Türkiye’ye güveniyoruz aydınlık günler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye güveniyoruz aydınlık günler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos’ta IMF Başkanı Rodrigo De Rato ile biraraya geldi. Türkiye’nin ekonomik ve politik performansını öven Rato, "Mutluyuz, çünkü Türkiye, kendi sorunlarını kendi çözdü. Türkiye’ye güveniyoruz, Türkiye’yi aydınlık günler bekliyor" dedi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo De Rato, "Türkiye ekonomisinin izlenen ekonomik politika ile son yıllarda çok başarılı bir performans gösterdiğini" söyledi. Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Davos’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF Başkanı Rodrigo De Rato ile görüştü. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kaldığı Belvedere Oteli’nde yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

SİZE GÜVENİYORUZ: Türkiye’nin borç stokunun 2001 yılında GSYİH’nin yüzde 90’ı oranındayken bugün yüzde 50’lere indiğini belirten Rodrigo De Rato, "Türkiye ekonomisi izlenen ekonomik program ile önemli başarılar elde etti. Enflasyon oranı düştü. Faiz hadleri geriledi. Büyüme sağlandı ve işsizlikte azalma görüldü. Bütçe politikaları konusunda izlenen reform politikalarında da hükümet çok başarılı. Zor bir dönemde olmasına karşın Türkiye’ye güveniyoruz. Mutluyuz, çünkü Türkiye, kendi sorunlarını kendi çözdü. Türkiye’ye güveniyoruz, Türkiye’yi aydınlık günler bekliyor" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rodrigo De Rato ile görüşmesinden önce de Kongre Merkezi’nde Türkiye’de yatırım yapan ya da yapmayı düşünen bir grup Türk ve yabancı işadamı ile görüştü.

ESKİ TÜRKİYE DEĞİL: Bu arada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye gündem tayin eden bir ülke konumuna geldi" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Davos’ta düzenlenen "Dünya Ekonomik Forumu" toplantılarına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Unakıtan, Davos toplantılarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, şu yanıtı verdi: "Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye gündem tayin eden bir ülke konumuna geldi. Dış politikadaki gerçekçi yaklaşımlarımız bunu getirdi. Ekonomideki başarılar bunu getirdi. Türkiye artık tüm dünyada konuşulan ve yatırım yapılmak istenen bir Türkiye haline geldi. Türkiye borsalarındaki artış ile ilgili bir işadamı bana, ’Gayet beklediğimiz bir durumdu. Bizim için sürpriz değildi’ dedi. Bütün şirketleri dahil olmak üzere Türkiye’nin değeri arttı, fiyatı arttı. Bunu herkesin bilmesi lazım."

Merkez Bankası’ndan enflasyon uyarısı

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, yıllık enflasyondaki düşüşün yılın ilk çeyreğinde kesintiye uğrayacağı, ikinci çeyrekle birlikte yeniden başlayacağını öngörürken, yıl sonu enflasyonunun nokta hedef olan yüzde 5’in üzerinde olma olasılığının altında gerçekleşme olasılığına göre daha yüksek olduğunu bildirildi. 23 Ocak’ta yapılan toplantıya ilişkin Para Politikası Kurulu Değerlendirmesi’nde, 2005 yılının ilk çeyreğinde gıda, sağlık ve eğitim sektörlerinde yapılan KDV indirimlerinin fiyat artışlarını sınırladığı, bu indirimin yol açtığı baz etkisi ve Aralık ayında tütün ürünlerine yapılan zammın Ocak ayı enflasyonuna da yansıyacak olması nedenleriyle, yıllık enflasyondaki düşüşün önümüzdeki aylarda kesintiye uğrayabileceği vurgulandı. Değerlendirmenin enflasyona ilişkin kısmında, Aralık ayında, tütün ürünleri fiyatlarındaki yüksek artışlar ile ev eşyası ve çeşitli mal ve hizmetler gruplarındaki fiyat artışların, enflasyonu olumsuz etkileyen gelişmeler olduğu kaydedildi. Diğer yandan Kasımda yüksek artışlar gösteren meyve ve sebze fiyatlarının Aralık ayında belirgin oranlarda gerilediği, yıllık enflasyonun da yüzde 7,72 ile hedefe yakın bir düzeyde gerçekleştiği kaydedildi. Raporda, 2005 yılında tütün ürünleri ve petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerinde 2 puanı aşkın bir etki yaptığı göz önüne alındığında, mevcut enflasyon eğilimi ile 2006 hedefi arasındaki farkın "yüksek olmadığı" tespitine yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!