Türkiye kriz tedbirlerini alıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kriz tedbirlerini alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 14:25

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dünyada yaşanan krize dikkat çekerek, “İzlanda iflas etti. Bir batı ülkesi olarak İzlanda en zaruri ihtiyaçlarını bile alamayacak hale düştü. Hamdolsun, Türkiye alınan tedbirlerle bunların hepsini aşıyor ve aşmaya da devam edecek” dedi.

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) İş Geliştirem Platformu'nun bu yıl ikincisini düzenledi. İzmir Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı 3 nolu holde düzenlenen platformun açılışına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Etiyopya Oriona Eyaleti Cumhurbaşkanı Dago Abadullagamadmr, AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, AKP İl Başkanı Aydın Şengül, oda başkanları, Türk ve Etiyopya'dan gelen işadamları katıldı. Açılış konuşmalarında dünya finans piyasalarında yaşanan krize dikkat çekildi. Ayrıca iş dünyası kriz ortamında restleşmelere varan gerginlik istemediğini dile getirdi.

İZLANDA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin de küresel krize karşı tedbir aldığını belirterek, dünyada yaşanan kriz nedeniyle iflas eden İzlanda örneğini verdi. Bakan Gönül şunları söyledi:
“Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız bir araya geliyor ve durum değerlendirmesi yapıyorlar. Gazetelerde okumuşsunuzdur. Biraz da mizahi olarak gösterildi. Batı'da gelişmişlik, refah toplumunun en güzel örneklerinden biridir diye gösterilen İzlanda iflas etti. Hatta satışa çıkarıldığı gibi espriler yapıldı.”

Etiyopya Oriona Eyaleti Cumhurbaşkanı Dago Abadullagamadmr ise, Türkiye'de farklı işadamları ile görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, “Bu dünya krizini Türkiye'de ekonomik fırsat olarak değerlendirmek için çabalar var. Etiyopya halkı, Türkiye'nin dünyada en hızlı gelişen ülkelerden biri olduğunun farkında” dedi. Türk yatırımcılarının Oriona Eyaleti'nde yatırım yapmaya başladığını ifade eden Abadullagamadmr, “Gelecek Türk işadamları için. Oriona'da sanayi sitesi yapmak için İstanbul'da işadamlarıyla ön anlaşma yaptık. Türk işadamlarına bu sanayi sitesinde yatırım yaptıklarında kolaylık sağlanacak” dedi. Ülkelerinde Türk okulları olduğuna da değinen Abadullagamadmr, bu okulların sayısının artmasını istediklerini söyledi.

‘KİMSE KRİZİN ÜSTÜNÜ ÖRTMESİN’

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, yaşanan küresel krizin her kesimi etkilediğini vurgulayarak, “Kimse krizin üstünü örtmeye kalkmasın” dedi. Susam KOBİ'lere, üretime dayalı politikalar olmadan, Türkiye'nin çıkış yolunu bulamayacağını belirterek, “10 tane büyük firmayla değil, binlerce KOBİ ile bu işin üstesinden gelinebilir. Ancak bu sayede kendi ekonomimizi güçlü kılıp, uluslararası pazarda rekabet edebilir hale gelebiliriz” dedi.

Vali Mustafa Cahit Kıraç da, yeni gelişmeler ve ortaklıkların İş Geliştirme Platformu gibi organizasyonlarla pekiştirilebileceğini düşündüğünü kaydetti. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türk iş dünyasının paniklemeden, dünyayı izleyerek konumunu alması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Finans kesiminin iş dünyasına karşı anlayışlı davranmaya yönelik istekli olduğunu görmekle beraber, bazı bankaların işaleminin üstüne geldiğini tespit ettik. Bunu Maliye Bakanı'na ilettik. Pazarımızın daralacağını, sıkıntı yaşayacağımızı görüyoruz. Ancak daha önceki kriz deneyimlerimizin fırsat olacağını düşünüyoruz.”

‘GERGİNLİK İSTEMİYORUZ’

ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları konusunda farklı tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, “Krizi yok saymak ile ‘büyük kriz var’ tercihleri arasında seçim yapmak zorunda bırakılmamızın haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Ne ‘kriz bizi etkilemez' yaklaşımını ne de ‘sert kriz' içerisinde oduğumuz söylemini doğru bulmuyoruz. Son günlerde küresel krizin özel sektör ile ekonomi yönetimi arasında ihtilaf konusu olmasını kaygı ile izliyoruz. Bazı iş dünyası örgütleri ile ekonomi yönetimi arasında restleşmelere varan gerginliğin yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!