UBS, Credit Suisse’i satın aldı

Güncelleme Tarihi:

UBS, Credit Suisse’i satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 07:00

Geçtiğimiz hafta 10 milyar İsviçre frangı değerinde mevduatın çıktığı Credit Suisse (CS) haftasonu boyunca UBS’le yapılan görüşmelerle gündemdeydi.

Haberin Devamı

 İsviçre’deki karar vericiler, UBS ve Credit Suisse arasında süren yoğun görüşmeler sonuç verdi ve dün akşam saatlerinde İsviçre hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, UBS’in krizi sona erdirmek adına Credit Suisse’i 3.24 milyar dolar ödeme yaparak satın alacağı kaydedildi. İsviçre Maliye Bakanı, “küresel piyasada onarılmaz sonuçlar oluşturabileceğinden korktuklarını iflası önlediklerini” belirtirken İsviçre Merkez Bankası’nın da anlaşma kapsamında UBS’e 100 milyar dolarlık likidite sağlaması bekleniyor.

Cuma günü kapanışta Credit Suisse’in değerinin 8 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, anlaşmanın bankanın gerçek değerinin oldukça altında gerçekleşmesi dikkat çekti.

FT’de yer alan haberde, İsviçre Merkez Bankası ve İsviçre Finans Piyasası Denetleme Kurumu’nun (FINMA) düzenleyici bir anlaşmaya varmak adına çalıştıkları ve Credit Suisse’e olan güven kaybını önlemek için bu birleşimin tek seçenek olarak görüldüğü kaydedilmişti. UBS’in toplamda 1.1 trilyon dolar, Credit Suisse’in ise 575 milyar dolar varlığa sahip olduğu ifade edilmişti. 

Haberin Devamı

FARKLILIKLAR BELİRGİNLEŞECEK

Birleşmeyle, küresel sistem içinde Avrupa’daki en önemli finans kuruluşlarından birinin oluşturulacağı belirtilirken; söz konusu gelişmenin, Amerikan yatırım şirketi BlackRock’ın sosyal medyada Credit Suisse’i satın almakla ilgilenmediğini paylaşmasının ardından geldiğine dikkat çekiliyor. UBS tarafından gelen bilgilere göre, bankanın, Credit Suisse’in son yıllarda skandallara konu olması nedeniyle devralınması konusunda endişeleri olduğu belirtilmişti. Daha önce yapılan açıklamalarda olası bir devir sürecinin iki bankanın farklılıklarını da keskinleştireceği söylenmişti.

Geçtiğimiz 3 yılda UBS hisseleri yaklaşık yüzde 120’lik kazanç sağlarken; Credit Suisse hisseleri ise yaklaşık yüzde 70 oranında düştü. UBS, 2022 yılında 7.6 milyar dolar kâr elde ederken; Credit Suise ise 7.9 milyar dolar zarar ederek 10 yılın tüm kazançlarını silmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!