Türkiye, OECD’de ‘örnek’ oldu, 25 yıl sonra başkanlığa tekrar soyundu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, OECD’de ‘örnek’ oldu, 25 yıl sonra başkanlığa tekrar soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 00:00

1986’da Turgut Özal döneminde OECD Konseyi’ne başkanlık eden Türkiye, yeniden adaylığını koydu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Örnek ülke olarak sıyrılıyoruz. Türkiye adı üzerinde bir konsensus oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) Konseyi’nin 2012 dönem başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Babacan, ay sonu açıklanacak sonuçtan umutlu olduklarını dile getirdi. OECD Bakanlar Konseyi ve G-20 Ekonomi Bakanları toplantısı için Paris’te bulunan Babacan, dün Türkiye’nin adaylığını açıkladı. Türkiye’nin en son 1986 yılında Turgut Özal döneminde Konsey’e başkanlık ettiğini belirten Babacan, “O dönem Türkiye önemli açılımlar yapmıştı. Şimdi yeniden 2012’de Türkiye önemli açılımlar yapıyor. Ve bu güne kadar başka bir aday olmadığı söylendi. Türkiye adı üzerinde de bir konsensus olduğunu düşünüyorum. Ay sonunda belli olacak” dedi. Babacan, Türkiye’nin bankacılık ve finans sektöründeki düzenlemelerini önceden yaparak OECD ülkeleri arasında örnek bir ülke olarak sıyrıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

G-20 zirvesine hazırlık

Babacan, daha sonra dönem başkanı Fransa başkanlığında Paris’te toplanan G-20 ekonomi bakanları toplantısına katıldı. Toplantıda 3-4 Kasım’da Cannes kentinden yapılacak G-20 zirvesine hazırlık yapılması ve bir ortak eylem planı hazırlanması öngörülüyor. Toplantıda ayrıca, gıda, hammadde, petrol fiyatları da tartışılacak. Avrupa’yı sarsan bankacılık sorunu ve bütçe açığı krizi de toplantının  bir diğer gündem maddesi olacak.

Gevşek politikaların bedeli

Babacan, Avrupa’nın yıllardır uyguladığı ‘gevşek politikaların bedelini’ ödediklerini belirterek, “Bankalarına müdahale etmek zorunda kalmayan tek OECD ülkesi Türkiye’dir. Bizim hükümetimiz kadar kararlı bir hükümeti Avrupa’daki bir ülkenin yönetimine koyun bu sorunu çözeriz. AB’de vizyon eksikliği var. Bizim Avrupa’ya karşı pozisyonumuz her zaman, ‘Hiçbir ülkenin iflas etmesine izin vermeyin’ olmuştur” diye konuştu.

Zam yapmadık lüks tüketim düşsün istiyoruz

ALİ Babacan, “Maliye Bakanı ÖTV artışlarının zam değil düzenleme olduğunu söyledi. Katılıyor musunuz” sorusuna, “Zam değil, bazı lüks tüketim maddelerinin ithalatını azaltmayı ve cari açığı dengelemeyi hedefleyen vergi düzenlemeler” yanıtını verdi. Babacan, “Dışarıdan çokça ithal ettiğimiz özellkle lüks tüketimin hızını yavaşlatmak istiyoruz. Yüksek silindirli otomobillerin hemen tamamı ithal. Hiçbir ülkede bu adımlar memnuniyetle karşılanmaz. Şartlar gerektirdiği için bu adımı atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

OECD’nin en yüksek karar organı konsey

ARALARINDA Türkiye’nin de bulunduğu 20 kurucu üye ve sonradan katılan 10 üye ile faaliyet gösteren OECD’nin en yüksek karar organı konsey. Her yıl,  G-8  zirvesi öncesine denk  düşecek  tarihte,  bakanlar  düzeyinde toplanan konsey, dışişleri, ekonomi, maliye ve ticaret bakanlarını ve üst bürokratları biraraya getiriyor. Görüş alışverişinde bulunuluyor ve kararlar alınıyor.

President Turgut Özal

/images/100/0x0/55eb174bf018fbb8f8aa7140

OECD’nin 25’inci yılını kutladığı 1986’da Konsey Başkanlığı’nı Türkiye üstlenmişti. Türkiye’nin bu ilk başkanlığında, Paris’te yapılan toplantıyı Başkan olarak Turgut Özal yönetmişti. Bu haberin yer aldığı 18 Ekim 1986 tarihli Hürriyet’teki haberler, toplantının yapıldığı dönemin en önemli gündem maddesinin ise Amerika ile gerilen ilişkilerden dolayı Libya olduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!