Türkiye’nin en iyi 10 nargilecisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 nargilecisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2003 01:37

Doğu kültürünün bir parçası olan nargileyi ilk kez Hintliler, hindistancevizinin içini boşaltıp kabuğuna kamış sokarak yapmışlar. Zaten nargil, Farsça'da hindistancevizi demek.

Haberin Devamı

Çok sonraları çini ve cam gövdeli nargileler yapıldı. Osmanlılar bu kültürü İranlılar ve Araplardan aldılar. Son birkaç yılda büyük kentlerde, nargile içme merakı çeşitli kesimlere yayıldı. Eskiden sadece tömbeki tütünle içilen nargile, daha sonra çeşitlendi. Mısır'da çok içilen aromalı nargile Türkiye'de de çok beğenildi ve yaygınlaştı. Ama bugün bile İzmir'in ünlü ve eski nargilecileri, gerçek nargilenin aromasız içilmesi gerektiğine inanıyor. Bu yüzden İzmir'deki meşhur nargilecilerde aromalı nargile yok. Bu haftaki jüri üyelerimizin ortak özelliği sıkı birer nargile tiryakisi olmaları. Türkiye'nin en iyi nargile fokurdatılan 10 mekánını onlar seçti.

ERENLER NARGİLE

Tarihi medresedeki ünlü kahve

Çemberlitaş'taki tarihi Çorlulu Alipaşa Medresesi'nde 30 yıldır İstanbullulara hizmet veren bu nargile mekanı herkes tarafından tanınıyor. Tömbeki ve aromalı nargilenin yanında çay, meşrubat ve bitki çayları satılıyor. Sahibi Salim Evedik. Sabah erken saatlerde açılan Erenler gece 02.00'ye kadar müşterilerine hizmet veriyor. Daha çok turistler rağbet ediyor. Politikacı ve sanatçıların da sık sık uğradığı bir mekan. Yiyecek satılmıyor. Nargile 5 milyon, çay 500 bin, Türk kahvesi 1 milyon lira. Hem kapalı hem bahçeli alana sahip 200 kişilik bir mekan. Turizm rehberlerine girmiş yerlerden biri. Tel: 0212-511 88 53.

NARGİLEM KAFE

Tophane’nin en iyilerinden

Tophane'de Denizcilik İşletmeleri'nin yanındaki eski Amerikan pazarında, Beşiktaş tarafındaki son nargileci. Nusratiye Camii'nin hemen yanında bulunan kahvenin sahibi Bahri Oral. Nargilem Kafe dekoru ve tavanlarındaki kalemişi süslemelerle dikkat çeken bir mekan. Buradaki tüm nargileciler gibi isteyen kahvenin önünde ağaçların altında oturuyor. Burada nargileleri yıllardır bu işi yapan Ömer Usta hazırlıyor. Meyve karışımlı nargilenin yanı sıra tömbeki de satılıyor. Gözlemeleri lezzetli. Bitki çayları, Türk kahvesi, menengiç kahvesi nargilenin yanında sunuluyor. Çay 500 bin, nargile 5 milyon, gözleme ise 2 milyon 500 bin lira. Başta politikacılar olmak üzere birçok tanınmış isim nargileyi bu mekanda içiyor. Tel: 0212-373 82 13.

ERZURUM NARGİLE

Köprü altındayken ün salmıştı

İstanbul'un en eski nargilecilerinden olan Erzurum Nargile, uzun yıllar Galata Köprüsü'nün altında hizmet vermiş, daha o zamanlar meşhur olmuştu. Erzurum Nargile on beş yıldır Tophane'de, eski Amerikan pazarındaki yerinde. Sahibi Muharrem Kılıç ve Kasım Çağan. Yirmi çeşit nargile satılıyor. Müşteriler ağırlıklı olarak meyve aromalı nargileyi tercih ediyor. Nargile 5 milyon, küçük çay 500 bin, Türk kahvesi 1 milyon 500 bin liraya satılıyor. Erzurum Nargile, Tophane'deki diğer nargileciler gibi günün 24 saati açık. Müdavimleri arasında yapımcı Osman Yağmurdereli, eski futbolculardan Ali Gültiken, Mehmet Ali Alabora ve Eşber Yağmurdereli gibi isimler bulunuyor. Talebe göre turist gruplarına, gezi yatlarına ve beş yıldızlı otellere de nargile servisi yapıyorlar. Tel: 0212-252 24 69.

