TÜSİAD: Türk-Amerikan ilişkileri iyi görünmüyor

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Türk-Amerikan ilişkileri iyi görünmüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüştü. Görüşmede ağırlıklı olarak Mavi Marmara krizi ve İran oylaması ele alındı. Boyner, “Türk-Amerikan ilişkilerinin iyi olduğu söylenemez” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüştü. Clinton ve Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile yaklaşık 1 saat süren toplantılarda gündemin ağırlıklı olarak İsrail ile yaşanan Mavi Marmara
Krizi ve İran konusu olduğunu belirten Boyner, “Yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz izlenim, Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez. Endişeler var. Ciddi yanlış anlamalar veya iletişim problemleri olmuş. ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektup örneğin. Türkiye’de farklı, burada farklı algılandı” dedi.
İletişim açık olmalı
ABD tarafından Türkiye’yi suçlayıcı bir izlenim almadıklarını vurgulayan Ümit Boyner, şöyle konuştu: “Hatta bu iletişim sorununda bir özeleştiri de oldu. Türkiye, dünyada değişen koşullar gereği, kendi bölgesinde de yeni ilişkiler kurmak zorunda. Bu yüzden iletişimin açık ve berrak olması gerek. Türkiye ile ABD arasındaki bu hassas dönemde, suçlayıcı ve diplomatik ilişkilere zarar verecek söylemlerden kaçınmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.”
Fırsatı değerlendirdik
Hillary Clinton’un görüşmede ABD’nin resmi açıklamalarının dışına çıkmadığını ifade eden Boyner, şunları aktardı: “Ağırlıklı olarak İsrail ve İran konularının ele alındığını söyleyebilirim. Biz daha önceki görüşmelerimizde dünyadaki ekonomik krizi, G-20’yi, büyüyen Türk ekonomisini ele almayı düşünmüştük ama gündem bu oldu. Randevu bir hafta önce kesinleşti. Biz de böyle bir fırsatı değerlendirmeliyiz diye düşündük. Randevu tamamen kendi tasarruflarıdır. Ama sivil toplumla diyalog kurmaktan memnun olduklarını söyleyebilirim.”
Gazze ve İran iç içe
ABD cephesinde Gazze olayıyla İran’a karşı uygulanacak yaptırımlara Türkiye’nin ‘hayır’ oyu vermesinin iç içe girdiğine vurgu yapan Boyner, şunları anlattı: “Bunun Türkiye’nin dezavantajı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ikisi ayrı konular. Tüm görüşmelerimizde de bu iki konunun birbirine karıştırılmaması gerektiği noktasında iknaya çalıştık. İsrail’in Gazze yardım gemilerine saldırısı ve can kayıplarının Türk kamuoyunda yarattığı rahatsızlığı dile getirdik. Ayrıca olayla ilgili soruşturmanın uluslararası normlara
uygun, hukuki bütünlüğü yüksek ve tarafsızlığı konusunda şüphe yaratmayacak şekilde devam etmesi gerektiğine inandığımızı ilettik.”

Haberin Devamı

İran’da diplomatik kanallar açık kalsın

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşmemizde İran konusunda diplomatik kanalların açık olmasının Türkiye’nin önceliklerinden biri olduğunu ifade ettik. Ortadoğu’da nükleer silahlara Türkiye’nin de karşı olduğunu, ancak ABD ile metodların farklı olduğunu söyledik. Diplomatik yolların tıkanmaması açısından yapılması gerekenler olduğunu, Türkiye’nin de rol oynaması gerektiğini Clinton’a anlattık.”

Olumsuz propaganda bizi rahatsız ediyor

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Amerika’da Türkiye’ye karşı yürütülen olumsuz propagandalardan da rahatsız olduğumuzu dile getirdik. Ne olursa olsun, diplomasi ve iç siyaset belli noktada birbirinden ayrılmak zorunda. İç siyaseti, popülist söylemi olduğu gibi diplomasiye aktarırsanız çok ciddi problemler yaşayabilirsiniz, bu herkes için geçerli. O noktada ABD’nin de İsrail’in de bütün ülkelerin de hassas olması gerektiğini dile getirdik” dedi.

Haberin Devamı

Clinton’la eksen tartışması olmadı

ÜMİT Boyner, Hillary Clinton’la Türkiye’nin ekseniyle ilgili tartışmaya girmediklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Ama benim izlenimim Türkiye’nin uzun vadede stratejik çıkarlarının ne olduğunu net ortaya koyması, onların da bunu daha iyi anlaması. Türk-Amerikan ilişkilerinin normale dönmesi için istek vardı. Zaten ilişkilerimizin bozulması sürdürülebilir değil. ABD, bizim için önemli, biz de ABD için önemliyiz.”

Kadın girişimciliği üzerinde durduk

ÜMİT Boyner, “Clinton’la ekonomik konuları konuşmaktan biz de memnun olurduk. Clinton, Türkiye’de kadın girişimciliğinin artması, kadınların ekonomik özgürlüğünün artması noktasında memnuniyet verici gelişmeler olduğunu söyledi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!