Türkiye rüyadan uyandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye rüyadan uyandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal da toplantıda yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

Bu program ile birlikte Türkiye, 'Kağıttan zenginlik' rüyasından uyanmış ve kendini yenilemeye başlamıştır. Özel sektörümüz üretim, üretkenlik ve verimlilik kavramlarını hatırlamaya başlamıştır. Bu programınh daha önceki başarısız paketlernden üç önemli farkı var: Şeffaflık, kredibilite ve dış destek.

Bu paketlerin kredibilitesi yoktu çünkü hükümetler oy kaygısıyla halkın tepkisinden korkarak alacakları önlemleri açıklamaktan çekiniyorlardı. İMF anlaşmalarını açıklayamıyorlardı, herşeye gizlilik hakimdi.

Hükümetimiz programın tüm unsurlarına siyasi riskin tümünü üstlenerek mertçe sahip çıkmakta ve tam bir siyasi kararlılık göstermektedir. 2001 yılı son için hedeflenen enflasyona ulaşacağımızdan kimsenin en küçük kuşkusu olmamalıdır.

Başarı ya da başarısızlıkta kesin bir yargıya varmanın erken olduğunu düşünüyorum. Sadece negatifler üzerine koşullandırılmaya çalışılan sade insanımıza birazda yıllar sonra yakalanan bu güzel gelişmeliri anlatmanın yalnız bizler için değil, herkes için önemli bir yurttaşlık görevi olduğuna inanıyorum.

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel ise, ‘‘'İyi para politikası'nın uygulanması sıkıcıdır’’ diyerek şöyle konuştu:

Çünkü iyi olunca kimse onu fark etmez. Para politikasının; enflasyonla mücadele etmek, ödemeler dengesini korumak ve parasal göstergelerdeki dalgalanmayı sağlıklı bir aralıkta tutmak gibi yararları vardır.

Bu programın başlangıçta bana göre üç riski vardı. Politik risk, TL'nin değer kazanması ve dış dünyadaki gelişmeler. Ancak bu ihtimaller olumsuz bir seyir göstermedi. İş dünyasının ikinci aydan sonra stoklara dönük davranış biçimi değişti.

Büyüme oranı Temmuzdan itibaren ivmesini kaybediyor. Yıl sonu itibarıyle 5,5 ile 6 noktasında bir yere gidiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!