Türkiye’yi Roche’un ilaç geliştirme ve Ar-Ge merkezi yapmak istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi Roche’un ilaç geliştirme ve Ar-Ge merkezi yapmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2006 00:00

İki yıldır Türkiye’nin gündeminde "Fahiş fiyatla SSK’ya ilaç satan şirket" olarak duran Roche’un Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Tuygan Göker, Türkiye’ye yatırımlarının süreceğini söyledi. Göker, "Türkiye’yi öncelikle ilaç geliştirme merkezlerimizden biri haline dönüştüreceğiz. Ancak, benim hayalim Türkiye’yi ilaç araştırma merkezi de yapmak" dedi.

ROCHE Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Tuygan Göker, en büyük hayalinin Türkiye’yi Roche’un ilaç geliştirme ve ar-ge merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu söyledi. Göker, "İlk hedefimiz Türkiye’yi Roche’un ilaç geliştirme merkezlerinden biri yapmak. Bu yönde çalışmalarımız başladı, önümüzdeki dönemde bu gerçekleşecek. Benim asıl hayalim, bir gün Türkiye’yi ilacın molekül aşamasında da devreye giren ar-ge merkezi haline de getirmek. Bunun için var gücümle çalışacağım" dedi.

YENİDEN YAPILANMA:

Neorecorman ve Eprex adlı ilaçları Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) fahiş fiyatla sattığı iddiasıyla suçlanan, bu yönde yargı süreci de süren Roche, bu suçlamalar sonrası başlattığı yeniden yapılanma sürecinin ardından kamuoyunun karşısına çıktı. Roche Türkiye’ye dönük iddialarla ilgili olarak birara gözaltına da alınan eski Genel Müdür Faruk Yöneyman’ın emekliye ayrılmasının ardından Genel Müdürlük görevine getirilen George Hadjiev ile Tuygan Göker, Türkiye’ye dönük planlarını anlattı. Göker, "Faruk Bey genel müdürken, Türkiye bana bağlı değildi. Şimdi yönettiğim 22 ülke arasında Türkiye de var" dedi. Göker, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’ne (AİFD) olan üyeliklerini mahkemeleri sonuçlanana kadar askıya aldıklarını söyledi.

ROCHE’UN GLOBAL DEĞERLERİ:

Roche Türkiye’nin organizasyon yapısının tümüyle yenilendiğini belirten Tuygan Göker, "Bu çerçevede Roche’un global değerlerini Türkiye’ye önümüzdeki dönemde daha güçlü bir biçimde yansıtmayı amaçladık. Yeni dönem, bu değerlerin daha fazla hissedileceği bir dönem olacak" diye konuştu.

YATIRIMLARA DEVAM:

Tuygan Göker, Roche olarak Türkiye’nin geleceğine daha fazla yatırım yapmak istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye’nin parlak geleceğinde daha belirgin bir biçimde yer almak istiyoruz. Bu konuyu tüm yönleriyle değerlendiriyoruz. Ancak, benim en büyük emellerimden biri Türkiye’ye ilaç geliştirme ve araştırmasını getirmek. Bizim geliştirme bölümümüzün çeşitli ülkelerdeki klinik ve enstitülerle anlaşmaları var. Türkiye’de eylül ayından itibaren 30 kişilik medikal departmanımız geliştirme bölümüne dair eğitime girecek. Belki de önümüzdeki yılın sonuna doğru Türkiye’yi Avrupa’da sayıları 5-6 olan merkezlerden biri haline getirebiliriz. Önemli olan Türkiye’deki bilim insanlarının dışarıya açılmasında ve ürünlerimizin geliştirilmesinde yardımda bulunmalarını sağlamak."

HASTAYA EN İYİ İLAÇ:

Zorlu bir süreçte Roche Türkiye Genel Müdürü olduğunu belirten George Hadjiev, şunları söyledi: "Roche Türkiye’nin misyonu, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi hastalara en iyi ilaçları temin etmektir. Özellikle onların ilaçlarımızın gerçek değerini bildiklerine inanıyorum."

Türkiye’nin Tamiflu stoku çok yetersiz

ROCHE
Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Tuygan Göker, bir soru üzerine kuş gribine karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkelere nüfuslarının yüzde 25’ine denk gelebilecek oranda Tamiflu stoklamalarını önerdiğini belirtti. Göker’in verdiği bilgilere göre, Fransa’daki stok düzeyi yüzde 40’a kadar çıktı. ABD, 44 milyon kişiye yetecek kadar Tamiflu alımı yaptı. Türkiye’ye 29 bin kutu Tamiflu’yu Roche bağışlarken, 100 bin kutuluk da alım yapıldı. Yani, Türkiye’nin Tamiflu stoku şu anda yetersiz görünüyor. Tuygan Göker, "Ancak, Tamiflu konusunda bir sıkıntız yok. Dünya Sağlık Örgütü’yle temaslarımız sonucunda üretimimizi zaten artırmıştık. Ayrıca şu anda Basel’deki merkezimizde 1 milyon kutuluk stokumuz var. Türkiye istediği anda gönderebiliriz" dedi.

Roche Türkiye’de biraz yıpranma var

ROCHE
Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, SSK’ya fahiş fiyatla ilaç satıldığı iddiaları ve sonrasında gündeme gelen yargı sürecinin imajlarını nasıl etkilediğine dönük bir araştırma yaptıklarını söyledi. Hadjiev, "Araştırma mayıs ayında tamamlandı. İlk aldığımız sonuçlar aslında bizim açımızdan olumlu. İmajımızda çok küçük bir yıpranma var. Onu da kısa sürede aşacağımızı düşünüyorum" dedi.

Yanlış yapmadık, kurallara uyduk

ROCHE Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Tuygan Göker ile Roche Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) fahiş fiyatla ilaç sattıkları iddialarına, "Şirketimizin yanlış yaptığını düşünmüyoruz. Türkiye’deki ilaç fiyatlarıyla ilgili geçerli kurallara ve ihale kurallarına harfiyen uyulmuştur" yanıtı verdi. Tuygan Göker, "Bütün dünyada ihalelerin karakteristiği farklılık gösterir. SSK’ya satılan ilaçlar, normal fiyat sınırları içindedir. Elbette ihalede ortaya çıkan fiyat da farklı olmuştur. Biz Roche olarak bunda bir yanlış görmüyoruz. Ancak, konu yargıdadır. Mahkemenin ne karar vereceğini bilemiyoruz ve fazla da yorum yapmak istemiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!