Türkiye’nin değişimi maşallah müthiş, eksen kayması da yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin değişimi maşallah müthiş, eksen kayması da yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 00:00

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türk-Amerikan İş Konseyi’nde, ‘eksen kayması’ tartışmasını değerlendirdi. Türkiye’nin Ortadoğu için demokrasi ve ekonomik açıdan bir model olabileceğini belirten Ricciardone, “Türkiye’deki değişim müthiş maşallah. Eksen kayması da söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin global ekonomideki ağırlığının her geçen gün arttığını belirterek, “ABD olarak Türkiye ile politik ve stratejik ilişkilerimizi geliştirmenin yanında ekonomik ilişkilerimizi de geliştirmeyi arzu ediyoruz”  dedi. Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika için demokrasi, özgürlük ve ekonomik açıdan model olabileceğini kaydeden Ricciardone, “30 yıl önce İran’dan sonra Türkiye’ye geldiğimizde kendimizi batıda hissetmiştik. Türkiye hem doğu hem batı demek, karşıtlıkları ile cazip. Dolayısıyla eksen kayması söz konusu değil” diye konuştu.
Büyümeniz herkese yarar
Göreve geldikten sonraki ilk sivil toplum kuruluşu ziyaretini Türk-Amerikan İş Konseyi’ne (TAİK) yapan Ricciardone, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinin büyümesi herkese yarar, bundan biz de faydalanırız. Türkiye ile ABD ilişkilerinde politik ve stratejik konular ağır basıyordu. Ancak Türkiye’nin ekonomik olarak son yıllarda gerçekleştirdiği atılımla birlikte iki ülke akasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz.”
Türkiye’den ithalata açız
Türkiye gibi ABD’nin de dış ticaret dengesine duyarlı olduğunu belirten Ricciardone, şöyle konuştu: “Örneğin ABD Çin ile ticaretindeki dengesizlikten memnun değil. Çin’den ithalatımız çok fazla. Biz Çin’e daha fazla ihracat yapmak istiyoruz. Çin’den ithalatımızı da dengelemek istiyoruz. Bu açıdan Türkiye gibi ülkelerden ithalat yapmaya açız. O nedenle ABD pazarına ihracattan korkmayın, rekabetçi olun.”
ABD’li General Electric şirketinin Türkiye’de çok başarılı bir ortaklığı bulunduğunu belirten Ricciardone, şunları dile getirdi: “Ülker’in Godiva’sı benim ülkemde en çok sevilen çikolata markalarından biri. İki ülke arasındaki dostluk ve ekonomi oldukça köklü. Hatta ABD’li şirketler sadece Türkiye’de değil, üçüncü ülkelerde de daha fazla işbirliği yapıyor. Örneğin Afganistan’da Türk ve ABD’li şirketler birlikte oldukça başarılı işler yürütüyor. Bunun daha da geliştirilmesi için iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi önemli.”
Değişim müthiş maşallah
Türkiye’ye ilk gelmesinin üstünden 30 yılı aşkın bir süre geçtiğini söyleyen Ricciardone, gözlemlerini şöyle aktardı: “Türkiye’de aralıklı olarak uzun süreli görevlerde bulundum. O nedenle Türkiye’deki değişimin ne kadar çarpıcı olduğunu görebiliyorum. İlk çocuğumuz 1977’de Adana’da dünyaya geldi. Türkiye’deki büyük değişimi aralıklarla geldiğim için daha iyi fark ediyorum. Biz buraya ilk geldimizde doğan arkadaşlarımızın bebekleri büyüdü. Değişim maşallah müthiş. Özellikle 1990’lı yıllarda başlayan dışa açılma hamlesi ile ekonomisi global ekonomi ile son derece entegre hale geldi.”

Haberin Devamı

Türk-Amerikan kaplanlarına yardımcı olmalıyız

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de uzun yıllar görev yaşan Büyükelçi Francis Ricciardone konuşmasında KOBİ’ler yerine ‘Anadolu kaplanı’ terimini kullandı. Büyük şirketlerin dünyanın her yerindeki iş fırsatlarına ve finans olanaklarına kolay ulaştıklarını söyleyen Ricciardone, “Türkiye ve ABD arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde KOBİ’lerin fırsatları değerlendirmelerinin sağlanabildiği ortamlar sunmalıyız. Türk ve Amerikan kaplanlarına daha çok yardımcı olmalıyız.”

‘Türk Malı’ ifadesi ile  herkes gurur duyuyor

TÜRKİYE ekonomisinin son 10-15 yılda sadece büyümekle kalmadığını, büyük bir transformasyon geçirdiğini belirten Francis Ricciardone, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi özellikle katma değerli ürünlerde büyük gelişme göstererek, rekabette öne çıkmayı başardı. Artık dünyanın her yerinde ‘Türk Malı’ demek daha kaliteli daha iyi ürün demek. Herkes Çin’den söz ediyor ama bugün New York’ta bile yürüdüğünzde Türk Malı’na güven daha fazla. Kahire’de yürüyorsunuz, tıpkı İstanbul, Ankara’da olduğu gibi Beymen Mağazası’nı görüyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!