TÜSİAD, CHP’de ‘Kemal rüzgârı’nı sevdi, iyice seçim havasına girdi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, CHP’de ‘Kemal rüzgârı’nı sevdi, iyice seçim havasına girdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 00:00

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’nı “Siyasette önemli bir dalga ve heyecan yaratan gelişme” olarak nitelendiren TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “İster istemez seçim havası oluşacağını” belirtti. Bir yıllık sürecin yeterince uzun olduğunu dile getiren Boyner, Meclis’e seçim öncesi yapılması gerekenleri hatırlattı.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan seçildiği CHP kurultayı için “siyasi atmosferde önemli bir dalga ve heyecan yaratan bir gelişme” derken, “Önümüzdeki dönemde bir Anayasa referandumu ve daha sonra gireceğimiz bir genel seçim süreci yaşayacağız. Bunların hepsi kabaca bir yıl içinde gerçekleşecek” dedi. “İster istemez seçim havası oluşacağını” belirten Boyner, Meclis’ten ‘partiler üstü’ çalışarak seçim öncesi sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.
Kurultay heyecan yarattı
TÜSİAD ile Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Gaziantep’te düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü” seminerinde konuşan Ümit Boyner, geçen hafta sonunda ana muhalefet partisi CHP’nin kurultayında siyasi atmosferde önemli bir dalga ve heyecan yaratan gelişme olduğunu dile getirdi. Boyner, siyasi partiler için kurultayların, kongrelerin, bir yenilenme, yeni bir heyecan yaratma ve birkaç adım geri atıp ileriye daha sağlıklı bakabilmenin fırsatlarını yarattığını belirtti. CHP’nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutlayan Boyner, şu noktalara dikkat çekti:
Çok önemsediğimiz konular
TÜSİAD açısından çok önemsediğimiz bazı konular, seçim barajının indirilmesi, siyasi partilerin demokratikleştirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi, kamu harcamalarına yönelik hesap verme adabı gibi başlıklar, Sayın Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında vaatler arasında yer aldı. Ancak odaklanmayı arzu ettiğim konu bunların ötesinde.
Bir yıl yeterince uzun süre
Önümüzdeki dönemde bir Anayasa referandumu ve daha sonra gireceğimiz bir genel seçim süreci yaşayacağız. Bunların hepsi kabaca bir yıl içinde gerçekleşecek. Hem iktidar hem de muhalefet partilerinin önünde programlarını açıklayabilecekleri hareketli ve yeterince uzun bir süre olduğunu düşünüyoruz. Ancak, bu seçimleri, halen Siyasi Partiler Yasası’nı geliştirerek ve seçim barajını indirerek gerçekleştirmek mümkün. Bu seçimlere girmeden, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu gibi, AB uyum yasaları gibi partiler üstü düzenlemelerin uzlaşıyla gerçekleştirilmesi mümkün. TBMM’den ve liderlerden bu anlayışı bekliyoruz.

Haberin Devamı

Yüzde 10’luk barajın örneği yok

Haberin Devamı

Ümit Boyner, sağlıklı demokrasi için adil temsilini önemine vurgu yaptı ve yüzde 10 barajı için “Seçimlerde yüzde 10 barajı ile temsil kabiliyetinin çok uzağındayız; ne doğumuzda ne batımızda böyle bir örnek yok” dedi.

Ekonomiden derin sorunlar var Kürt sorununu çözmek zorundayız

ÜMİT Boyner, bir haftadır Güneydoğu Bölgesi’nde olduğunu hatırlattığı konuşmasında, “Tüm Türkiye’nin sorunu olan ama özellikle Güneydoğu’daki ekonomik gelişmenin önünü tıkayan Kürt sorununu çözmek zorundayız” derken, şöyle konuştu: “Batman’dan başlayarak, 1 hafta içerisinde yaklaşık 1500 km yol alma fırsatını buldum. Türkiye’de en önemli sorunlardan biri olan bölgesel kalkınmışlık farklarını yoğun bir şekilde bu bölgenin içinde bile görebilmek mümkün. Türkiye’nin çözmesi gereken derin siyasi ve sosyal sorunlar ekonomik gelişmenin önünde ciddi engeller yaratıyor. Artık Güneydoğu’yu feodal yapının neden olduğu sorunlar ile, Kürt sorunu ile, terör, şiddet, töre cinayetleri ile anmak istemiyoruz. Onun yerine Mezopotamya’nın bereketli toprakları, kültürel ve etnik zenginliğinin yarattığı potansiyeli ve fırsatları değerlendirmiş bir Güneydoğu hayal ediyoruz. Türkiye temsil adaleti yüksek, çoğulcu bir parlamenter sisteme geçmedikçe gerginlikler, çatışmalar devam edecek. Oysa iç huzur hepimizin en büyük ihtiyacı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!