Türkiye’nin kredibilitesi New York’tan yüksek çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin kredibilitesi New York’tan yüksek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 00:00

The Telegraph Gazetesi köşe yazarı, tanınmış ekonomist Liam Halligan, ABD, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerin krizde çok zorlandığını, yükselen piyasaların ‘sürücü koltuğuna’ geçtiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

İNGİLİZ The Telegraph gazetesinin köşe yazarı ve tanınmış ekonomist Liam Halligan, ABD, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerin zor günler geçirdiği kriz döneminde, gayet başarılı bir performans gösteren yükselen piyasaların artık ‘sürücü koltuğuna’ geçtiğini belirtti. Dünyanın önde gelen varlık yönetim kuruluşlarından Prosperity Capital Management’ın Baş Ekonomisti de olan Halligan, gazetedeki köşesinde, bugün Türk hükümetinin kredibilitesinin New York’tan daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bu değerlendirme, mesleki hayatlarını dünya çapında hükümetlerin hesaplarını inceleyerek geçiren, dünyanın önde gelen kredi uzmanlarının görüşlerini yansıtıyor” değerlendirmesini yaptı.

Halligan, “Yükselen Piyasalar Terimi- ni Unutun! Şimdi, Sürücü Koltuğunda Onlar Var” başlıklı köşe yazısında, Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi yükselen piyasaların, kriz ortamında gelişmiş ülkelerden çok daha iyi bir performans gösterdiğinin altını çizdi. Halligan, “Liderlerimiz, çocuklarımız ve torunlarımız adına büyük borçlar biriktirdi. Piyasalar, Türk hükümetinin New York’tan yüksek bir kredi itibarına sahip olduğu, Rusya’nın ise Kaliforniya’dan daha iyi bir bahis olduğu kanısına vardı!” ifadesini kullandı.
Borç ödememe olasılığı
Bu değerlendirmelerin, mesleki hayatlarını dünya çapında hükümetlerin hesaplarını inceleyerek geçiren, dünyanın önde gelen kredi uzmanlarının görüşlerini yansıttığına dikkat çeken Halligan, “Onların hükmü: İrlanda’nın borçlarını ödememesi olasılığı, Çin’e göre iki kat fazladır” diye yazdı.  Halligan, birçok Batılı ekonomistin iddialarının aksine yükselen piyasaların küresel resesyonun tarafından yutulmadığını savunarak, “Gerçek budur ki; yükselen devlerin çok büyük iç pazarları var ve giderek artan bir biçimde Batı ile değil, birbiriyle daha çok iş yapıyorlar” yorumunu yaptı

Haberin Devamı

28 ülkede tüketici güveni arttı

NIELSEN’in Global Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında, mart ayındaki seviyesinden 5 puan yükselerek, 82’ye ulaştı. The Nielsen Company’nin “2009 2’inci Çeyrek Global Tüketici Güven Araştırması”na göre Haziran 2009’da 28 ülkede endeks, marttaki 77 seviyesinden 82’ye yükseldi. Türkiye’nin güven endeksi puanı da (67), ortalamanın altında olmasına rağmen 7 puan artış gösterdi. Türkiye Tüketici Güven Endeksi, 2007 başından bu yana ilk kez yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

‘Yılın Köşe Yazarı’ seçildi

İNGİLTERE’den Warwick Üniversitesi’den birincilikle mezun olan ve Oxford Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi bulunan Liam Halligan, ekonomist gazeteci olarak başarılı bir kariyere sahip. Financial Times için 1990’ların ikinci yarısında politika muhabirliği yapan Halligan’ın Wall Street Journal, The Business, The New Statesman, Prospect, House Magazine ve The Parliamentary Monitor gibi gazetelerde birçok makalesi yayımlandı. Halligan, 6 yıldır The Telegraph gazetesinde ‘Ekonomi Gündemi’ adlı köşeyi yazıyor. Halligan,  İngiltere’de ‘Yılın Köşe Yazarı’ ve ‘Yılın Ekonomi ve Finans Gazetecisi’ seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!