AYNİ ALİ’NİN YERİ

Manisa’nın 140 yıllık kahvesi

Ayni Ali Kahvesi, bütün Türkiye'de nargile tiryakilerinin tanıdığı bir mekan. Ayni Ali Camii bitişiğinde 140 yıllık kahveyi Kerim İşanlar kurdu. İşanlar, oğlu Yusuf'a, o da Levent İşanlar'a devretti. Kış geceleri İzmir Devlet Türk Tasavvuf Müziği Korosu ile Manisa Ahmet Özhanlar Korosu'nun tasavvuf müziği konserleri verdiği kahve, ithal ettiği elma, çilek, vanilya, kahve, çikolata aromalı tütünlerin kullanıldığı nargilelerle meşhur. Spil Dağı'nın otlarıyla yapılan, şeker yerine balın kullanıldığı Sultan Çayı da buraya özgü. Kahvenin kadın müşterileri de var. İşi oğlu Yusuf İşanlar'a devretmeye hazırlanan Levent İşanlar, ‘‘Daha önce Ayni Ali Dergahı adıyla bilinen kahvemizi olduğu gibi koruyoruz’’ diyor. Kahve 1 milyon, Sultan Çayı 1 milyon, yerli tömbekili nargile 3 milyon, aromalı nargile 6 milyon lira. Kuyualan Mahallesi Kenzi Caddesi No: 1. Tel: 0236-234 04 57.


NEZİH KAFE

Kel Hüseyin Usta çok iddialı

Ankara Balgat'ta İzmirli nargileci Kel Hüseyin lakaplı Hüseyin Bilgin'in ustalığını üstlendiği kahve, 10 çeşit nargile sunuyor. 1965'ten beri nargile hazırladığını söyleyen Kel Hüseyin, İstanbul'da ‘‘Gavur Şükrü’’ ve ‘‘Gavur İbrahim’’ lakaplı nargilecilerin ölmesi ile kendisinin Türkiye'de tek kalan gerçek nargile ustası olduğunu öne sürüyor. Üç yıldır Balgat'ta Ankaralılara hizmet veren kahvenin müdavimlerini üniversiteli öğrenciler oluşturuyor. Kahvenin sahibi Serkan Uzunal, şöhretlerini duyan birçok ünlünün de Nezih'e geldiklerini söylüyor. Gece saat 01.00'e kadar açık olan kahvede saat 20.00 ile 1.00 arası yer bulmak çok zor. Nargilenin fiyatı 3 milyon lira. Balgat 1. Cadde 21/A. Tel: 312-286 61 03.


SALON KOPARAN

Aromalı nargileye karşı

İzmir'in renkli simalarından Tuğrul Koparan'ın 13 yıldır sahip olduğu Pasaport'taki Salon Koparan 1 ve Salon Koparan 2 nargile tiryakilerinin şehir merkezindeki adresi. Sadece tütün nargilenin verildiği salonda aromalı tatlar yok. Zaten İzmir'de birçok nargileci, aromalı nargilelerin, nargile ruhuna aykırı olduğu görüşünde... Koparan 24 saat açık. Nargile meraklısı kadınlar için ikinci katta özel salonu mecvut. Nargile fiyatı 2 milyon 250 bin lira. Nargilenin kömürü özel olarak Fethiye'den getiriliyor. Beş yıldızlı otellere yakın olması nedeniyle İstanbul ve Ankara'dan birçok ünlü ismi Koparan'ın iki salonunda da görebilirsiniz. Akdeniz Caddesi No: 5 A / C Pasaport - İzmir. Tel: 0232-441 47 30.

RECEP ÖZGEN AİLE ÇAY BAHÇESİ

Yarım yüzyıldır Ankara’da


Ankara Gençlik Parkı'nda Recep'in Yeri olarak da bilinen Recep Özgen Aile Çay Bahçesi Türkiye'de nargile hazırlayan en eski yerlerden bir tanesi. 1925'ten beri nargile hazırladıklarını söyleyen Recep Özgen'in oğlu Talip Özgen bugüne kadar İzmir, İstanbul, Bursa ve Ankara'da nargile severlere hizmet verdiklerini belirtiyor. 1957'den beri ise Gençlik Parkı'ndalar. Çay bahçesinin ustası ise 15 yıldır nargile hazırlayan Malatyalı Nevzat Erdoğan Usta. Gençlik Parkı havuzunun kenarında büyük bir alana sahip olan çay bahçesi sabah 07.00'den gece 24.00'e kadar açık. Nargile 3 milyon lira. Tel: 312-311 31 88.

