Türkiye’nin A-400’ü İspanya’da üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin A-400’ü İspanya’da üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Türk Hava Kuvvetleri’nin Fransa’nın ardından ikinci kullanıcısı olacağı Airbus A-400M askeri nakliye uçağının montajı İspanya’nın Seville kentinde üretilmeye başladı.

Haberin Devamı

Aralarında Türk Havacılık Sanayii TAI’nin de tasarımcı ve imalatçı olarak yer aldığı projede, ilk uçak gelecek yıl teslim edilerek Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek. İmalat numarası 9 olan uçağın, kanatları ve kanat merkez kutusunun entegrasyonu mayıs ortasında, burun ve gövde montajı da haziran sonunda başlamıştı. Kuyruk dikmesi ve yatay kuyruk stabilizesinin montaj hattına varması ile birlikte dün son montaj merkezinde, seri üretimin üçüncüsü olan uçak için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Test edilecek

İlk uçuşun Mart 2013’te yapılmasının ardından A-400M hem Airbus hem de Türk Hava Kuvvetleri pilotları ve mühendisleri tarafından test edilecek. Kabulün ardından teslimatın gelecek yıl eylülde yapılması planlanıyor. Projede ortak olan Türkiye, toplam 10 adet A-400M alacak. Dört motorlu uçak, en fazla 37 ton yük veya 116 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. 20 ton yük ile 6 bin 950 kilometre menzile sahip A-400M’in seyir hızı ise saatte 780 kilometre.

Haberin Devamı

TAI ve Airbus ortak

Geçtiğimiz günlerde TAI ile Airbus’ın askeri kanadı Airbus Military ortak şirket kurmak üzere anlaşma yapmıştı. Airbus Military Türkiye (AMTR) adı altında hizmet verecek olan şirket, A400M askeri nakliye uçaklarının bakım, mühendislik hizmetleri, servis bülteni uygulamaları ve yedek parça temini konusunda çalışacak. Şirket, A-400M kullanıcısı diğer ülkelere de hizmet verecek.

Türk uçak motorları 2023’e hazırlanıyor

TÜRK Havacılık Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Türk yapımı büyük jet motorları için 2023’ü tarih gösterdi. İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’na katılan TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEİ) bu arada General Elektrik, Rolls Royce MTU ITP gibi ana motor üreticileri ile ürünlerini tanıttı. Uluslararası projelere dayalı uçak motor parçaları üretimi, motor montaj, test bakım ve özellikle tasarım çalışmaları yapan TUSAŞ TEİ’nin gelen Müdürü Akın Duman, iş bağlantıları olan lider şirketlerle fuarda görüşme imkanı bulduklarını belirtti. Türkiye’nin havacılık alanında önemli mesafe kaydettiğine dikkat çeken Akın Duman, “Türk şirketleri ana motor üreticilerinin yanında yer alıp işbirliği yapıyor, aynı projeleri paylaşıyorlar” dedi. Eskişehir’de üretilen motor parçalarının Airbus ve Boeing’e motor sağlayan üreticilere satıldığının altını çizen Akın Duman, tüm dünya uçuşlarında kullanılan motorlarda Türk ürünlerinden söz edebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!