Türkiye, Polonya’daki 2012 Futbol Şampiyonası’nın altyapısına talip oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Polonya’daki 2012 Futbol Şampiyonası’nın altyapısına talip oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 00:00

Polonya Başbakan Yardımcısı Waldemar Pavlak, ülkesinin, sağlam ve istikrarlı ekonomisiyle küresel krizden en az etkilenecek, çok cazip bir partner olduğunu söyleyerek, Türkiye’ye "elele verip üçüncü ülkelerde birlikte ticaret yapalım" çağrısında bulundu. Devlet Bakanı Tüzmen de, Polonya’da yapılacak 2012 Futbol Şampiyonası’nın alt yapısına talip oldu.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, beraberindeki 120 kişilik işadamı topluluğuyla ziyaret ettiği Polonya’da Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pavlak ile görüştü. Pavlak, bu görüşmede ülkesinin, sağlam ve istikrarlı ekonomisiyle küresel krizden en az etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını söyleyerek, "Elele verip üçüncü ülkelerde birlikte ticaret yapalım" dedi. Pavlav’la aynı görüşte olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmene, 2012’de Polonya’da yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası’na ilişkin bir talebi de dile getirdi. Tüzmen, Türk müteahhitlerinin kalitede, ABD ve Çin’den ardından dünya üçüncüsü olduğunu söyleyerek, bu şampiyonasıda kaliteli örnekler sunabileceklerini vurguladı.

Gemilerimiz sağlam

Tüzmen, Pavlak ile yaptıkları değerlendirmede Türkiye ile Polonya’nın "bölge ve çevre ülkelerine ticareti iyi kullanmaları ve sektör çeşitlemeleri sayesinde krizden en az hasarla çıkacak iki ülke olduğunu saptadıklarını" aktardı. Batı’dan Doğu’a bir ticaret kayması yaşanırken "aradaki iki ülke" olan Türkiye ile Polonya’nın, ticaretlerini en iyi arttıran iki ülke olduğuna değinen Tüzmen şöyle konuştu: "Dolayısıyla iki ülkenin gemileri sağlam. Elbette fırtınalı dönemlerde yelken biraz indirilir. O zaman küreklere ağırlık verilir. Şimdi kürekleri birlikte çekmeliyiz. Mutlaka yelkenlerin tekrar doldurulacağı, rüzgarın karşıdan değil, arkadan eseceği o güzel günler gelecek. Bu arada o hazırlıkları iyi yapmak lazım."

Ortak projeler

Tüzmen, Polonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine de dikkat çekerek, şöyle konuştu: "İki ülkenin 200 milyar Euro’yu geçen dış ticaret hacimleri birleştirildiğinde 400 milyar Euro’luk bir hacme ulaşıyor. Türkiye’nin, Polonya’ya ihracatı yüzde 143, ithalatı ise yüzde 227 artış gösterdi. İkili ticaret hacminin 2010 yılına kadar 5 milyar Euro’ya çıkarılması hedefleniyor. Polonya’da faaliyet gösteren 150 Türk firması 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Buna karşın Polonya firmalarının Türkiye’deki yatırımları ise son derece kısıtlı. Sizlerden beklentimiz, rekabet güçlerinizi birleştirmeniz ve sadece Türkiye ve Polonya’da değil, üçüncü ülkelerde de ortak projelere imza atmanız."

KOBİ’leri bekliyoruz

Polonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Marcin Korolec, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3.6 milyar Euro’ya ulaştığını ve hızlı gelişmeye rağmen, bu rakamın aralarındaki ekonomik potansiyeli yansıtmadığını belirti. İki ülkenin üçüncü piyasalarda birlikte yatırım yapabileceği fikrini yineleyen Korolec, bunun içinde küçük ve orta ölçekli şirketlerin katılımını beklediklerini söyledi. Türkiye’nin Varşova Büyükelçisi Reşit Uman da, iki ticaretinin, yüzde 29 artışla 2.5 milyar doları bulduğu bilgisini vererek "Geçen yılın 3 milyar dolarını fazlasıyla geçeceğiz. Türkiye’nin Polonya’da 200 milyon dolar yatırımı var. Polonya’nın da Türkiye daha teveccüh göstermesini diliyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!