Türkiye'nin iki gizli zengini

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin iki gizli zengini
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 10:53

Dünya finans çevrelerinden en çok takip edilen dergilerinden Forbes, dünyanın yeni zenginler listesini yayınladı. Türkiye'den 28 ismin girdiği bin kişilik listeye ilk kez giren iki Türk işadamı dikkat çekti. Kamuoyunun pek bilmediği bu iki isim, BİM'in en büyük hissedarı Mustafa Latif Topbaş ve Habaş'ın patronu Mehmet Rüştü Başaran. Bu iki isimden Topbaş kamuoyundan o kadar uzak ki, Forbes Topbaş'ın yayınlayacak bir fotoğrafını bile bulamadı ve o alanı boş bıraktı. Forbes, Topbaş'ın eğitimi ve medeni durumu ile ilgili alana da birşey yazamadı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN HEM EN ZENGİNİ HEM DE EN MÜTEVAZİSİ

Zenginler listesinin müdavim ailelerinin bu yıl da yerlerini bırakmadığı Forbes'un Dünyanın En Zenginleri sıralamasına bu yıl Mehmet Rüştü Başaran (yandaki fotoğraf) 773'üncü sıradan girdi. 1.,3 milyar dolarlık servete sahip Başaran, listedeki 28 Türk zengin arasında da 14'üncü sırada bulunuyor.

Başaran, serveti ile Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan ve Suzan Sabancı Dinçer gibi isimleri de geride bıraktı.

BABASI KURDU

Mehmet Rüştü Başaran, babası Hamdi Başaran tarafından “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile 1956’da temelleri atılan HABAŞ Topluluğu'nun başında bulunuyor. HABAŞ Türkiye'nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı. Deniz terminalleri, depolama ve dolum tesisleri, LPG gemisi ile HABAŞ, LPG sektörünün de önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. HABAŞ aynı zamanda yıllık 3 mlyon ton olan çelik üretim kapasitesi ile Türkiye'nin önemli yatırımcıları arasında.

Haberin Devamı

HABAŞ topluluğu tarafından 1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Anadolubank da şu anda 80 şube ile Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor.

BİM İLE EN ZENGİNLER LİSTESİNE GİRDİ

Forbes listesinin diğer bir sürpriz ismi ise 1 milyar dolarlık serveti ile indirimli marketler zinciri BİM'in en büyük hissedarı Mustafa Latif Topbaş. Soyadı benzerliği nedeniyle kimi zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile akraba sanılıyor. Ancak herhangi bir akrabalık ilişkisi yok.

Türkiye'de Forbes'a göre 2009 yılında serveti 500 milyon dolar olan Topbaş'ın serveti bir yılda ikiye katlanarak 1 milyar dolara çıktı.

TEK FOTOĞRAF

/images/100/0x0/55eb62a1f018fbb8f8bdb630
Kamuoyunun önüne çıkmayı fazla sevmeyen Topbaş BİM'deki hissesi yüzde 17.98. Piyasa değeri 5.3 milyar TL olan BİM'in Türkiye genelinde 2 bin 665 mağazası bulunuyor. 66 yaşındaki Topbaş'ın internette sadece Konya'daki bir BİM mağazasının açılışında çekilen toplu bir fotoğrafı bulunuyor. (yanda)

Haberin Devamı

Mustafa Latif Topbaş, iş hayatında öncelikli olarak Bahariye Mensucat’la tanınıyor. Topbaş daha sonra Ülker Ailesi’yle ortak olarak Ak Gıda’yı kurdu. 2007 yılında da Sabancı'dan Gıdasa'yı satın aldı. Topbaş, Türkiye'nin en büyük gıda dağıtım ağlarından MKS Marmara’nın ve Cola Turka'nın Ülker için fason üretimini yürüten Link Gıda'nın da ana hissedarı konumunda bulunuyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!