Üç borsa birleşti 2.3 trilyon dolarlık Euronext doğdu

Güncelleme Tarihi:

Üç borsa birleşti 2.3 trilyon dolarlık Euronext doğdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

PARİS, Amsterdam ve Brüksel borsaları birleşerek Euronext'i oluşturdu, Eylül ayından itibaren Hollanda'da faaliyete geçecek Euronext, 2.3 trilyon dolarlık hacmiyle Londra'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük borsası olacak.

PARİS, Amsterdam ve Brüksel borsaları birleşerek, Londra'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük borsasını oluşturdular. Yeni kurulan birleşik borsa, Euronext adı altında, eylül ayından itibaren, Hollanda'da faaliyete geçecek. Euronext'in başkanlığını, Paris borsa başkanı yürütecek. Şirketin iş bölümü de yapıldı. Buna göre, Paris en fazla kazandıran kuruluşlardan, Amsterdam yan kuruluşlardan ve Brüksel de küçük ve orta boyutlu şirketlerden sorumlu olacak.

Üç borsanın birleşmesiyle oluşan yeni borsanın toplam piyasa değeri 2.3 trilyon dolar olurken, işlem gören şirket sayısı da 1360'a ulaşacak. Birleşmeyi değerlendiren Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, üçlü ortaklığın, yakında Lüksemburg'un da katılımıyla dörde yükselebileceğini söyledi. Reynders, ‘‘Daha sonra, İtalya ile İspanya da ortaklığa katılabilir’’ dedi. Londra'nın da bu birleşime aday olduğu ancak sonradan vazgeçtiği ifade ediliyor.

Bu yeni oluşumun açıklanmasının hemen ardından, Avrupa'nın önde gelen sekiz borsası, Londra, Frankfurt, Brüksel, Amsterdam, Madrid, Milan, Paris ve Zürih borsalarının temsilcileri, yarın toplanmak üzere Brüksel'e davet edildiler.

Avrupa'da bu sekiz borsanın geçtiğimiz mayıs ayında, bu yılın sonuna kadar birleşmesi için, Londra'da protokol imzalanarak ilk adımın atıldığı, ancak teknik ve kültürel farklılıklar nedeniyle, bu planın şimdilik rafa kaldırıldığı belirtiliyor.

Yeni Avrupa Borsası İMKB'yi 20'ye katlıyor

PARİS, Amsterdam ve Brüksel borsalarının birleşmesiyle doğacak olan Euronext, 2.3 trilyon dolarlık piyasa değeri ile, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın 20 katı bir büyüklüğe ulaşacak. Bugün, İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 118 milyar dolar civarında bulunuyor.

Euronext Avrupa'da nerede?

Şirket sayısına göre

Borsa Şirket sayısı

1 Londra 2.292

2 Euronext 1.360

3 Frankfurt 1.043

4 Madrid 718

5 Milano 264

6 Zürih 239

TÜRKİYE 273

Piyasa değerine göre

(Milyar $)

Borsa Piyasa

değeri

1 Londra 2.947

2 Euronext 2.380

3 Frankfurt 1.429

4 Milano 727

5 Zürih 618

6 Madrid 430

TÜRKİYE 118

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!