CAN NARGİLE

İki yılda adını duyurdu

Tophane'de, eski Amerikan pazarında iki yıl önce açıldı. Sahipleri Devrim Aktaş ve Medeni Ergün. Daha çok meyve aromalı nargile satılıyor. Tömbeki de talep ediliyor. Müşterilerine ayrıca Güneydoğu'ya özgü menengiç kahvesi ikram ediliyor. Bitki çayları ve soğuk içecekler nargileyle birlikte sunuluyor. Gözleme, tost, dürüm ve kumpir de yiyebilirsiniz. Can Nargile'de meyveli nargile 5 milyon, tömbeki 6 milyon. Çay 500 bin, Türk kahvesi 2 milyon, gözleme ise 2 milyon 500 bin lira. Yirmidört saat açık. Müşterileri arasında Laleli esnafı bulunuyor. Sanatçıların yanı sıra Güneydoğulu milletvekilleri de İstanbul'a geldiklerinde Can Nargile'de nargile içiyorlar. Tel: 0212-252 12 57.

HAKKI’NIN YERİ-BAYRAMYERİ KAFE

Kömürü pinar ağacından yapılıyor

İzmir Eşrefpaşa'daki bu kahveye Hakkı'nın Yeri de deniyor. İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı'nın sahip olduğu Hakkı'nın Yeri Kafe Bayramyeri 20 yıldır Eşrefpaşa'da hizmet veriyor. Nargile geleneğinin devam ettirildiği mekan gerçek tiryakilerin buluşma noktası. Aromalı nargile yok. Kömürü ise farklı. Ege'de yetişen, maki türü bir bitki olan pinar ağacından elde edilen nargile kömürü kullanılıyor. 24 saat boyunca açık. Nargile fiyatı 2.5 milyon lira. Eşrefpaşa Caddesi No: 241 / A. Eşrefpaşa İzmir. Telefon: 0-232-228 72 19

EGEMEN KIRAATHANESİ

60 yıldır Karşıyaka’dalar


Bostanlı Camii sokağındaki Egemen Kıraathanesi 60 yıldır Karşıyaka'da nargilesiyle ünlü. Vefat eden babaları Nihat Egemen'den bayrağı devralan iki kardeş Hamza ve Metin Egemen, geleneği sürdürüyor. Muz ve elma aromalı nargileleri meşhur. Sipariş üzerine isteğe göre nargile de hazırlanıyor. Fiyatı 3 milyon 250 bin lira. Ünlü tiryakileri siyasetçiler Mehmet Ağar, Ali Talip Özdemir, Mehmet Ali Bayar. Adres: 1799 Sokak No: 14/A Bostanlı İzmir. Telefon: 0232-336 13 78.


İKİNCİ ON

1- Cevdet'in Yeri Şadırvanaltı Camii yanı. Kemeraltı-İzmir

2- Orman Aile Çay Bahçesi Kültürpark-Bursa

3- Liman Nargile Kültürpark-İzmir

4- Kehribar Nargile Tophane-İstanbul

5- Barbaros Çay Bahçesi Sahilyolu Konyaaltı-Antalya

6- Bursalı'nın Yeri Keresteciler-Diyarbakır

7- Saklıbahçe Balgat-Ankara

8- Fokurtu Nargile Kadıköy Rıhtımı-İstanbul

9- Kafe Köşk Bostanlı-İzmir

10- Beşiktaşlılar Derneği Lokali-Adana


SANATÇI, POLİTİKACI, İŞADAMI VE GAZETECİ NARGİLE  TİRYAKİLERİNDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ


Türk Halk Müziği sanatçısı

Nuri Sesigüzel

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi Yazarı

Haşmet Babaoğlu

Bağcılar Belediye Başkanı

Haberin Devamı

Feyzullah Kıyıklık

AKP Genel Başkan Yardımcısı

Hayati Yazıcı

Avukat, Bayrampaşa Cezaevi eski Başsavcısı

Necati Özdemir

Rock müzik sanatçısı

Haluk Levent

İTO, Yiyecek İçecek ve Eğlence Yerleri Komitesi

Ramazan Bingöl

AKP Antalya Milletvekili

Mehmet Dülger

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı

Necip Kalkan

İzmirliler Derneği Başkanı

Sancar Maruflu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!