TÜSİAD'da ahlak için kritik oylama

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADda ahlak için kritik oylama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Ebru BAKİ
Haberin Devamı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD, 19 Ocak 2001 tarihinde yapılacak Genel Kurul'da, etik kuralları netleştiren tüzük değişiklerine gitmeye hazırlanıyor. TÜSİAD, görevi devam eden milletvekili veya diğer kamu görevlilerinin şirket yönetim kurullarında yer almaması konusunu, İş Ahlákı İlkeleri'ni, üyeliğin askıya alınması konusundaki tüzük değişikliğini üyelerinin onayına sunacak.

Erkut Yücaoğlu, etik kuralların yenilenmesiyle ilgili çalışmalarını da şöyle anlattı: ‘‘Üyeliğin askıya alınması gibi bir ilave düşünceyi tüzüğümüze koyuyoruz. Bu etik kurallar nedeniyle de olabilir, üyenin ekonomik nedenlerle kendi ricasıyla da olabilir, üyeliğin askıya alınmasını resmen tüzüğümüze ilave etmeyi düyünüyoruz. Bir ikincisi de etik kurallar içerisinde milletvekilleri, kamu görevlilerine daha mesafeli bir çalışma, yani görevi devam eden milletvekili veya görevi devam eden kamu görevlilerinin mesela yönetim kurullarımızda yer almaması, araya bir mesafe konulması gibi bir yenilik var.’’

Haysiyet Divanı'nın görevinin de daha net ifade edileceğini belirten Yücaoğlu, ayrıca etik kurallarla ilgili diğer maddelerin bazı kelimeler ve cümlelerin daha net anlaşılması için revizyondan geçtiğini söyledi. Söz konusu değişikliklerin Genel Kurul'un onayına sunulacağını belirten Yücaoğlu, ‘‘Üyeliğin askıya alınması uygulaması ilk Nail Keçili için mi uygulanacak?’’ sorusuna şöyle yanıt verdi:

‘‘Haysiyet Divanı'nın incelenmesinde o konu. Bir hukuk sürecini bekleme kültürü vardır her zaman TÜSİAD'ın. Zannediyorum bu süreci izlediler. Oradan net karar çıkınca, ona göre de bir karar almak durumdadır.’’

BAŞKAN İŞİNİ İHMAL EDİYOR

14 Ocak 1999 yılında yapılan genel kuruldan sonra başkanlık koltuğuna oturan Erkut Yücaoğlu, iki yıl boyunca TÜSİAD Başkanlığı görevini sürdürdü. 19 Ocak 2001 tarihinde başkanlık görevini Tuncay Özilhan'a devretmeye hazırlanan Yücaoğlu, TÜSİAD'ın zamanının üçte ikisini aldığını belirterek, ‘‘Bu sürede kendi işlerinizle de yakından ilgilenemiyorsunuz. Başkanlık süresince kendi işlerimde küçülme olmadı ama büyüme de gerçekleşmedi’’ dedi. Seçilecek başkanın kendi işini ihmal etmek pahasına da olsa birinci sorumluluk olarak TÜSİAD başkanlığını ele almak zorunda olduğunu belirten Yücaoğlu, başkanın tüm bu görevleri yaparken bütün maddi manevi yükünü de kendisinin taşıdığını söyledi.

Yücaoğlu döneminin son raporu ‘Kadın Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş’

ERKUT Yücaoğlu Başkanlığındaki TÜSİAD'ın son raporu; ‘‘Kadın Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset’’ olacak. TÜSİAD bu raporu da 16 Ocak Salı günü tanıtacak. Rapor, Ankara Üniveristesi'nden Prof. Dr. Mine Tan, Doç. Dr. Serpil Sancar Üşür ve ODTÜ'den Doç. Yıldız Ecevit tarafından hazırlandı.

TÜSİAD'da ikinci Hüseyin Bey vakası

2000 yılında, Egebank soruşturması kapsamında gözaltına alınan TÜSİAD üyelerinden Nail Keçili Haysiyet Divanı'na sevkedilirken yine TÜSİAD üyelerinden Hüseyin Bayraktar da Egebank soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Son olarak ‘Beyaz Enerji’ operasyonu nedeniyle incelemeye alınan ve çok sayıda parti başkanı, bakan, milletvekili, belediye başkanının üye olduğu Angora Evleri'nin sahibi Hüseyin Arabul da TÜSİAD üyesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!