Türkiye motorunu yenilemeli!

Güncelleme Tarihi:

Türkiye motorunu yenilemeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 17:27

Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankalarda mevduat vadesinin 33 günden 28 güne indiğini söyledi. Özince, “Kredi musluklarına gelen kaynağın vadesi azaldı. Yani sular kesilmeyecek, kesik değil ama su miktarı az” dedi. Özince, Türkiye’nin motorunu yenilemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Özince, Uludağ Üniversitesi İktisat Topluluğu tarafından Bursa Ticaret veSanayi Odası'nda düzenlenen “1. Uludağ Ekonomi Zirvesi” kapsamındaki “KüreselFinans Krizi: Doğuşu, Etkileri ve Yeni Finansal Mimarı” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı.

 

Türkiye'deki bankalarda mevduat vadesinin 33 günden 28 güne indiğinianımsatan Özince, “Kredi musluklarına gelen kaynağın vadesi azaldı. Yani sularkesilmeyecek, kesik değil ama su miktarı az. Bankaların kaynağı topladığımevduatı, kredi olarak aktarır. Mevduat dışında genellikle yurt dışından kredialır. Kaynaklar daralıyor ve vadesi kısalıyor. Hep birlikte mevduatlarınvadesinin uzaması için harekete geçmeliyiz ve üzerimize düşeni yapmalıyız. Sistemüzerine yatırım yapılmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Motor değişmeli!

 

Özince, dünyanın 20 büyük ekonomisi arasına giren Türkiye'nin büyükve genç bir ülke olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

 “Ama mesele şu ki; bizim ekonomimizi götürecek büyüklükte bir motorumuzyok. Finans sektörünün GSYİH’ye oranı nedir? Yaniekonomiyi götürecek motorun büyüklüğü nedir? Gelişmekte olanülkeler ortalamasının altındadır. Demek ki, motor küçük veya ekonominiz büyük. Motoru revize etmeniz gerekiyor.Türkiye'deki finans piyasasının büyütülmesine yönelik daha liberal, daharekabetçi ve cazip hale getirecek kurallar bütününden başka hiçbir düşüncemizyok.”

 

Mevduat dışarı gidiyor!

 

Dünyanın en güçlübanka sermayedarlarını Türkiye'ye getirdiklerini anlatan Özince, buna karşın reel sektörün işlerinin büyük bölümünüyurt dışına götürdüklerini söyledi.

 

Reel sektörün yurt dışından borçlarının Türkiye'yerisk olduğundan söz edildiğini belirten Özince, “Neden reel sektör yurt dışından gidip de borç alıyor?Bunun en önemli nedeni Türkiye'deki mevduat,olumsuzluklardan dolayı yurt dışına gidiyor. Türklere ait çok ciddi tasarruflaryurt dışında. Bunların geri gelmesi için, uygun şartların oluşturulması gerekir. Sermayepiyasası özel sektöre açılmalıdır. Sermaye piyasasında özellikle sabit getirilikıymetler, tahvil piyasasının mutlaka özel sektörün ihraç yapabileceği durumagetirilmesi gerekir. Önümüzde bu konuda ciddi fırsatlar var. Bunların oluşmasıbankacılık sektörüne büyük yarar sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!