Tüzmen: Irak 15 gün içinde borçlarını ödeme yapacak

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: Irak 15 gün içinde borçlarını ödeme yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 14:20

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Petrol Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olan Somo firmasının Türk firmalarına olan 1 milyar dolarlık borcunu 15 gün içinde ödeyeceği yönünde bir açıklama yaptığını belirtti.

Tüzmen, Irak İhracat Fuarı’nın Gaziantep’te düzenlenmesine yönelik olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde yapılan protokol imza töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzmen, Somo’nun Türk firmalarına olan borçlarını ödememesi halinde 21 Ocak’tan itibaren akaryakıt sevkiyatlarının durdurulacağını kaydetti. Tüzmen Somo’nun borçlarını ödedikten sonra sevkiyatların tekrar başlayacağını belirtti. Somo’nun ödemelerini 15 gün içinde yapacağını açıklamasının olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Tüzmen, bu konu da Iraklı yetkililerin de ellerinden geleni yapacaklarına inandığını ifade etti.

Tüzmen, Türkiye’nin Irak’ın sanayisini ve ticaretini canlandırmaya yönelik çalışmalarıyla, Somo firmasının borçlarını ödememesi konularının birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladı. Tüzmen, "Ödemeler yapılmadığı için firmalar sevkiyatlarını durduruyor. Devletle bir ilgisi yok" dedi.

Irak’ın borçlarının önceki aylarda da zaman zaman 500- 600 milyon dolarlar seviyesine kadar çıktığını ancak gecikmeler yaşanmasına rağmen ödemelerin yapıldığını belirten Tüzmen, "Geçmişte olduğu gibi Somo ve Irak’taki yetkililerin Türk firmalarının mağduriyetini gidermek için ellerinden gelen gayreti göstereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Irak’tan olan alacakların taksitlendirilerek tahsiline firmaların kendilerinin karar verebileceğini belirten Tüzmen, "Devletin bir alacağı değil. Bu nedenle taksitlendirme önerisi konusunda firmalar kararlarını düşünerek verecekler. Alacak belli bir seviyeyi aştıktan sonra işin gerçekçiliği ortadan kalkar" dedi.

Tüzmen 7-11 Haziran 2006 tarihleri arasında Gaziantep’de gerçekleştirilmesi planlanan Irak Fuarı’yla ilgili olarak da "Irak’ın 2 yıldır gerçekleştiremediği fuarı Gaziantep’de yapılmasını sağlayacağız. Bu konuda bütün odalar birliği sanayi ve ticaret odaları, Gaziantep Sanayi Ticaret odaları çok verimli bir çalışma yaptı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!