Türkiye yabancı yatırımcının radarında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yabancı yatırımcının radarında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2024 07:00

YENİ ekonomi yönetiminin uygulamaları uluslararası arenada Türkiye’ye ilişkin beklentilerin iyileşmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çeviren ve ilerleyen dönemde kredi notunun da yükselebileceğine işaret eden uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, bu kez de 17 Türk bankasının kredi notu görünümlerini ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. Dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticilerinden biri olan Kaliforniya merkezli Pimco ise, Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir seviye kredi notunu’ geri kazanma yolunda olduğunu açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de aralıkta Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti.

‘ÇABALAR İŞE YARIYOR’

Pimco, mayıstaki seçimlerin ardından TL cinsi tahvillere yatırım yapmaya başlamıştı.

Financial Times’ın haberine göre, Pimco’nun gelişmekte olan piyasalar ekibinin başında bulunan Pramol Dhawan, “Faiz oranları arttı, maliye politikası sıkılaştı. Program, halkı dolardan uzaklaşmaya, TL’ye yatırım yapmaya teşvik ediyor. Çabalar işe yarıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye, 2016’da yatırım yapılabilir ülke statüsünü kaybetmişti. Dhawan, her şey plana uygun giderse beş yıl içinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın (TCMB) dün yayımladığı Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri de tahvil ve hisse tarafındaki yabancı ilgisini gözler önüne serdi.

BİR AYIN EN GÜÇLÜ TAHVİL ALIMI

Yabancı yatırımcılar geçen hafta hissede net 157 milyon dolarlık alım yaptı. DİBS portföyü ise 425 milyon dolar birden yükseldi. Böylece, 12 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların tahvildeki net alımı, son bir ayın en güçlü tahvil alımı olarak öne çıktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!