‘Türkiye’nin yükselen yıldızı savunma’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’nin yükselen yıldızı savunma’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2023 07:00

Beşinci Savunma Sanayi Buluşmaları etkinliğinde konuşan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Sektörü-müzde istihdam sayısı 20 yılda 9 binden 81 bine çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 850’ye yükseldi. Savunma sanayimiz ‘Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı’ haline geldi. Artık savunmada kendimize yetiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Savunma Sanayii Buluşmaları’nın 5’incisi dün gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona T.C. İstanbul Valisi Davut Gül ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün katıldı.

‘Türkiye’nin yükselen yıldızı savunma’

Haluk Bayraktar

GÜÇLÜ YAPIDAN BAHSEDEMEYİZ

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Haluk Görgün, “Sanayi olmadan ekonomik güçten bahsetmemizin mümkün olmadığı gibi, savunma sanayii olmadan da ekonomik ve siyasi bağımsızlıktan bahsetmek mümkün değil. Savunma sanayii, bütünsel olarak sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçasıdır. Bizim en büyük hedefimiz, savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye olabilmektir. Geniş ekosistemimiz ile birlikte bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı durmaksızın sürdürüyoruz” dedi.

850’YE ULAŞTI

Haberin Devamı

“Son 20 yılda Türk savunma sanayiinde üretim hacmi 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktı” diyen Saha İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı süreçte savunma sanayii bütçesi 5.5 milyar dolardan 90 milyar dolara ulaştı. Savunma sanayii ihracatı 248 milyon dolardan 4.4 milyar dolara yükseldi.  İhracatımızın 2023’te 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Sektörümüzde istihdam sayısı 9 binden 81 bine çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 850’ye yükseldi. Savunma sanayimiz ‘Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı’ haline geldi.  Kurulduğumuz günden bu yana ‘Artık Hikâyeler Yarım Kalmasın’ diyerek çalışıyoruz.”

‘KENDİ İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİYORUZ’

5. Savunma Sanayi Buluşmaları’nın ardından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar basın toplantısı düzenledi. Haluk Bayraktar, “Türkiye son 20 yılda bu sektörde attığı adımlarla hem bölgesel anlamda bir güç olan hem de bu gücü küresel anlamda projekte eden bir ülke haline geldi. Dünya barışına katkı sunma adına. Sektörde baktığın zaman yükselen yerlilik oranıyla kendi ihtiyaçlarını karşılayan hem de aynı zamanda güçlü bir şekilde ihracatta büyüyen bir ülke haline geldi” ifadelerini kullandı. Erdal Bahçıvan, “Tabi ki İstanbul sanayisi kabul etmemiz gerekir ki savunma sektörüyle biraz daha geç tanıştı. Savunma sanayi Ankara özelinde bir yapıydı. Ama son yıllarda SAHA’nın da bu konuda ki üstün ve başarılı çalışmalarıyla artık İstanbul etrafındaki sanayi kümelenmesi, savunmada, havacılıkta bir öncü bölge olma ve bu konuda Türkiye’nin girişimine katkı sunma noktasında önemli adımlar yapıyor. İstanbullu sanayiciler olarak, savunma sanayimizin millileştirilmesine yönelik üzerimize düşen görevi yerine getirmeye, bunun için gerekli işbirliklerini geliştirmeye, daha etkin ve sonuç odaklı hale getirmeye hazırız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!