‘Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım planı var’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım planı var’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 07:00

Seçimlerin ardından Türkiye’ye yönelik planları olan yatırımcılar harekete geçti. YASED Başkanı Engin Aksoy, önümüzdeki altı ayda üyelerin Türkiye’ye 7.1 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım planladığını aktardı. Aksoy ülkeye yeni giriş yapma niyetinde olanların da şimdilik beklemede kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, derneğin basın toplantısında son dönemde Türkiye’nin yatırımcılar nezdinde nasıl değerlendirildiğine ilişkin bilgiler verdi. Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendiren Aksoy, özellikle YASED üyelerinin kısa vadede harekete geçmek üzere planları olduğuna dikkat çekti. Aksoy, “Üyelerimiz önümüzdeki altı ayda Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan uluslararası yatırım planlıyor” dedi.

‘SEÇİM YATIRIMLARI DURDURMADI’

Türkiye’nin önemli bir seçim süreci atlattığını hatırlatan YASED Başkanı, bunun yatırım ortamına etkileri hakkında şunları söyledi: “Seçim süreci nedeniyle uluslararası doğrudan yatırımların durmadı. Ancak potansiyel dikkate alındığında çok daha iyi olabilirdi. Bunun önündeki en büyük engelin ise öngörülebilirlik eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Eğer öngörülebilirlik olsaydı çok daha fazla yatırım olabilirdi. Türkiye’ye yatırım iştahı olan, yeni giriş yapmak isteyenler de var ama onlar beklemede.”

Haberin Devamı

‘İSTİKRAR İŞTAHI AÇACAKTIR’

YASED Başkanı Aksoy, Türkiye’nin doğrudan yatırım açısından risklerini de değerlendirdi. Aksoy, bu soruyu da “öngörülemezlik” şeklinde yanıtlarken, şunları ekledi: “Bizim isteğimiz öngörülebilir ve istikrarlı ortamın sağlanması, yatırımların hukuki açıdan güvende olması. Makro ekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki öngörülebilirlik Türkiye’ye yönelik iştahı artıracaktır. Ayrıca, Türkiye’ye yönelik en olumsuz unsurlar arasında döviz kurundaki oynaklık ve enflasyon da var.”

‘Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım planı var’

VERGİ ARTIŞINA DA DİKKAT ÇEKTİ

ENGİN Aksoy, son vergi düzenlemesine de konuşmasında vurgu yaptı. Aksoy, “Son vergi artışları tarzı düzenlemelerin sivil toplum örgütü ve özel sektörle istişare edilerek ve gerekli adaptasyon süreci sağlanarak yapılmasının kritik olduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki trend kurumlar vergisinin düşürülmesi yönünde. Elbette Türkiye’de bir deprem faciası gerçeği var. Bunun da etkisiyle tersine bir durum oldu. Artışın geçici olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!