TUROB otelcilere yeni TTK'yı anlattı

Güncelleme Tarihi:

TUROB otelcilere yeni TTKyı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 14:22

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, birlik olarak, kanunlarda meydana gelen değişiklikleri takip edip, üyelerini bilgilendirdiklerini söyledi.

Ceylan Otel'de düzenlenen “Yeni Türk Ticaret Kanununun İşletmelerdeki Yapısal Değişiklik Semineri”nin açılışında konuşan Bayındır, Türkiye'de bazı kanunların sessiz sedasız çıktığını, kimsenin haberi olmadığını savunarak, “Sonra kontrole gelinip, 'yahu böyle bir kanun vardı' denip ceza kesiliyor” ifadesini kullandı.
Bunu önlemek için çaba gösterdiklerini anlatan Bayındır, şöyle devam etti:

“Birlik olarak, kanunlarda meydana gelen değişiklikleri takip ediyor, üyelerimizi uyarıyor ve bilgilendiriyoruz. Bu toplantının amacı da zaten yeni Türk Ticaret Kanununun işletmelerdeki yapısal değişiklikliği hakkında bilgi vermektir. Şimdi de Deloitte ile güzel bir işbirliğine girdik. Onların elinde çok enteresan bilgiler ve incelemeler var. Bunları bizlerle paylaşmalarını istedik. Temmuz ayından itibaren Türk Ticaret Kanununda büyük değişiklikler var. Bu değişikliklerin ne kadarı bize dokunuyor, ne kadarı dokunmuyor, bunları bilmiyoruz. İşte Deloitte bu bilgileri bize sunacak, bizler de ona göre hareket edeceğiz.”

Ali Çiçekli: Yeni kanun hazırlık gerektiren bir süreçtir

Deloitte Turizm Sektör Lideri Ali Çiçekli de yeni Ticaret Kanununun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Baktığımız zaman kanun 1535 maddeden oluşuyor ve gerçekten bütün anonim ve limited şirketlerin baştan aşağı yeniden yapılanmasını gerektiriyor. Yeni kanun, sadece birtakım ufak tefek iyileştirmeler yapılarak, kendi yükümlülüklerimizi yerine getireceğimiz bir kanun setinden çok, şirketlerin bir an önce hazırlanmasını gerektiren bir süreçtir. Bu amaçla Deloitte olarak, TUROB ile otelcilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların yeni Ticaret Kanunu çerçevesinde yapması gerekenler ve yeni kanuna uyum sürecinin sağlanması anlamında bilgi vermek için bir işbirliği düzenledik. Firmaların yeni kanuna uyum sürecini daha sağlıklı yürütebilmesi için kendi bünyemizde bir ekip kurduk. Bizim odak noktamız, firmaların uyum sürecini en düşük maliyetle başarabilmeleridir.

Otelcileri en çok ilgilendiren konu da uluslararası standartlandırma raporlarına geçiştir. Çünkü yeni yıldan itibaren bütün yasal defterlerin Vergi Usul
Kanununa göre değil, uluslararası raporlama standartlarına göre tutulması kanuni bir zorunluluk haline geliyor. Bu anlamda yeni kanuna uyum sürecine başlamayan firmalar önümüzdeki süreçte çok ciddi sorunlarla karşılaşacaklar. Konuyla ilgili uzman bulma konusunda da sıkıntı yaşayacaklar. Bu nedenle TUROB ile böyle bir çalışma başlattık. Yeni kanun, hesap verilebilirlik, adillik, sorumluluk ve şeffaflık ilkelerinin Türk ticaret hayatı tarafından bir yönetim felsefesi olarak benimsenmesini hedefliyor. Dolayısıyla baştan aşağı bir davranış ve yönetim değişikliği olarak karşımıza çıkıyor.”

Çiçekli, yeni kanunda en önemli vurgunun şeffaflaşma olduğuna dikkati çekerek, “Önümüzdeki dönemde kayıt dışı ekonominin azalacağını söyleyebiliriz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!