TÜSİAD: Seçim sistemi yetmez, niyet önemli

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Seçim sistemi yetmez, niyet önemli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:15

Seçim sisteminin siyasi istikrar istemeyen bir sistemde işe yaramayacağını belirten TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Ama eğer niyet siyasi istikrarı sağlamaksa, seçim sistemi bunun yolunu açmada önemli bir rol oynayabilir’’ dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, 2002'nin ‘‘krizden çıkış yılı’’ olabilmesi için, siyasi istikrarın sağlanarak güven ortamının geçici değil sürekli olacak şekilde yaratılması, siyaset kurumunun ‘‘sorun yaratan değil çözüm üreten’’ bir yapıya kavuşturulmasının şart olduğunu söyledi. Özilhan, ‘‘Seçim sistemi, siyasi istikrarı tesis etme arzusu olmayan bir sosyal sisteme, elbette hiçbir katkıda bulunamaz. Ama eğer niyet siyasi istikrarı sağlamaksa, seçim sistemi bunun yolunu açmada önemli bir rol oynayabilir’’ diye konuştu.

Siyasal sistemin yenilenmesinde, önceliğin Siyasi Partiler Yasası ve seçim sisteminde gerekli değişikliklerin yapılmasına verilmesini isteyen Özilhan, Türkiye'de ekonominin siyasetten ayrı düşünülmesi, ayrı ele alınmasının mümkün olmadığını vurguladı. ‘‘Çünkü sağlıklı işleyen bir ekonomi, mutlaka istikrar istiyor. İstikrarın sağlanmasının yolu da siyasetten geçiyor’’ diyen Özilhan, siyasi reformların Türkiye gündemine gelmesini, siyasi istikrarın sağlanması için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi.

TÜSİAD tarafından hazırlatılan ‘‘Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler’’ araştırması, seçmenlerin yüzde 80'inin değişiklikten yana olduğunu gösterdi.

Sosyal Araştırmalar Merkezi'ne (SAM) hazırlatılan ve Anadolu Endüstri Holding A.Ş, Çukurova Holding A.Ş, Doğan Holding A.Ş, Doğuş Holding A.Ş, Eczacıbaşı Holding A.Ş, Koç Holding A.Ş ve Sabancı Holding A.Ş'nin maddi katkılarıyla gerçekleştirilen anket, TÜSİAD'ın bu yöndeki çalışmalarını ilk aşaması.

Tuncay Özilhan'ın verdiği bilgiye göre, ikinci aşamada, TOBB-TÜSİAD ve TİSK'in hazırlayacağı öneriler TESK, işçi sendikaları, SİAD Platformu ve Sektörel Dernekler Platformu'na takdim edilecek. Özilhan, ‘‘Böylece hem seçmen tercihlerini yansıtan, hem de sivil toplum örgütlerinin desteğine sahip olacak bir seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası taslağının, siyasi partilerimiz tarafından da kabul edilebilir bir öneri olacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Partilerin hiçbiri halkı temsil etmiyor

TÜSİAD'ın anketinden çıkan sonuçlar şöyle:

ÊSeçmenlerin yaklaşık 3'te 2'si genellikle belirli bir partiyi destekledikleri ve onu iktidarda görmek istedikleri için oy kullanırken, 3‘te 1’i ise ‘‘daha kötülerin iktidarından sakınmak için kötülerin iyisine’’ oy vermekte.

Ülkenin geleceğinde etkili olabileceği inancıyla oy kullanan seçmenlerin oranı yarıdan biraz fazla. Buna karşılık görüşülen kişilerin 4‘te 1’i genellikle yalnızca yasal zorunluluk olduğu için sandık başına gitmekte.

Her 5 seçmenden 4'ü seçim sisteminin kötü yada çok kötü işlediği kanısında. Çok kötü işliyor diyenlerin oranı yüzde 49, kötü işliyor diyenlerin oranı yüzde 29.8.

Seçmenlerin yüzde 72'si koalisyonların başarılı olamayacağı kanısında. Ancak yüzde 63'lük bir kitle de tek parti iktidarına şans vermiyor. Türkiye'nin bir süre daha koalisyonlarla yönetileceğni kesin gözüyle bakanların yüzde 66'sı da başarı ihtimali görmemekte.

Ankete katılanların yüzde 89'una göre, bugünkü sıkıntılar arasındaki en önemli sorun ‘‘siyasi partilerin sadece partiye yakın kişilerin çıkarlarını savunmaları, iş takibi yapmaları.’’ Bunu yüzde 86 ile izleyen sorun, ‘‘Hükümetlerin oy kaybetmemek için kıt kaynakları bol keseden dağıtması.’’ Yüzde 85 ile üçüncü sırada yer alan sorun ise ‘‘Siyasi partilerin artık halkı temsil etmemesi.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!