Türkiye’nin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı tanıtıldı: Yerli otonom ‘tank’

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı tanıtıldı: Yerli otonom ‘tank’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2023 07:00

Savunma sanayinde riski yüksek görevler artık insansız araçlarla yerine getiriliyor.

Haberin Devamı

İHA, SİHA gibi hava araçlarının yanında karadaki savunma araçları da otonom sistemlerle donatılıyor. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar da savunma sanayinin geleceğine yönelik önemli bir araç geliştirdi. Şirket, Sakarya’daki fabrikasında düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı ALPAR’ı görücüye çıkardı. Silahlı kuvvetlerin robotik ve insansız kara aracı ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen henüz prototip aşamasındaki ALPAR’ın riskli görevlerde kullanılarak personel kaybını azaltması bekleniyor. 15 ton ağırlığındaki bu araç muhabere, İHA’larla haberleşme, devriye atma ve mühimmat taşıma gibi birçok görevi insansız yerine getirebiliyor.

50 KM ELEKTRİKLİ MENZİL

Hibrit motora sahip ALPAR’ın tam sürüş menzilinin 500 km, tamamen elektrikli sürüş menzilinin ise 50 km olduğunu belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, aracın bünyesinde taşıyabildiği bir mini insansız kara aracı sayesinde görev kabiliyetini artırdığını söyledi. Araçla ilgili bilgi veren Görgüç, “Otokar olarak ALPAR ile teknolojik yenilikleri takip ederek Türk savunma sanayimize yönelik yenilikçi bir çözüm sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Etkinlik kapsamında, Otokar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli motorlu 8x8 zırhlı aracı ARMA II, keşif ve gözlem aracı AKREP II R ve 30 mm kule sistemi olan MIZRAK 30 kulesine Roketsan OMTAS lançer entegre edilen tanksavar gibi savunma araçları da  gösterildi. Otokar’ın başarısının temelinde sürekli kendini geliştirme ve yeniliklere öncülük etme anlayışının olduğunu belirten Görgüç, şirketin Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

AR-GE’YE 2.1 MİLYAR TL

“Kara sistemlerinde yeni teknolojileri hayata geçiriyor ve sektörde öncü bir rol üstleniyoruz. Ürünlerimiz, global ölçekteki bilgi birikimimiz, mühendislik başarımız, Ar-Ge ve teknoloji kabiliyetimiz bizi savunma sanayii alanında global bir oyuncu haline getirdi. Üstün tasarım, test ve üretim kabiliyetlerimiz sayesinde, kullanıcılarımızın sürekli değişen gereksinim ve ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilme yeteneğine sahibiz. Ciromuzun yüzde 7’sini araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Son 10 yıllık Ar-Ge harcamamız 2.1 milyar TL’ye ulaştı. 600’den fazla Ar-Ge Merkezi çalışanımızla yeni projeler ve çözümler üzerinde çalışarak, modern orduların ihtiyaçlarına cevap verecek araçlar geliştiriyoruz.”

Haberin Devamı

İHRACATIN PAYI YÜZDE 99

-2022’de dünya savunma sanayii harcamalarının yüzde 3.7 arttığını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç şunları söyledi: “Global pazarlarda Türk savunma sanayii, ürettiği ürünler ve araçlarla büyük bir takdir topluyor. Türkiye’nin global kara sistemleri üreticisi olarak, bu başarıda önemli bir rolümüz var. 60’ıncı kuruluş yılımızı kutladığımız 2023’e kadar Türkiye’nin ilk zırhlı araç üretiminden ilk milli ana muharebe tankına kadar gurur duyduğumuz pek çok projeyi başarıyla hayata geçirdik. Bugün, askeri araçlarımız 5 kıtada 40’tan fazla dost ve müttefik ülkede görev yapıyor. İştirak şirketlerimizle birlikte ciromuzun yüzde 73’ünü ihracat oluşturuyor. 2022 yılında savunma sanayii ciromuz içinde ihracatın payı ise yüzde 99 olarak gerçekleşti. Otokar, bugün artık dünyada teknoloji transferi ve yerel üretim kabiliyetiyle de ön plana çıkan bir şirket.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!