Türkiye’nin dünyada örnek alınacak başarı öyküsü var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin dünyada örnek alınacak başarı öyküsü var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 00:00

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Viyana’da katıldığı Euromoney Finans Zirvesi’nde “Türkiye’nin bölgedeki özel rolü” konulu konuşma yaptı. Konuşma içeriği ile Avrupalı finansçıların karamsar tablolarından olumlu yönde ayrışan Bali, “Türkiye’nin 10 yılda elde ettiği başarı dünya ekonomisi için de uygulanabilir” dedi.

Haberin Devamı

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Viyana’da düzenlenen Euromoney Finans Zirvesi’nde Avrupalı finansçılarla bir araya geldi ve “Türkiye’nin bölgedeki rolü” konulu bir konuşma yaptı. Türkiye’nin, 2001 ekonomik krizinden sonra yaptığı reformlarla; kurumlar, yasal düzenlemeler ve makro ekonomik göstergeler düzeyinde ne kadar uzun vadeli, kalıcı mesafeler kaydettiğinin ortaya çıktığını vurgulayan Bali, “Türkiye’nin 10 yılda elde ettiği başarı dünya ekonomisi için de uygulanabilir” dedi. Borç krizinin ardından kredi notu şokuyla sarsılan Avrupa’nın önde gelen banka yöneticilerinin gündeminin çok karamsar olduğu gözlemlenirken Bali konuşmasında çizdiği olumlu tabloyla Avrupalı meslektaşlarından ayrıştı.
Hakikaten çok farklıyız
Bali, şöyle konuştu: “Türkiye’yi özellikle kriz sırasında olumlu manada ayrıştıran özellikleri ve öne çıkartan göstergeleri burada problem olarak tartışılıyor. Biz diyoruz ki, kamu borcumuzun milli gelire oranı yüzde 40’ların altına gidiyor. Burada bunun nasıl düşürüleceği konuşuluyor. Bütçe performansı aynı şekilde. Genel seçim yapılan bir yılda dahi bütçe disiplininin bozulmadığı bu dönemde, Türkiye hakikaten çok farklı bir noktada. Bu farklı noktanın tesadüfi olmadığı, çok temel göstergelere dayandığını burada hissediyoruz.”
Tek konu cari açık
Böyle bir başarı döneminde hassasiyet taşıyan bazı göstergeler de olduğuna işaret eden Bali, bunların başında cari açığın geldiğini belirterek, “Enflasyonda da tekrar çift haneli bir rakama ulaşmış olduk. Büyük ölçüde kurlardaki hızlı artışın yaratmış olduğu ikincil etkiler nedeniyle enflasyon üzerinde bir olumsuz etkinin olduğu görülüyor. Daimi ve sürecek şeklinde şu ana kadar algılanmıyor. Makroekonomik sürdürülebilir istikrar açısından tek konu şu an cari açık” dedi. Kısa dönemde fazla değer kaybeden Türk Lirası’na da odaklanılması gerektiğini vurgulayan Bali, “TL’nin değer kaybı, önümüzdeki dönemde cari açığı tamir etmede önemli bir fonksiyon görecek, yeter ki bu seviyelerin dışında, çok dalgalı ve öngörülebilirlik sorunu yaratacak seviyelere gelmesin” dedi. Merkez Bankası’nın “TL, doları yener” açıklamasını hatırlattığımızda ise Bali, şöyle konuştu:
Merkez Bankası ne düşünüyor
Değişik dönemlerde sözlü müdahele Türkiye’de de, başka ülkelerde de uygulanmıştır. Ben şöyle anlıyorum; Merkez Bankası dalgalı kur politikasının gereği, belirli bir kur hedefine sahip değil. Ama makro ekonomik diğer indikatörleri bozacak düzeyde birşeye yol açabilecek kur seviyeleri olursa, ‘Gereken tedbirleri, piyasa koşullarında alırız’ diyor. Gelinen kur seviyelerinin doğru seviye olmadığını, bir miktar TL’nin aşırı değer kaybettiğini ifade ediyorlar.
Müdahele tabii fonksiyonu
Merkez Bankası bu koşullar altında, yüksek rezerve de dayanarak ve parasal politikaları son derece çeşitli kullanarak, sürece müdahale etmeye çalışıyor. Bunun tabii olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

Yeni pazarlara önemli yatırımlar

Haberin Devamı

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin dinamik yapısıyla, yaşlanmakta ve verimliliğini kaybetmekte olan Avrupa için önem arz ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin gelişen piyasalarla ve Asya’yla dış ticaretinin ve finansal ilişkilerinin artması bekleniyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki yeni pazarlara da önemli yatırımlar yapılacağı tahmin ediliyor. Türkiye’yi, öne çıkaran diğer husus da enerji sektöründeki güçlü büyüme potansiyeli. Uluslararası ekonomik işbirliğinde, Türkiye bölgesel ve küresel anlamda güvenilir ve güçlü bir ortak. Uluslararası yatırımların durma noktasına geldiği bu dönem sona erdiğinde bölgesel ve küresel sermayenin yönlendirilmesinde Finans Merkezi Projesi ile İstanbul önemli bir rol üstlenecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!