Türkiye, Ä°ran'a yaptırımda TüpraÅŸ'ın muaf tutulması için adım atacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, İrana yaptırımda Tüpraşın muaf tutulması için adım atacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 13:45

Türkiye, Tüpraş'ın ABD'nin İran Merkez Bankası'yla iş yapan kurumlara uygulayacağı yaptırımdan muaf tutulması için adım atacak.

Haberin Devamı

 

 

Reuters'in Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre, enerji bakanlığından bir yetkili muafiyet konusundaki yasayla ilgili daha fazla bilgi almak için ABD Büyükelçiliği'nden bir yetkiliyle görüşme gerçekleştirecek.

 

ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni yıl arifesinde imzaladığı yeni yaptırımlarla bu ülkenin petrol gelirlerini azaltılması hedefleniyor.

 

Yeni, yaptırımlara göre İran Merkez Bankası ile işlem gerçekleştiren finansal kurumların ABD'nin finansal sistemine erişmesine izin verilmeyecek.

 

Haberin Devamı

OBAMA’NIN YETKÄ°SÄ°ÂVAR

 

Ancak yeni yasa, Obama'ya İran ile ilişkilerini önemli oranda azaltmış olan ülkelere bazı muafiyetler sağlama yetkisi veriyor. Obama bu yetkisini, ABD çıkarları doğrultusunda alınması gereken kararlar ya da enerji piyasasının istikrarı için karar alınması gereken durumlarda kullanma yetkisine sahip bulunuyor.

 

Türkiye petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'luk kısmının tedariğini İran'dan gerçekleştirirken, Tüpraş bu ticarette en büyük rolü oynuyor.

 

YILDIZ: YENÄ° GELÄ°ÅžMEYE KADAR TÄ°CARET DEVAM

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a yaptırımların genişletilmesiyle ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada TÜPRAŞ'ın ticaretinin yeni bir gelişmeye kadar devam edeceğini bildirmişti.

 

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin ham petrol ithal ettiği ülkelerin birinin de İran olduğunu belirterek, yaptırımın genişletilmesiyle ilgili henüz kendilerine ulaşan bir bilginin olmadığını söyledi.

 

Haberin Devamı

TÜPRAŞ'ın en büyük alımlarından birini İran'dan yaptığını aktaran Yıldız, "Bugün itibariyle alım devam ediyor. Bu ticaret, yeni bir gelişmeye kadar sürecek. Yaptırımlarla ilgili, doğalgazla ilgili anlaşmalar var ama ham petrol yok" diye konuştu.

       Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!