Türkiye’nin 30 milyar dolarlık madensuyu var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin 30 milyar dolarlık madensuyu var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

Anadolu Cam, Türkiye’de madensuyu tüketimini artırmayı sosyal sorumluluk projesi olarak gündemine aldı.

Anadolu Cam’ın Beypazarı’ndaki buluşmasında konuşan Prof. Zeki Karagülle, "Türkiye’de 232 kaynaktan madensuyu akıyor. Teorik pazar değeri 30 milyar doları buluyor" dedi.

ÖZELLİKLE meyve aromalıların da üretilmesiyle son 5-6 yılda madensuyu pazarında ortaya çıkan 3 kat büyümeyi yeterli görmeyen Anadolu Cam, tüketimi artırmayı sosyal sorumluluk projesi olarak gündemine aldı. Anadolu Cam, Beypazarı Madensuyu tesislerinde düzenlediği buluşmayla, kamuoyunun dikkatlerini sektöre çekmeyi hedefledi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, "Türkiye’de 232 kaynaktan madensuyu akıyor, şişeleme yapılan kaynak sayısı ise 24’te kalıyor. Üretilebilecek durumdaki madensularının sadece yüzde 1’i değerlendiriliyor, yüzde 99’u ise atıl kalıyor" dedi.

300 milyon dolar ciro

Prof. Karagülle, değerlendirilemeyen madensuyunun teorik pazar değerinin 30 milyar doları bulduğunu söyledi. Anadolu Cam Pazarlama Müdürü Tunçel Gülsoy ise, piyasada yılda 1.4 milyar şişe madensuyu satıldığını ve yaklaşık 300 milyon dolar ciro elde edildiğini bildirdi.

Zenginiz ama geriyiz

Türkiye Madensuyu Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Beypazarı Karakoca Doğal Maden Suları Genel Müdürü Niyazi Ercan da, "Madensuyu kaynağı açısından zenginiz ama tüketimde oldukça geri durumda bulunuyoruz" dedi. Ercan, dernek olarak amaçlarının ilk etapta Türkiye’de 6 litre olan tüketimi 20 litreye, 2020 yılında ise 100 litreye çıkarmak olduğunu ifade etti. Ercan, "Tüketim 20 litreye çıkınca, toplam pazar milyar doları geçecek" diye konuştu.

Meyve aroması katladı

Firma olarak yüzde 22 pazar payı ile lider olduklarına işaret eden Ercan, şunları söyledi: "Üretimin yüzde 96’sı iç pazara, yüzde 4’ü ihracata gidiyor. Aromalı meyve sularının girmesi ile toplam pazar 4-5 yıldır hızla büyüdü ve yıllık ortalama 2 litre olan kişi başına tüketim 6-7 litreye kadar geldi. Ancak, kár marjımız yüzde 4’te kalıyor. Devlete rüsum ödüyoruz, dağıtımda akaryakıt giderleri artıyor. Maliyet içinde yüzde 87 de ambalaja gidiyor. Beypazarı Karakoca Maden Suları olarak, 5.5 milyon dolarlık yatırımla saatte 200 bin şişe olan üretimi 250 bine çıkardık. Bir aydır; vişne, limon ve elma aromalı mineralli madensuları üretiyoruz. Meyve aromalı ürünlerle 65-70 milyon YTL olan ciromuzu iki kat artırmayı hedefliyoruz."

Günde 1 litre bile maden suyu içilebilir

MADENSUYUNUN birçok yararı olduğunu bildiren Prof. Dr. Zeki Karagülle, "Madensuları insan sağlığı için en önemli mineralleri içinde barındırıyor. Bireyler, sağlık için günde yarım litre ile bir litre arasında madensuyu tüketilebilir" ifadelerini kullandı. Madensuyunun özellikle kalsiyum, sodyum ve magnezyum açısından zengin olduğunu bildiren Prof. Karagülle, "Madensuyunun; içme ya da şebeke suyuna biyokarbonat eklemek suretiyle yapılan soda ile karıştırılmaması gerekir" dedi.

İçinde süt kadar kalsiyum var, tansiyonu düşürüyor, kalp krizi riskini azaltıyor

MADENSUYU hakkında yanlış inanışlar olduğunu bildiren Prof. Zeki Karagülle, şunları dile getirdi:

Sanılanın aksine maden suyu hipertansiyonlu kişilere zararlı değil, hatta düşürüyor.

İçindeki kalsiyum kemik erimesini (osteoporoz) engelliyor, kemikleri güçlendiriyor.

Böbrekleri çalıştırıyor, taş oluşumunu önlüyor.

Cilde sürüldüğünde pürüzsüz görünüm sağlıyor.

Dişleri kuvvetlendiriyor, çürümeleri engelliyor.

Bir bardak doğal madensuyundaki kalsiyum miktarı bir bardak sütteki kalsiyum miktarına eşit. Bu yüzden özellikle kadınlar, hamileler ve çocuklar düzenli olarak maden suyu tüketmeli.

35 yaşında kalp krizinden ölümlerin en büyük nedeni magnezyum eksikliği ve maden suyu, magnezyum açısından zengin.

Yabancı firmalar istiyor ama satmayız

TÜRKİYE’de Ege Bölgesi hariç tüm bölgelere dağıtım yaptıklarını bildiren Beypazarı Maden Suları Genel Müdürü Niyazi Ercan, "Belçika, Hollanda, Danimarka, Suriye, KKTC, Almanya, Fransa gibi ülkelere madensuyu ihraç ediyoruz. Kanada’dan da talep var. Kanada’yla yaptığımız görüşmelerde aylık 25-30 milyon şişe taahhütte bulunduk. Beypazarı madensuyuna yabancı gruplar da ilgili fakat biz ortak bile istemiyoruz. Taliplere madensuyu ikram ettik, bu bir Türk varlığı ve varlığımızı yabancı şirketlere teslim etmek istemiyoruz" dedi.

Babam meyve aromalılara yıllarca direndi, ikna ettik

BEYPAZARI Karakoca Maden Suları olarak, şirketin kurucusu olan babasının istememesi yüzünden yıllar boyunca sade madensuyu ürettiklerini, bu ısrardan vazgeçerek; geçen ay limonlu, elmalı ve vişneli olmak üzere aromalı doğal maden suyu üretmeye başladıklarını anlatan Niyazi Ercan, "Babam yıllarca gazoz dağıtımcılığı yaptı. Bu pazara grimek istemedi, ama ikna ettik. Biz farklı olarak doğal aroma kullandık ve iki doğal ürünü şişede birleştirdik" dedi. Beypazarı Maden Suyu işletmelerinin yıllık satış miktarının 350-400 milyon şişe olduğunu belirten Niyazi Ercan, meyveli maden suyunu da bünyelerine katmalarıyla madensuyu satışlarının ve cirolarının ikiye katlanacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!