Tüsiad, yüzde 50’yi ‘cüretkâr’ buldu

Güncelleme Tarihi:

Tüsiad, yüzde 50’yi ‘cüretkâr’ buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Anasol-D Hükümeti'nin aldığı ekonomik tedbirlerin umut verdiğini açıkladı. TÜSİAD, 1997 için ekonomik büyüme tahminini yüzde 4'den yüzde 6'ya, enflasyon tahminini de yüzde 78.9'dan yüzde 90.4'e yükseltti. TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) 1998 için 4 katrilyon bütçe açığının ve yüzde 50 enflasyon hedeflerinin ‘‘arzu edilir rakamlar’’ olduğunu belirtirken, 98 sonu için yıllık yüzde 50 enflasyon hedefinin de cüretkar olduğunu söyledi.

Ekonomi yönetiminde güçlü bir teknik kadronun oluştuğu kanaatinde olduklarını söyleyen Kayhan, hükümetin kuruluşundan sonra olumlu işaretler aldıklarını belirtti. Kayhan, ‘‘Yüksek faiz, yüzde 7'lerde seyreden büyüme hızını 1997 için yüzde 6'lara düşürecek. 1998 yılı için de büyüme hızı yüzde 3'lere düşebilir. Bu bir takım sorunlar yaratabilir. İstihdam, iş olanakları azalabilir. Ancak iş dünyası enflasyon ve diğer etkenlerden çok daha olumsuz etkileniyor, bu tedbirler şart’’ dedi.

Kayhan, enflasyonun düşürülmesi

için bir yılın ötesine yönelik orta vadeli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Kayhan, şöyle konuştu:

‘‘Mevcut makro ekonomik göstergeler 1997 sonuna kadar köklü bir sonucu işaret etmiyor. Ancak köklü tedbirler alınabilir. Yapısal tedbirler alınırsa, gelecek yıl çok daha farklı ekonomik göstergelerle karşılaşırız. Hükümetin yapısal tedbirler konusunda parlamento içi ve dışında yeterli desteği var. Sorunların belirlenmesinde bir görüş birliği var. Hükümet bu konuda uzlaşmayı sağladı. Hükümet ortakları tüm reformları içeren hükümet programının altına imza koydu. Bu imzanın arkasında olacaklarından eminim. Bu zor adımlar hükümetin tüm ortaklarına prim kazandırır. Seçim olacak diyerek de beklemek ve adım atmamak yanlıştır. Bu kamburu sırtımızdan atmalıyız. Tüm atılan adımlar hükümete prim kazandıracak.’’

Türkiye'nin en önemli sorunları arasında ve TÜSİAD'ın da gündeminde bulunan vergi, özelleştirme ve sosyal güvenlik konularında hükümetin olumlu çalışmaları olduğunu vurgulayan Kayhan, ‘‘Sosyal güvenlik konusunun reforme edilmesi konusunda Türkiye'de bir uzlaşma var. Nasıl, ne şekilde olacağı konusunda fikir aykırılıkları olabilir, fakat Türkiye'de bütçe açığının yüzde 35'ini teşkil eden bir konu muhakkak halledilmesi lazım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!