretici, bırakın alacağı para ile geçinmeyi, belki de işçilerin parasını ödeyemeyecektir. Üretici, yeni bir belirsizlik ortamı içine girmiştir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!