Tüzmen: AB'de otomotiv pazarındaki daralma ihracatı etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: ABde otomotiv pazarındaki daralma ihracatı etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 14:18

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçen ay Türkiye'nin ihracatının 2007'nin aynı dönemine göre düşmesinin, AB otomotiv pazarındaki daralma ile hazır giyim ve konfeksiyondaki daralmadan kaynaklandığını söyledi.

Tüzmen,  “İhracattaki daralmanın ana nedeni AB otomotiv pazarındaki daralma. AB otomotiv pazarındaki daralma nedeniyle otomotiv ve yan sanayi ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre 407 milyon dolar düştü” dedi.

“İhracatımızdaki daralmadaki diğer ana nedenlerden birisi de hazır giyim ve konfeksiyon sektörü” diyen Tüzmen, bu sektördeki ihracatın da geçen yıl ekim ayına göre 226 milyon dolar azaldığını ifade etti.

Tüzmen, “Bütün bunlara rağmen 2008 yılı ihracat artışımız yüzde 30,9 düzeyinde. Bu oran hala dünyadaki en büyük artış oranlarından birisidir” diye konuştu.
Mevcut kriz nedeniyle ülkelerdeki tüketicilerin zorunlu giderler dışındaki tüketimlerini ertelediğini vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti:
“Bu da belli bir durağanlığa yol açtı, bunun sonucunda bizim ihracatımız da olumsuz etkilendi. Ancak ben bu durumun çok uzun süreceğini sanmıyorum. Dünyadaki panik geçince durum yavaş yavaş normale döner. Normale dönülünce ihracatımızda tekrar yükselir.”

Tüzmen, sözlerini, “Özellikle AB pazarında Türkiye'ye talebin artacağına inanıyorum. Bu pazarlarda Uzakdoğu'nun yerini Türkiye'nin alacağına inanıyorum” diyerek tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!