Türkiye'den 177 ülkeye civata ve vida ihraç ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden 177 ülkeye civata ve vida ihraç ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2018 10:38

Avrupa'da bağlantı elemanları sektöründe üçüncü sırada yer alan bağlantı elemanları sektörü ihracatta hedef büyüttü.

Haberin Devamı

177 ülkeye ihracat yapan sektör yılı yüzde 25'lik büyüme ile 500 milyon dolarla tamamlayacak olan sektörün hedefi ise 2023 yılında 1.5 milyar dolara ulaşmak. Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, ihracat artarken bir yandan da ithalatı düşürdüklerine işaret ederek, dışa bağlılığın giderek azaldığını ifade etti. Civata, somun, vida, pul, perçin ve rondela gibi sanayi için kritik önemi olan parçaları üreten bağlantı elemanları sektörü, Sektör ve dernek üyelerinin yoğun katılımı ile dördüncü çalıştayını gerçekleştirdi. Sektörle ilgili bir değerlendirme yapan BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, Türkiye'nin Avrupa'da İtalya ve Almanya'nın ardından en büyük üçüncü üretici olduğunu söyledi. İthalat ve ihracat rakamlarını toplayınca pazar büyüklüğünün 1 milyon tona ulaştığını belirten Tecdelioğlu, sektörün önünün açık olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İTHALAT AZALIYOR İHRACAT ARTIYOR

Bağlantı elemanları sektöründe dış ticaret dengesinin hızlı bir şekilde ihracat tarafına döndüğüne işaret eden Tecdelioğlu, "Bundan birkaç yıl önce 600 milyon dolar ithalat varken 230 milyon dolara kadar düşürdük. Bu yıl şimdiye kadar ithal etmek zorunda kaldığımız parçaları da üretmeye başladık. Dışa bağlılık gittikçe azalıyor. Aynı anda ihracatımız ise artıyor. 2018'i yüzde 25 artışla 500 milyon dolarla tamamlayacağız, tonaj bazında 135 bin tona ulaşacağız. Hedefimiz ihracatı 2023 yılında 1.5 milyar dolara çıkarmak." diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Polonya ve Paris fuarlarına geniş bir katılım gerçekleştiğini ve BESİAD olarak bir çok alanda öne çıkmayı başardıklarını kaydeden Tecdelioğlu, "Dernek olarak sektörün gelişimi adına büyük gayret gösteriyoruz. Bu derneği kurduğumuzda kimse birbirini tanımıyordu ancak geldiğimiz noktada çok büyük başarılara imza attık. Diğer sivil toplum kuruluşlarından öndeyiz. 2019’da en büyük hedefimiz genç BESİAD'ın daha başarılı olmasını ve daha iyi işler yapmasını sağlamak" dedi.

MATİL'DEN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME DESTEK

2018 yılında Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından sektöre hizmet etmek amacıyla kurulan MATİL A.Ş'nin (Malzeme Test ve İnovasyon Lab.) yönetim kurulu başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Tecdelioğlu, şöyle devam etti: "Matil yerli ve milli üretime teknolojik destek sağlıyor ve önemli testler yapıyoruz. İki yıl öncesine kadar Türkiye’deki çelik üreticilerinin ürünleri akredite testler için yurtdışına gönderilirken artık çok daha uygun ve donanımlı şekilde Türkiye'de yapılabiliyor. Ayrıca son 2 yılda 10’dan fazla ülkeden çok sayıda çelik üreticisinin testleri buraya geldi. Matil, 2 ay içerisinde kesme testlerini de yapar hale gelecek. "Çok yakın bir zamanda Dünya Civatacılar Birliği'nin de kurulacağını söyleyen Tecdelioğlu, "Bu fikir, İtalya’da katıldığımız bir toplantıda sunum yaparken ortaya çıktı. Çok ufak sebeplerden ürünlerimizin reddedilmesi bizim için en büyük sorunlardan biri. Bu ve bunun gibi sektörün tüm dünyadaki benzer sorunlarına çözüm üretmeye çalışacağız. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. 9 ülke anlaşmaya imza attı. Ocak ya da Şubat ayında ilk toplantıyı yapacağız. İlk başkanlığı Türkiye ya da İtalya alacak gibi görünüyor." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!