‘Türkiye tütünde ihracat üssü olabilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye tütünde ihracat üssü olabilir’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 07:00

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, “Ülke olarak kaçak nedeniyle 70 milyar TL civarında bir vergi kaybından söz ediyoruz. Bugün dört büyük üreticinin ürünlerinden oluşan toplam yasal pazar 110 milyar adet dal civarında. Sahte ve kaçak ürünlerin sayısı ise 30 milyar adet dal. Geriye kalan bölüm yüzde 18. Özetle tütün endüstrisi aslında çok dar bir marjla çalışıyor. Bu da vergideki en ufak değişikliğin tüketiciye doğrudan yansıtılmasına neden oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir ise ısıtmalı sigaralara yönelik Türkiye’nin ihracat potansiyeline dikkat çekti. Öğretir, “Burada Türkiye’nin ilk aşamada yaklaşık 120 ila 150 milyon dolar gibi ihracat geliri potansiyeli var. Türkiye bu konuda, ihracat üssü olabilir” dedi.

KAPASİTE 7 BİN TON

162 ürünün üretildiği BAT Samsun fabrikasında düzenlenen basın toplantısında tütün ürünleri pazarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Toplantıda konuşan Alper Yüce, Samsun’daki fabrikanın Avrupa’nın ihracat merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Yüce şunları söyledi: “Samsun’dan dünyanın farklı coğrafyalarına kesilmiş tütün, işlenmiş tütün ürünleri ve filtre ihracatı gerçekleştiriliyor. Küresel anlamda BAT ekosisteminin en ileri üretim üslerinden biri olan Samsun’da ayrıca ‘yeni kategori’ denilen, ısıtmalı sigaralara yönelik kıyılmış tütün de üretilebiliyor.”

Haberin Devamı

BAT Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir ise yeni kategori için özel tütün üretim kapasitesinin yıllık 7 bin ton olduğunu söyledi. Yasal kısıtlamalar yüzünden, bu ürünü işleyip yurtdışına ihraç edemediklerini söyleyen Öğretir, “Biz bunu kıyılmış tütün halinde satabiliyoruz. Burada Türkiye’nin ilk aşamada yaklaşık 120 ila 150 milyon dolar gibi ihracat geliri potansiyeli var. Fırsat kaçmış değil” diye konuştu.

‘ZARARI AZ ÜRÜNLERİ ÖNERMEK ZORUNDAYIZ’

BAT Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Can Özbek ise sigaranın sağlığa yarattığı olumsuz etkileri şu sözlerle hatırlattı: “Sigara kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölümlerin en baş nedenleri arasında yer alıyor. Özellikle yakılarak tüketilen sigaraların ciddi sağlık riskleri oluşturduğunda hemfikiriz. Biz, dünyanın her yerinde sigara kullanıcılarının büyük bölümü ya bırakmak istemiyor ya da bırakamıyor. Dolayısıyla gerek endüstri gerekse kamu olarak daha az zararlı ürünleri önermek zorundayız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!