TÜSİAD: Türkiye yaşlanacak kronik hastalıklar artacak

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Türkiye yaşlanacak kronik hastalıklar artacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 00:00

Hazırlattıkları “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Sağlıkta İnovasyon” raporunu tanıtan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Türkiye nüfusu yaşlanacak, kronik hastalık yükü artacak. Planlamayı buna göre yapalım” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) hazırladığı “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Sağlıkta İnovasyon” raporu tanıtan Başkan Ümit Boyner, Türkiye nüfusunun yaşlanacağına dikkat çekti. Bunun da kronik hastalık yükünü artıracağına dikkat çeken Boyner, geleceğe yönelik planlanlamalarda nüfus bilim verilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
65 yaş üstü artacak
Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2000 yılında yüzde 5.6 iken, bu oranın 2050 yılında yaklaşık yüzde 17,3 olmasının beklendiğini aktaran TÜSİAD Başkanı Tmit Boyner, ayrıca Türkiye’deki hastalık yapısının 2020 yılında Avrupa ülkeleriyle benzeşeceğini, 2002’de yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020’de yüzde 80’e çıkacağının tahmin edildiğini hatırlattı. Boyner, nüfusbilim verileri dikkate alınarak geleceğe yönelik planlamalar yapılması ve hizmet sunumunda teknolojiye dayalı yeniliklerin ön planda olmasının, özellikle “kronik hastalık yönetimi, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik ve hastanın ve yakınlarının yaşam kalitesine etkileri” bakımından önem taşıdığını vurguladı.
sağlık sektörünün, yenilikçi ürün ile teknoloji geliştirme ve uygulamada bir atılım potansiyelini harekete geçirebilecek kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekti. Boyner, “İlaç, tıbbi teknoloji ve e-Sağlık alanlarında mevzuat, altyapı ve uygulama bakımından gerekli adımları atmalıyız” dedi. Boyner, raporun da Türkiye’de sağlık sektöründe inovasyon ortamının, dünyadaki ve AB ülkelerindeki uygulamalar ışığında geliştirilmesine yönelik öneriler içerdiğini söyledi. Boyner, ancak inovasyonun kendiliğinden gelişen bir süreç olmadığını, izlenen politikaların inovasyonun gelişmesinde önemli rol oynadığını da vurguladı.
İhracat yükselir
İnovasyonun geliştirildiği ülke ve firmaya rekabet avantajı getirip ihracat potansiyelini de artıracağına işaret eden Boyner, şöyle devam etti: “Teknoloji ve bilgi yoğunluğu nedeniyle, sağlık sektörünün Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi, ilişkide olduğu diğer sektörlere de yayılarak sonuçta ekonomik gelişime de katkı sağlar. Bu çerçevede araştırmamız, Türkiye’nin önünde sağlık sektöründe inovasyon açısından önemli fırsatların mevcut olduğunu gösteriyor. Ülkemiz, artan sağlık hizmeti talebi, coğrafi açıdan dünya pazarlarına yakınlığı ve teknolojik altyapısı bakımından, sağlıkta yenilikçi ürün ve hizmetler için önemli bir talep kaynağı.”

Haberin Devamı

Akdağ: Sağlık sistemimizi örnek alan var

Haberin Devamı

TÜSİAD tarafından hazırlanan “Sağlıkta İnovasyon” raporunun sunumunda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de uygulanan sağlık politikasının yabancı ülkelerde örnek alındığını belirtirken, “Türkiye sağlıkta dönüşüm programı, gerek dönüşümü gerek süreti ile gerekse sonuçları ile birçok dünya ülkesine örnek olmuştur. Bu konudu Türkiye’yi örnek almış bir çok ülke bulunuyor. Ülkemiz sağlık alanında ciddi bir dönüşüm içerisine girdi. Bu konudaki çalışmalar gerçekten örnek olabilecek seviyede gerçekleşti” dedi. Akdağ, sağlık sistemimizin Makedonya’ya uluslararası anlaşma ile ihraç edileceğini, Romanya ve Suriye ile görüşmeler sürdürdüklerini söyledi. Akdağ ayrıca, sağlık sistemi üzerine yaptıkları çalışmalar sırasında “Kanada’lı bir akademisyen bu sistemin tüm dünyaya göstermek lazım diyor” açıklaması yaptı. Akdağ, “Sistemin özelliğinin özel sektörün bile birçok açıdan örnek alıcak biçimde kalitatif hem de kantitatif bir sistemdir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!