Türkiye’nin tek işitme cihazı üreticisi oldu, 20 milyon Euro ciroyu yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin tek işitme cihazı üreticisi oldu, 20 milyon Euro ciroyu yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2009 00:00

Bingöl Solhanlı M. Emin Ağaç, Solhan’da ilköğretimi, Diyarbakır’da liseyi yatılı bölge okulunda okudu. Sonra Almanya’ya gitti felsefe ve psikoloji eğitimi aldı. Köln’de elektronik eşya ticaretine başlayan Ağaç, Çorlu’da Türkiye’nin tek işitme cihazı üretim tesisini kurdu. Siser Teknik A.Ş. ve bağlı şirketleri geçen yıl 20 milyon Euro ciro yaptı.

TÜRK insanının istediğinde her engeli aşma potansiyeli Bingöl Solhan doğumlu M. Emin Ağaç’ın girişimcilik hikayesi ile bir kez daha kanıtlandı. İlkokulu Solhan yatılı bölge okulunda okuyan ve liseyi de Diyarbakır yatılı bölge okulunda bitiren M. Emin Ağaç, yine okumak için gittiği Almanya’da da üniversite eğitimini felsefe ve psikolojiyle tamamladı. Okurken ticarete de atılan M. Emin Ağaç’ın elektronik ticareti zamanla büyüdü ve Türkiye’ye de sıçradı. Türkiye’de de önce ticaretle yola çıkan Ağaç’ın Çorlu’da bir Alman ortakla kurduğu Türkiye’nin tek işitme cihazı fabrikasında 70 kişi çalışıyor. Yakın zamanda Ziylan Grubu’ndan poliüretan ve termo ayakkabı tabanı üreten bir tesisi de satın aldı. Bu tesiste de 100’ün üzerinde çalışanı olan M. Emin Ağaç, geçen yıl grubun yaklaşık 20 milyon Euro ciro yaptığını söylüyor.

Yatılı okumak çok öğretici

Siser Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Ağaç şöyle başlıyor konuşmaya: "1965 Solhan doğumluyum. 7 yaşımda yatılı okula başladım. Bir gün babam, annem, halam beni ziyarete gelmiş ve beni lavaboda iç çamaşırlarımı yıkarken bulmuşlardı. Annem beni o halde gördüğü için ağlamıştı. Liseyi de Diyarbakır’da yatılı okudum. Lise 2’de, okula bir milli eğitim müfettişi geldi. Adı Yaşar’dı, bizimle bakkala gidip temizlik malzemeleri aldı, hep birlikte bütün tuvaletleri temizledik. Bu olay bana bir insanın ne kadar idealist olabileceğini gösterdi. Liseyi bitirdikten sonra bir gün onu, Ankara’da ziyaret ettim ve müfetişi orada da eskimiş dosyaları tamir ederken buldum." 1983’te yurtdışında okumak için Almanya’da karar kıldığını söyleyen M. Emin Ağaç, "Almanya’da felsefe ve psikoloji okudum. Köln’de okurken bir taraftan da ticarete başladım. Türkiye’de ilk şirketimi 1996’da kurdum. 2003’te aile dostum Ear Technic Germany AG’nin kurucusu, işitme cihazı alanında dünyaca ünlü Winfried Katz ile Türkiye’de yatırım için yüzde 50 payla şirket kurmaya karar verdik. Bu alandaki bütün know-how’ı Türkiye’ye getirdik."

Alman ortak ’bunlar Türk mü’ dedi

"2005’e kadar bürokrasiyle uğraştık ve yatırımı başlatamadık" diyen M. Emin Ağaç, şöyle devam ediyor: "Adeta engellendik. Devletin sosyal güvenlik kurumları, bu alanda sadece ithal ürünlere göre mevzuat yapmış ve yerli ürün almada büyük sorun yaşandı. Halen de tam aşılabilmiş değil. Bize açıkça ’ithal edin, alalım’ dediler. Hatta ’kapatın gidin, siz bilirsiniz’ dediler. Winfried Katz sonunda dayanamadı ve ayrıldı. Giderken de bana ’Emin, bu adamlar Türk mü emin misin’ diye sordu. Biz fabrikayı 2006’da açabildik. Bürokratik sıkıntılar 2008 ekim ayına kadar sürdü."

500 farklı işitme cihazı üretiyoruz

ÇORLU’daki Avrupa Serbest Bölgesi’nde, uluslararası kalitede ve normlarda işitme cihazları üretimi yaptıklarını belirten M. Emin ağaç, şöyle devam etti: "Siser Teknik A.Ş., 4 marka altında 500 farlı cihaz üretiyor. Yıllık kapasite 80 bin adetin üzerinde. Grubumuzdaki Si-Ser İşitme Merkezleri A.Ş. de Türkiye genelinde 15’i kendimize ait 150 noktada işitme cihazı satışı ve hizmeti veriyor. Tekno Endüstri Ltd. ile işyerlerindeki gürültü, nem, manyetik alan ve ışık testlerini yapıyoruz. Polar A.Ş.’yi 2008’de satın aldık. Bu tesisimiz poliüretan ve thermo ayakkabı tabanı üretiyor. 1 Ocak 2009’da kurduğumuz Siser Teknoloji A.Ş. ise cep telefonu gibi cihazların manyetik dalgalarını azaltan manyetik alan denkleştirici, çevre ölçüm cihazları ve benzer ürünlerin ithalat ve satışını yapacak."

Kulak çınlamasına karşı yeni cihaz geliştirdik

EMİN Ağaç, halen dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’ünün işitme cihazı kullanmak zorunda olduğunu söyledi ve bu alanda araştırma geliştirme çalışmalarına hız verdiklerini aktardı. Ağaç sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni ürünler geliştirdik. Bir tanesi kulak çınlamasıyla (Tinnitus) ilgili ki çınlamanın çok fazla nedeni var ve bazı insanlar için dayanılmaz halde olabiliyor. Nano adını verdiğimiz bu yeni cihaz çınlamanın şiddetine ve frekansına göre ayarlanabiliyor. Bu şekilde (500-7250 Hertz arası) çınlama kontrolü sağlanıyor. Çınlama belli frekanslarda oluştuğu için bu yöntem çınlamayı bastırırken, doğal sesler duyulmaya devam ediliyor. Cihaz sadece hassasiyet hissedilen gürültü-sesleri filtrelemek için de kullanılabiliyor. Bu ürünü dünyaya biz satacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!