Türkiye'de doğalgaz ihalesi yapılan şehir sayısı 54'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede doğalgaz ihalesi yapılan şehir sayısı 54e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2006 10:38

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) son Amasya-Tokat ihalesiyle birlikte, 40. doğal gaz dağıtım lisansı ihalesini yaptı. Böylece Türkiye çapında doğalgaz ihalesi yapılan şehir sayısı 54'e ulaştı.

Haberin Devamı

Bugün Başbakan Erdoğan tarafından temeli atılacak Kahramaraş doğalgaz şebekesi ile bugüne kadar ihalesi yapılan dağıtım bölgelerinden 25'inde yatırımlara başlanmış oluyor.

Toplam 11 bin kişinin istihdam edildiği bu bölgelerde, şebeke yapımı için toplam 210 milyon dolar harcandı.
Yatırıma başlanan bölgelerde yeni şebeke yatırımları için şirketler tarafından toplam 980 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor.

Doğalgaz ihaleleri ve yatırımlarda gelinen aşamayı değerlendiren EPDK Başkanı Yusuf Günay, doğal gaz şebeke yatırımları süren şehirlerde 203 bin yeni abone ile 1 milyar metreküp gaz tüketimine ulaşıldığını bildirdi.
Üç yıl gibi kısa bir sürede 50 şehri, yüzlerce ilçeyi kapsayan 40 dağıtım bölgesinin doğal gaz ihalesini yapmış olmaktan, Türkiye ve kurum adına mutluluk duyduklarını ifade eden Günay, ihalesi yapılan şehirlerde bir, iki yılda dağıtım şebekelerinin yüzde 40-70 oranlarında tamamlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Dağıtım şirketleri birkaç yılda 1 milyon aboneyi hedeflediklerini belirten Günay, “Yatırımlar bu tempoda gittiği için hiç hız kesmeden ihalelere devam edeceğiz” dedi.

Yatırımlara başlanan 25 doğalgaz dağıtım bölgeleri şöyle:
“Kayseri, Konya, Erzurum, Çorlu, Gebze, İnegöl, Çatalca, Bandırma, Balıkesir, Sivas, Kütahya, Konya-Ereğli, Çorum, Samsun, Aksaray, Karadeniz Ereğli-Düzce, Kırıkkale-Kırşehir, Gemlik, Yalova, Uşak, Polatlı, İzmir, Niğde-Nevşehir, Malatya, Karamanmaraş.”

“DOĞALGAZ KESİLİR Mİ?” ENDİŞESİ

Son günlerdeki doğalgaz kesintilerine ilişkin haberlerin yeni doğalgaz kullanmaya başlayan şehirlerdeki tüketicileri olumsuz etkilediğini belirten Günay, şunları kaydetti:

“Bu tür gelişmelerin doğalgazla yeni tanışan şehirlere olumsuz sonuçları oluyor. Sanayi tesislerinde doğalgaz kesintilerinin yaşanması ve basında konutlarda da kesinti yapılabileceğine dair çıkan bazı haberler doğalgaz kullanmaya başlayacak şehirlerde vatandaşlarda (doğal gaz dönüşümü yaptırırsak kışın soğukta kalır mıyız) gibi kaygılara sebep olabiliyor.

Bazı şirketler gaz kesintilerinin yeni abone kayıtları yapmak konusunda sıkıntı yarattığını söylüyorlar.”
Bu tür kesintilerin yaşanmaması için ülkeye doğal gaz tedarik edenlerin sayısının artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Günay, kendilerinin en baştan beri kamunun elindeki kontratların özel sektöre devrinin ve Türkiye'ye doğalgaz ithal eden şirketlerin sayısının artmasının rekabet açısından olduğu kadar arz güvenliği açısından da olumlu sonuçları olacağını ifade ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Kanunen, BOTAŞ'ın kontratlarını devralan ve ithalat yapan özel şirketlerin zaten arz güvenliği açısından depolama yapma zorunlulukları olduğuna işaret eden Günay, şunları söyledi:

“Birkaç yıl önce kontratlar özel sektöre devredilmiş olsaydı, depolama konusunda da belli bir mesafe alınmış olurdu. Umarım kontrat devri süreci devam eder ve böylece ülkemizde sağlıklı bir doğal gaz piyasası için gerekli olan tüm yatırımlar özel sektör tarafından yerine getirilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!