Türkiye'yi uçurumdan ihracat kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi uçurumdan ihracat kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, yurtdışına 7 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışının ardından uçurumun kenarına gelen Türkiye'yi aşağı yuvarlanmaktan ihracatçıların kurtardığını savundu. Belirli bir dönem için dahi olsa ihracatın ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin gözardı edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Oğuz, ‘‘Aksi halde böyle bir kıyamet provasını dahi yaşamayı arar hale gelebiliriz’’ dedi.

38 İhracatçı birlikleri başkanının katılımıyla basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan Okan Oğuz, ‘‘Bu toplantının gününü daha önce planlandık, ancak yaşanılan kriz ve ortamın nazik olması sebebiyle bugüne erteledik’’ dedi. Bugün yaşanan krizin en önemli nedenlerinden birinin cari açığın alarm veren düzeye gelmesi olduğunu ifade eden Oğuz, bu durumun da ihracatın ve ihracatçının sıkıntılarının yansımasının bir sonucu olduğunu söyledi.

ULUFE BEKLEMİYORUZ

Ülkede yaşanan olağanüstü koşulların sadece mali sektörle, ihracatla sınırlı olmadığını, ihracat, üretim ve istihdam ile ilgili destekler sağlanmaz ise bir yıl sonra bugünkü noktaya tekrar gelinebileceğini söyleyen Okan Oğuz şöyle devam etti:

‘‘İhracatçı devleten böyle bir durumda ulufe beklemiyor. Madem benim gelirim olan döviz artışını sınırlıyorsun, enflasyon oranında kurların artmasına izin vermiyorsun, böylelikle öz sermayenin erimesine yol açıyorsun o halde bu zararı telafi edecek alternatif araçları devreye sokmak gerekir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!