TÜSİAD: Artık Ecevit'i onursal başkan yapın

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Artık Eceviti onursal başkan yapın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2002 01:36

Türkiye'nin siyasi istikrarsızlığa sürüklenmeye başladığını belirten TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, bu durumdan çıkış için ilginç bir öneride bulundu. Özilhan, DSP'nin Genel Kurul'a gitmesini ve Başbakan Ecevit'i ‘‘onursal başkan’’ olarak seçmesini önerdi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin önünün açılması için DSP'nin genel kurula gitmesi gerektiğini söyledi. CNN Türk'te yayınlanan Kafe Siyaset Programı'na konuk olarak katılan Özilhan, Başbakan Bülent Ecevit'in rahatsızlığı nedeniyle Türkiye'nin siyasi istikrarsızlığa sürüklenmeye başladığını belirterek, ‘‘DSP Genel Kurul'da Ecevit'i ‘‘onursal başkan’’ olarak seçsin. Ecevit'te başkanını belirlesin’’ önerisinde bulundu.

Başbakan Bülent Ecevit'in Türkiye'ye önemli hizmetleri olduğunu altını çizen Özilhan, Ecevit'in tarihsel uzlaşmacı kişiliği ile Türkiye'nin yıllardan beri çıkaramadığı reformları çıkarmasını sağladığını da söyledi. Özilhan, şöyle devam etti:

‘‘Başbakanımızın ülkeye önemli hizmetleri oldu. Ancak bundan sonraki aşamada Başbakanımızın sihhatinin fırsat vermeyeceği kanaatindeyim. Başbakanımız ve eşi bunu planlamak mecburiyetinde. DSP'liler bunu kabul edip, planlayıp Türkiye siyasi bir krize girmeden bu durumu çözmek zorundalar. DSP'nin bir Genel Kurultay'a gitmesi gerekir. Ecevit, Şeref Divanı Başkanı seçilir ve kendi başkanını belirler. Dolayısıyla orada hükümet yeniden oluşur, şekillenir.’’

65 MİLYONUN KADERİ

Türkiye'nin siyaseten kötü bir süreç yaşadığını belirten Özilhan, ‘‘Planlasanız bu kadar olmaz. Başbakan MGK'ya gidemiyor, piyasalar dolar alıyor, borsa düşüyor, devlet çok yüksek faizlerle borçlanmak zorunda kalıyor’’ dedi. Türkiye'nin AB, Kıbrıs ve ekonomik istikrar konularında çok önemli kararlar alma aşamasında olduğunu hatırlatan Özilhan, şunları söyledi:

‘‘Türkiye'nin yurtdışı itibarını zor kurduk onu kaybetmeye başlıyoruz. Böyle bir aşamada çok önemli bir karar verilip Türkiye'nin önünün açılması gerekiyor. Başbakanımız iki saat oturamıyor. Gerçeği görmemiz lazım. Neticede 65 milyonun kaderi var burada. Bundan bir fırsat çıkarmadan liderlerin bir araya gelmesi, olayı çözmesi lazım.’’

Türkiye'de erken seçime karşı bir hassasiyet olduğunu ifade eden Özilhan, seçim için en az bir yıl olduğunu söyledi. Kemal Derviş'in de ‘‘seçim tarihini belirleyelim’’ dediğini hatırlatan Özilhan, Türkiye'nin makro ekonomik dengelerde istikrarı kaybetmeden adım atmak zorunda olduğunu kaydetti. Seçim sonucunda 4-5 partili koalisyonlar gibi luşumlar çıkabileceğini belirten Özilhan, ‘‘Türkiye bunları tartışmalı bundan sonra kararını vermeli. Seçim için de en az bir yıl var. Ama buna TBMM karar verecek. Bu karara saygımız var’’ dedi.


Askerlerle AB konusunda düşüncelerimiz paralel


ASKER'in AB'ye karşı olmadığını da vurgulayan Özilhan, hazırladıkları AB raporunu Genel Kurmay'la paylaştıklarını da söyledi. Özilhan, ‘‘Askerler hiçbir zaman AB'ye karşıyız mesajı vermediler. Türkiye'nin aşması gereken bir takım sıkıntıları olduğunu söylüyorlardı ve önlerine bir takım projelerle gidilmesini istiyorlardı. Askerin açıklamaları ile bizimkiler aynı paralelde.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!