Türkiye’yi liste başı yaptı altyapı ve inovasyona 900 milyon dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi liste başı yaptı altyapı ve inovasyona 900 milyon dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 00:00

General Electric (GE), Türkiye’ye önümüzdeki üç yılda 900 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. GE’nin Türkiye’de rüzgar türbini üreteceğini belirten Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Teşvik sisteminde bizim yapmak istediğimizde ortaya çıkan hedefi tam on ikiden vurmuşlar” dedi.

Haberin Devamı

FORTUNE 500 listesine göre, 14.2 milyar dolar geliriyle ABD’nin en büyük altıncı şirketi olan GE, Türkiye’ye önümüzdeki üç yılda 900 milyon dolar yatırım yapacağını, bunun spesifik detaylarını iki-üç ay içinde netleştireceğini açıkladı. GE Başkan Yardımcısı John Rice, Türkiye’de iyi bir yatırım iklimi olduğuna işaret ederek, yatırımların havacılık, enerji, sağlık, ulaşım ve altyapı geliştirme alanlarında gerçekleştirileceğini söyledi. GE’nin 900 milyon dolarlık yatırım kararı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve GE Başkan Yardımcısı John Rice’ın birlikte düzenlediği toplantıda açıklandı. Yatırımların, altyapı geliştirme ve inovasyon odaklı olacağını belirten Rice, “Pazara özgü ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere yerel inovasyon çalışmalarını desteklemek odağımızda olacak” dedi.

Haberin Devamı

2023 vizyonuna uyuyor

Türkiye’nin güçlü, girişimci toplum yapısı, yetenekli, genç insan sermayesi ve yeniliğe açık zihin yapısıyla bölgede en çok gelecek vaat eden pazarlardan biri olduğunu belirten Rice, şunu söyledi: “Türkiye’nin kalkınma hedefleri GE’nin uzmanlığıyla tam olarak örtüşüyor. Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak üzere 2023 vizyonuna ulaşması için bir dizi yatırım yapmasında, özellikle mevcut altyapı gelişimini destekleme konusunda güçlü büyüme fırsatları görüyoruz.”

GE’nin böyle önemli yatırımları yapmak için Türkiye’yi seçmiş olmasının tesadüfi olmadığını dile getiren Zafer Çağlayan ise şöyle konuştu: “Sayın Rice, ‘Türkiye’yi listemizin en başına koyduk’ dedi. Türkiye’yi her türlü koşulların mevcut olduğu ülke olarak gördüklerini bana ifade ettiler. Her geçen gün Türkiye’nin yatırım alma konusunda gerçekleşen performansı, bilhassa 2023 yılına giderken üretimde, ihracatta ve hizmet sektöründe yeni bir teknolojik dönüşüm, GE tarafından çok iyi okunmuş.”

On ikiden vurmuşlar

GE’nin teşvik sistemini çok iyi kavradığını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: “Yatırım yaptıkları sektörlere baktığınız zaman, teşvik sisteminde bizim yapmak istediğimizde ortaya çıkan hedefi tam on ikiden vurmuşlar. Sağlık alanında, enerji alanında yapacakları altyapı yatırımları, Ar-Ge, teknoloji merkezi olma yatırımları ile ulaşım yatırımlarına bakıldığında hepsi teşvik sistemimizin en temel noktaları.”

Haberin Devamı

Ulaştırmada büyük potansiyel

ZAFER Çağlayan, ulaşımdaki yatırım potansiyeli konusunda, “2023’e kadar 10 bin kilometre demiryolu yapacağız. Mevcut olanları revize edeceğiz. Ulaşıma sadece 110 milyon dolar yatırım yapacağız” diye konuştu.

İlk defa rakam taahhüdü

BAKAN Çağlayan, “İlk defa GE, net bir rakam telaffuz ederek kendilerini taahhüde bağladı. Yatırım yeri, nerede olacağı, hangi türde olacağı, önümüzdeki birkaç ay içinde netleşmiş olacak” dedi.

GE rüzgar türbinlerini Türkiye’de üretecek

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, GE’nin yatırımlarına yönelik bazı ipuçları da verirken, GE’nin Türkiye’de rüzgar türbini üretimine başlayacağını açıklayan Çağlayan, “Şimdi bu yatırımla GE, önümüzdeki üç yıl rüzgar türbinlerini Türkiye’de üretecek. GE’nin enerjide yapacağı yatırım, son iki yılda 750 milyon dolar ithalat yaptığımız bir kalem” diye konuştu. Çağlayan, GE’nin uçak motoru ve havacılık konusunda yapacağı yatırımları son derece önemsediklerini belirterek, “Bunlar bizim önem vermiş olduğumuz sektörler. Yani Türkiye’nin en fazla desteklenen alanları bu alanlar. Sağlık turizmi ve bu konuda yapılacak olan yatırımlar da son derece önemli” dedi.

Haberin Devamı

Enerjinin yüzde 25’i GE’den

56 tesis ve 600’den fazla çalışanı ile GE’nin bugün Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşıladığına dikkat çeken John Rice, şöyle konuştu: “Uçakların yüzde 60’ının GE motorlarına sahip olduğu Türkiye’de, her gün çeşitli hastanelerde yaklaşık 20 bin GE sağlık teknolojisi ürün, sistem ve çözümleri kullanılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!