TÜSİAD salı günü Cizre’de takı takacak

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD salı günü Cizre’de takı takacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Yaklaşık 100 iş insanı ile Salı günü Cizre’ye gidecek TÜSİAD bölgeye önemli yatırım kararları açıklayacak.

Haberin Devamı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu “Burada bir düğün var. Nişanı yaptık, şimdi takı takmaya  gidiyoruz” diyor.

“Bu sefer farklı. Fizibilitesi yapılmış, planlanmış yatırımlar var ve açıklanacak. Daha önce söylemiştim. ‘Burada bir düğün var. Nişanı yaptık, şimdi takı takmaya gidiyoruz’ diye. 25 Haziran’da takı takacağız.” Bu sözlerin sahibi Tarkan Kadooğlu. Kendisi Cizreli bir iş insanı ve Muharrem Yılmaz başkanlığındaki yönetim kuruluna üye olarak katıldı. Bölgede 50 milyon dolara yakın yatırımı bulunan Kadooğlu için 25 Haziran Salı günü çok önemli. Kendisinin ev sahipliğinde 100’e yakın TÜSİAD üyesi Cizre’de olacak. Ziyaretin amacını ve orada yapılacak toplantıların amacını aslında TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan’ın yapacağı sunum özetliyor: “Çözüm Sürecinin Başarıya Ulaşması Halinde, İlk Aşama: Hizmetler Sektörü Gelişiminin Bölge ve Türkiye Ekonomisine Etkisi, İkinci Aşama: Yeni Yatırımların Bölge ve Türkiye Ekonomisine Etkisi.”

KOÇ VE SABANCI DA VAR

TÜSİAD üyeleri çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına çok inanıyor. Bu yüzden Salı günü yapılacak Cizre ziyaretine aralarında Mustafa Koç ve Güler Sabancı’nın da bulunduğu iş dünyasından önemli isimlerin katılması bekleniyor. Cizre’ye gidecek iş insanlarının bir bölümünün zaten bölgede yatırımları var. Ancak önemli isimlerin Cizre’de bölgeye yapacakları yeni yatırımları da duyurması bekleniyor. Bu isimlerden biri de TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz. Yılmaz Ankara’daki son YİK toplantısı sonrasında şirketi Sütaş’ın bölgeye yapacağı yeni yatırımın ipuçlarını şöyle vermişti: “Bu süreci aynı zamanda demokratikleşme evresinin önemli bir aşaması ve Kürt meselesinin çözümüyle birlikte adil ve kapsayıcı bir kalkınma hamlasenin başlangıç unsuru görüyor ve destekliyoruz. 25 Haziran’da Güneydoğu’nun sınır illerinden Şırnak’ın ilçesi Cizre’de “İş dünyası zirvesi” düzenleyeceğiz. Çözüm sürecinin ekonomiye etkilerini ele alınacağız. Sütaş Grubu olarak biz de yatırım kararı açıklayacağız. Benim gibi TÜSİAD üyelerinden de yeni yatırım kararı açıklayacak arkadaşlarımız olacak.” Sütaş’ın dışında Koç Grubu’nun da bu ziyarette Divan’ın Diyarbakır ve Gaziantep’te otel yatırımını açıklayacağı daha önce yazılmıştı.

60 MİLYON DOLAR YATIRIM

Ev sahibi Kadooğlu’nun zirveyle ilgili şu açıklamaları da dikkat çekiciydi: “Şu anda atılan adımların devamının  gelebilmesi ve barışın kalıcı olması için yatırım yapmak, istihdamı artırmak gerekir. Bize TÜSİAD olarak düşen bir ağabeylik görevidir.”
Bölgede toplam 50-60 milyon dolarlık bir yatırımım var. Hastane ve okul yaptık. Şimde ben de bölgeye yeni bir yatırım yapacağım. Ben 3-5 ay içinde yatırıma başlamış olurum. Diğer üyelerin de kısa sürede yapacağını tahmin ediyorum. İlk konuşmamda demiştim; ‘Şimdi düğün var, bize düşen görev nişan takılarını takmak, takıları takmaya gidiyoruz. Sözümüzün arkasında duruyoruz.”

Haberin Devamı

Bingöl’e 30 milyon Euro’luk yatırım

HAZİRAN ayı başında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Bingöl’e giderek burada kuracakları yeni tesisle ilgili açıklamalar yapan TÜSİAD Başkanı Muharrem yılmaz yatırımın başlangıç bedelinin 30 milyon Euro olduğunu söylemişti. Yaklaşık 1000 kişiyi istihdam edeceklerini belirten Yılmaz “Barışın bereketi, Bingöl’e sütün bereketini getirecektir’ diyerek; “ 2 yıldır bölge ile ilgili coğrafyanın, bize sağladığı imkanlarla ilgili çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucu bölgenin bir sütçülük merkezi olabileceği düşündük. SÜTAŞ’ın mutlu inekleri bu bölgeye bereket getirecek. Süt işi lokomotif bir sektör, birçok sektörü beraberinde sürüklüyor. Onun için de hızla tamamlama heyecanındayız. Sütçülükte yatırım durmaz. Burada süt fabrikası, yem fabrikası, damızlık çiftlikleri, geri dönüşüm tesisleri, enerji tesisleri hepsi bir arada olacak ve bölgedeki bitkisel üretime de çok önemli bir model oluşturacak” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!