TÜSİAD bayramda Herr Schröder'e gidecek

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD bayramda Herr Schrödere gidecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2002 01:53

TÜSİAD, Kopenhag Zirvesi öncesinde AB temaslarına bayramda da mola vermiyor. Arife günü Alman Başbakanı Gerhard Schröder ile görüşecek olan Tuncay Özilhan başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, bayramın ilk gününde de Kopenhag'da Avrupalı sanayicilerle buluşarak 12 Aralık'taki Zirve'den çıkacak kararın Türkiye lehine olması için destek arayacak.

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için bir tarih verilmesinin beklendiği Kopenhag Zirvesi için geriye sayım başlarken, TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) Avrupa ülkelerindeki lobi faaliyetlerine bayramda da devam edecek. Arife günü yani 4 Aralık'ta Alman Başbakanı Gerhard Schröder ile görüşecek olan Tuncay Özilhan Başkanlığı'ndaki TÜSİAD heyeti, bayramın ilk gününde de Kopenhag'da Avrupalı sanayicilerle buluşarak 12 Aralık'taki Zirve'den çıkacak kararın Türkiye lehine olması için destek arayacak.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ve beraberindeki heyetin 4 Aralık günü saat 15.00'de Almanya Başkanı Schröder'e yapacağı ziyarete Alman işadamları da katılacak. Berlin'deki bu toplantıya TÜSİAD'ın Almanya'daki muhatabı Almanya Sanayiciler Birliği Başkanı Rogoswki'nin yanı sıra Türkiye'deki Alman yatırımcılar adına Mercedes Benz Türkiye Direktörler Kurulu Başkanı Dr. Till Becker'in ve Siemens Türkiye'nin eski genel müdürü Arnold Hornfiel de katılacak. Üç ay önce TÜSİAD üyesi olan Öger Tur'un sahibi Vural Öger'in de Almanya'daki Türk işadamları adına katılacağı toplantıda, Türkiye'nin AB'ye neden üye olması gerektiği Başbakan Schröder'e aktarılacak.

Bu toplantının önemini artıran bir neden de, Schröder'in TÜSİAD'dan hemen önce Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşecek olması. AB içinde etkin iki ülkenin liderlerinin zirve öncesinde yapacağı bu görüşmede Türkiye konusunun mutlaka gündeme gelmesi bekleniyor. TÜSİAD'ın bir önceki ziyaretini yaptığı Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine daha sıcak baktığını, Almanya'nın ise bu konuda daha negatif olduğunu bilen TÜSİAD'ın Schröder ziyaretindeki amacı ‘‘Almanya'yı en azından Fransa ile aynı çizgiye çekebilmek.’’

Bu ziyaretin ardından Danimarka'ya geçecek olan TÜSİAD heyeti, Kopenhag'da yapılacak olan UNICE (Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği) toplantısında Türkiye'yi temsil edecek. TÜSİAD burada, AB Komisyonu üzerinde oldukça etkinliği olduğu bilinen ve daha önce de Türkiye lehine bir bildiri yayınlayan UNICE'den aynı desteği tekrar almak için çalışacak.

KIBRIS'TA MÜZAKERELER

Bu arada ‘‘Kıbrıs sorununda müzakereler çözüme ulaştırılmalıdır’’ diye bir açıklama yapan TÜSİAD, Kopenhag Zirvesi öncesinde çerçeve anlaşmasının imzalanmasının Türkiye'nin müzakere kabiliyetini arttıracağı ifade etti. TÜSİAD'tan yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Kıbrıs'la ilgili çözüm planına tarafların bazı hususlardaki çekincelerine rağmen, müzakere zeminin hazırlanmasına temel teşkil eden bir belge olarak kabul etmesinin olumlu bir gelişme olduğu belirtildi.

Kopenhag Zirvesi öncesinde söz konusu çevrece anlaşmasının imzalanmasının, AB sürecinde Türkiye'nin müzakere kabiliyetini artıracağı savunulan açıklamada, böyle bir gelişmenin AB'nin içinde bulunduğu genişleme süreci için de ‘‘daha sorunsuz bir zemin’’ hazırlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, Kopenhag Siyasi Kriterlerini yerine getirmek üzere somut adımlar atan Türkiye'nin, böylelikle uluslararası topluluğun uzunca bir süreden beri çözüm beklentisi içinde olduğu Kıbrıs sorunu açısında da önemli bir katkı sağlayacağı belirtildi. Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye-AB ilişkilerinin ötesinde Kıbrıs Türk halkının refah ve huzuru ile Türkiye'nin dış ilişkilerinin geliştirilmesi açısından da önemli olduğu bildirilen açıklamada, ‘‘AB'ye üyelik sürecinin, ülkemizin uzun dönemli refah ve barış hedeflerine ulaşması için siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan kalıcı bir istikrar unsuru olacağının hatırlarımızdan çıkartılmaması gerekir’’ denildi.

Türk-Yunan İş Konseyi Atina’dan seslendi: Türkiye için tarih verin

HEM Kıbrıs'ın hem de Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinin kaderini çizecek olan Kopenhag Zirvesi'ne 10 gün kala Türk ve Yunanlı iş adamları Atina'da yeniden elele verdi. Yaklaşık 100 Türk ve Yunanlı iş adamının Atina'daki toplantısına katılan Yunan Kalkınma Bakanı Akis Çuhacopulos ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen güçlü bir dayanışma ortaya koydular ve Kopenhag'da Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için ortak çağrı yaptılar.

Türk-Yunan İş Konseyi'nin dostluk ve dayanışma mesajlarının verildiği önceki akşamki açılış yemeğinde ilk konuşmayı Yunanistan Kalkınma Bakanı Akis Çuhacopulos yaptı. Kopenhag Zirvesi'ne çok az zaman kaldığını hatırlatan Yunan Kalkınma Bakanı, ‘‘Türkiye'ye Avrupa yolunda destek vermeye devam ediyoruz. Kopenhag'da Türkiye'ye müzakerelerin başlaması için tarih verilmelidir’’ dedi. Çuhacopulos, Kopenhag'da Avrupa'nın genişlemesi için karar alınacağına da dikkat çekerek şunları söyledi:

‘‘NATO'nun genişlemesi için kararlar alındı. Artık geçmişteki ayrımlar gerilerde kalıyor. AB'nin genişlemesinde Kıbrıs da yer alacak. Bunun Türkiye'yle AB arasındaki ilişkiler açısından da olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum. Kıbrıs'ın bir bütün halinde AB'ye girmesini istiyoruz. Bu, Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesine de yardımcı olacaktır. Avrupa, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Hazar bölgesinin iki ülke arasındaki işbirliğine ihtiyacı var. Bizim işbirliğimiz bölgenin kalkınmasını ve istikrarını sağlayacaktır. Turizm ve enerji alanında yaptığımız işbirliği bize yeni ufuklar açacaktır’’

Devlet Bakanı Tüzmen de Türkiye'nin AB'yle kader birliği yapmaya kararlı olduğunu vurguladığı konuşmasında, ‘‘AK Parti hükümeti olarak hedefimiz AB üyeliğidir. Sayın Erdoğan 14 ülkeyi ziyaret edip 35 bin kilometre yaptı. Kopenhag'da Türkiye'ye müzakerelerin başlaması için tarih verilmesini bekliyoruz.’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!